Okej, jag är 50 år. Jag har aldrig använt några ansiktskrämer eller något ansiktsvatten. Jag är en tvål och vatten-kille. Och när jag berättar för hudterapeuten Jennie på Dermalogica att jag har hudlotion i ansiktet när den känns torr blir hon först tyst.
”Okej…” säger hon sen med viss förvåning.
Jag är på Dermalogica för att göra en ProSkin 60. En 60 min ansiktsbehandling som ska skräddarsydds efter min huds behov.
Perfekt.
Innan vi går in i behandlings-rummet får jag fylla i ett konsultations-kort med frågor om min hud, hur jag upplever den, besvär jag känt och hur jag tar hand om den. Sen går vi in i rummet, jag tar av mig skor och tröja och lägger mig på en varm stolsbädd mellan handdukar. Det är som att gå på massage. Samma dofter, samma musik. Avslappnat.
Jennie berättar om behandlingen och vad hon ska göra. Först blir det rengöring med PreCleanse som följs upp av en Face Mapping, det vill säga en hudanalys.
– Jag tar en ordentlig titt på huden och efter det skräddarsyr jag behandlingen efter vad din hud behöver, förklarar hon. Och precis som du själv fyllde i på konsultationskortet såg jag nu att du är torr, stram och  känslig.
Jag tänker att det är tur att hon beskriver min hy och inte hur jag är som person.
– Du fyllde själv i att du hade vissa linjer och rynkor, så fokus blir fukt.
Det blir en andra rengöring, där Jennie väljer produkter utefter min hud, det blir en Ultra Calming Cleanser, en milt rengörande och svalkande gelcreme som ska lyfta bort smutsen. Sen är det dags för exfoliering… Vad är nu det undrar du?
Jennie förklarar:
– En exfoliering avlägsnar döda hudceller, stimulerar cellförnyelse och förstärker effekten av övriga produkter i behandlingen.
Jag nickar.
– Jag använder en Multivitamin Power Exfoliant, den finns bara i behandlingen eftersom den är så kraftfullt koncentrerad, säger hon. Den har även en närande cocktail av vitaminer, A, C och E samt mjukgörande växtoljor.
Därefter väntar lite portömning på näsan. Portömning! Det kan vara ett av de minst attraktiva orden jag vet. Och jag hade hört att det kunde göra ont, men nej då, det var smärtfritt och gick snabbt.
Sen blir det Dermalogicas akupressur massage som är avslappnande för både psyke och kropp samt stimulerande för huden och här höll jag på att somna. Riktigt skönt.
Därefter la Jennie på ett högkoncentrerade serum – ett Biolumin-C Pro Serum som ska vara lystergivande och har till uppgift att jämna ut hudtonen.
Över det lägger hon sen en Conductive Masque Base som återfuktar, lugnar och reparerar huden.
Hon jobbar in masken över huden med metallstavar för en lugnande effekt – och det får det, hon hade kunnat få fortsätta en timme till.
Avslutningsvis applicerar hon (häng med nu…) en UltraCalming mist (ett lugnande fuktspray), Calm Water Gel (en svalkande mjukgörare), BioLumin-C eye serum (ögonkräm) och en Solar Defense Booster spf 50 (solkyddsfaktor).
Puh! Sen är vi klara.
Som alltid när man är på massage går en timma väldigt fort. Jag får ett glas vatten och tar på mig tröjan och skorna. Ute i butiken går vi sedan igenom de olika produkterna och jag lovar mig själv att börja ta hand om mitt ansikte. Men jag vill inte ha tio olika produkter som ska appliceras vid en massa olika tillfällen, så jag ber henne att göra det enkelt för mig.
Jag får med mig en Ultra Calming Cleanser (rengöringsgel) samt en Calm Water Gel (svalkande mjukgörare). Ett enkelt litet startkit med andra ord.
På kvällen går jag sedan och tränar lite lätt, och i duschen känner jag hur otroligt len och mjuk huden är. ”Du kan få lite alkisnäsa efteråt så du behöver kanske inte gå på dejt samma kväll” sa en kompis innan behandlingen. Men jag är inte ens rödflammig, jag är hur len som helst och känner att det inte kommer ta ytterligare 50 år innan jag gör ännu en ProSkin 60.