Jari Ketola är en av gayvärldens mest bekanta fitnessansikten. Nu är han nominerad till ett Guldhjärta som Årets Förebild under Fitnessfestivalen som äger rum i Göteborg i slutet av november.

Hur känns det?
– Jag är överväldigad och det känns som att jag går på moln. Det blir en belöning att bli nominerad och ett tecken på att jag gjort något bra. Det här passar perfekt inför släppet av mina böcker i vår. De handlar om tuff, rolig utefys, den ena om styrketräning och den andra är konditionsbaserad med fokus på löpning.

Vad är det här för pris?
– Fitnesssfestivalen i Göteborg är en Sveriges största inom sitt område och växer hela tiden. 2012 vann jag årets PT här och ingen har tidigare lyckats vinna två kategorier…

Det är åtta andra nominerade, hur stor är din chans att vinna tror du?
– Det fanns ca 2000 valbara från start och nu är det nio kvar. Med mycket kärlek kan jag vinna…

Vad gör dig till en bra förebild inom fitness?
– Jag jobbar brett, min yngsta klient är 16 och den äldsta 82. Jag är öppet homosexuell och jobbar med alla typer av människor för att jag vill att alla ska få chansen att må bra. Jag har kört träningar gratis just för att jag vill få igång människor. Jag lever som jag lär, och unnar mig både vin och godis ibland, och ser allting i ett längre perspektiv. Jag vet vad som är sunt och vad som är mindre sunt, och tycker att det viktigaste är att se varje individs förutsättningar.

Vilken tycker du är snyggast på en kille?
– Rygg och axlar är väldigt vackert …och rumpa. Det är nog helheten och rätt proportioner som tilltalar mest.

Finns det är trend inom fitness och hälsa just nu?
– Delvis att folk vill komma ut och röra på sig. Helt plötsligt är det fullbokat både till Stockholm Marathon och Vasaloppet, alla vill komma ut och delta i uteaktiviteter. Sedan är maten väldigt viktig, ekologisk och nyttig mat är hett nu och folk är medvetna om kost på ett annat sätt.

Vad ser du mest fram emot just nu?
– Vi börjar fota i helgen för böckerna och så ska jag sätta mig och fortsätta skriva. Det är mycket nu men det är kul.

Rösta på Jari här

Facebook: Jari Ketola
Facebook: Finn Formen Sverige by Jari