Och vem passar bättre än Tina Nordström att grilla med nitton frågor när QX har mattema i oktobernumret?
Cookalong, bygger på ett program med Gordon Ramsay. Var det din idé att göra en svensk variant?
– Ja, jag och en person jag jobbar med såg originalprogrammet och bestämde oss för att kolla om någon kanal var intresserad att göra det. Och TV4 nappade.
Har du varit med och påverkat vilka gäster som du ska laga mat med?
– Nej, det har redaktionen bakom programmet skött. Jag har haft så mycket annat att tänka på. Jag är ingen svår person och kan ha rätt roligt med de flesta. Jag har inga fiender i kändisbranschen (skrattar).
Under programmet ska du och en känd gäst under en timme laga en trerättersmiddag…
– Ja, så det krävs planering. Man kan inte resonera att ”det löser sig”. Idén innebär ju också att svenska folket kommer in i ett servicetänk där det handlar om att planera för hur maten ska bli klar i rätt tid. Potatisen måste sättas på under förrätten och så vidare.
Lagar du mat varje dag?
– Ja. Men jag tröttnar på att laga vardagsmat när jag jobbar mycket, då är det inte lika inspirerat. Även jag har en färdig pytt i frysen.
Vilket köksredskap kan du inte vara utan?
– Kniv är ju omöjligt att jobba utan. En kompis till mig specialtillverkar knivar till mig som ligger perfekt i handen.
Vad är det godaste du någonsin ätit?
– Åh svårt. Men ofta är det situationen som gör maten. Att träffa väninnorna över ett par bra tempererade ostar och lite rödvin. Jag kräver inte mer än så. Jag kan även tänka på min farmors äggakaka, vars recept hon tog med sig i graven. Den får fortfarande snålvattnet att rinna.
Vad har du alltid i kylskåpet?
– Grekisk yoghurt. Jag gillar kombinationen varmt och kallt, det kan vara gott med en klick till en het paella. Yoghurten neutraliserar och balanserar det kryddiga. Och kan vara gott till efterätt.
Favoritkrydda?
– Vanilj. Det är gott istället för socker. Men man får vara försiktigt och inte överdosera. Kanel är bra också. Att slänga i en kanelstång i en gryta kan göra underverk och ger en spännande och en inte för dominant smak.
Finns det någon råvara du aldrig fått bukt med?
– Aubergine är en sak jag sällan använder. Det är en rätt svampig sak som man måste jobba med för att du ska få något krut med den. Det är ju inte direkt så att man steker på en skiva aubergine och knaprar i sig.
Har du några homovänner?
– Ja, det har jag, flera sådana som man ringer när man är i stan och så ses man för en fika. Tobias (Karlsson, som Tina vann Let´s Dance med) är en god vän men det var ett tag sedan vi hördes nu. Det blir så när det är mycket annat som händer.
Ponera att du får hem tre bögpar i femtioårsåldern på middag. Du har aldrig träffat dem tidigare. Vad bjuder du på?
– Hm, rent spontant känner jag att jag skulle bjuda på ett långkok, något som känns redigt. Ett mamma-minne, nåt de fick när de var små och skulle tycka om även idag.
Skulle du resonera annorlunda om du fick hem tre lesbiska par på middag?
– Det är konstigt, men jag känner direkt att det skulle blir småplock i så fall. Jag vet ju själv hur det är att sitta med mina vänner och prata. Kvinnor behöver mycket mat och lång tid på oss för att hinna med allt vi ska.
När det är helg och man ska lyxa till det har jag en tendens att äta lite för mycket och det där roliga i sovrummet känns inte alls lika lockande när man ätit förrätt, varmrätt och dessert och en massa annat. Vad kan man äta för att ändå känna sig sugen på den ”riktiga” efterrätten?
– Haha. Man kanske inte behöver dra i sig en mäktig risotto. Det känns som en sten i kistan. Så plockmat kan väl vara ett bra förslag? Annars rekommenderar jag en grappa efteråt, tung mat kräver lite sprit.
Om du unnar dig någonting matmässigt, vad blir det då?
– En riktigt tjock skiva entrecoté, som jag köper över disk. Sen äter jag den med sallad, lite anklever och någon god marmelad.
Hur tänker du i dietdjungeln?
– Jag tror att vi alla kan må mycket bättre om vi tänker på vad vi äter och äter bra råvaror. Så visst tänker jag på vad jag stoppar i mig. Men jag föredrar ingen speciell kosthållning. Jag hade till exempel aldrig kunnat leva utan kolhydrater. Jag älskar potatis!
Du känns väldigt glad och rar hela tiden…
– Jag är en väldigt glad person som försöker se positivt på saker och ting. Det är ju bättre att folk uppfattar mig så än åt det andra hållet. Men vad som får mig att brusa upp behåller jag för mig själv (Tina ler hemlighetsfullt).
Vad lyssnar du helst på när du lagar mat?
– Jazz är skönt att laga mat till. Men jag gillar även trygga klassiker som Tina Turner, Brand New Heavies, Robbie Williams och Jackson 5.
När åt du senast spettekaka?
– Det var bara ett par veckor sedan. Tar inte alla en bit spettekaka framför teven? (skrattar).
Matintresset vet vi att du har, men är du lika intresserad av dukningen?
– Nej, inte alls! När folk kommer hem till mig är det aldrig dukat, det får gästerna göra. Jag är inte mycket för brutna servetter och så. Det ska inte vara så perfekt. Det är inte städat, det är olika glas och ”fram med en gryta och smörj kråset”. Men det är god mat, gott vin och så är vi trevliga (skrattar).

Artikeln var publicerad i QX oktober 2009. Ladda ner tidningen som PDF här


TINA
Namn: Tina Nordström
Ålder: 36
Familj: Man och två barn
Aktuell: I Tinas Cookalong i TV4 varje måndag.
Favoritkock: Gordon Ramsay
Favoritmatland: USA, Tina är extra svag för cajunköket i amerikanska södern.
Snabbmatsfavorit: En god kebab med extra allt, eller en korv.
Matsignum: Har citron i nästan allt och en nya socker.