I lördags var det så äntligen dags för Maria Hansson Nielsen att ännu en gång säga ja till din älskade Gunilla Hansson. Förra gången de bar sta var Maria känd som en homofob debattör och bland bröllopsgästerna fanns en av de personer som homofoben ”Allan” debatterade hårdast med: Lars Gårdfeldt.

Men sedan dessa har mycket vatten runnit under broarna!

Maria och Gunilla tvingades till skilsmässa på grund av reglerna i könstillhörighetslagen. För att Maria skulle få genomgå utredning inför könskorrigering krävdes att hon var ogift.

Maria är idag en av landets mer kända transaktivister, efter flytt till Söderhamn, aktiv och ordförande i RFSL Hälsingland. Ett RFSL där Gunilla även sitter i styrelsen efter att hon flyttat efter sin älskade.

De två giftes av prästen och vännen Lise-Lott Wickholm i en Skara Domkyrka där såväl regnbågs- som transflaggan var uppsatta. På plats undervigsel fanns även Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson. Maria Hansson, som hon nu heter efter giftermålet med Gunilla, är en av två talespersoner för nätverket Öppna Kristdemokrater.

I samband med Stockholm Pride kommer Maria Hansson att i ett seminarium arrangerat av RFSL Hälsingland ha en föreläsning om sin resa ”från Rikshomofob till Transaktivist”.

QX GayMap listar fester och evenemang under Stockholm Pride