I tretton år nu, har denna dag på året varit den dag då QX kan meddela att Mälarpaviljongen slår upp sina portar. Efter en tid av putsande, fejande och snickrande så inleds 6 månader av mingel, ibland vingel, men kanske framförallt sköna stunder under grönskan vid Riddarfjärden.

– Så Arto Winter. Hur känns det nu inför öppningen av 2017 års säsong?
– Det är återigen inspirerande. Det känns ju inte alltid så på hösten, men nu när vi är här känns det på allvar kul igen, svarar han och berättar att det skett förbättringar på ”flera fronter” inför årets öppning.

– Berätta mer om det nya!
– Vi har som varje år byggt om lite och förbättrat. Det finns fler platser i solen i år kan jag säga, men i övrigt är alla välkomna ner och se hur vi fixat till det, svarar han.
– I trädgårdsbutiken har vi fyllt upp med säsongens färger och trender så ny kan alla hitta fina saker att pynta såväl balkong som trädgården med!

– Och vi har fått in nytt sortiment av drycker, berättar Arto Winter vidare.  Jag vill gärna lyfta att vi i år har en egen hylla med det sortiment där del av försäljningen går till Regnbågsfonden. Där står vårt eget vin, rosé och vitt, vår öl Mäpa och nya succé-cavan True Colours liksom rosa champagnen Taittinger Noctural.

Med just denna hylla av produkter som stöttar hbtq-arbetet, ”som är så viktig i dessa tider”, vill Arto Winter även skicka med en upp- och ut-maning till andra restauranger, barer och verksamheter som riktar sig till gay- och hbtq-publiken.
– Det är dags att bidra till Regnbågsfonden! Ta gärna inspiration av det vi gjort med att erbjuda ett sortiment som i sin tur stöttar fonden. Men det kan såklart lika gärna handla om andra sätt att få in pengar. Storleken på bidraget är inte det viktigaste, utan att bidra och skapa uppmärksamhet.

– Ni annonserar efter personal och just de personerna är minst sagt en viktig del av Mälarpaviljongen. Hur har det gått?
– Det går som sig bör i regnbågens färger med personer från hela världen. Och det ser lovande ut, svarar Winter.

– Jubileumsår i år!
– Precis! Jag och Anders Karlsson firar att det är 20 år sedan vi satte upp regnbågsflaggan utanför Chokladkoppen i Gamla stan. Sedan dess har det varit Djurgårdsterrassen, Torget och nu Mälarpaviljongen. Under juli kommer vi fira det på många sätt.

– Och det är fler jubiléer har jag förstått!
– Den traditionsenliga klezmerkonserten med Sternfall som vi gör med Judisk Krönika och QX firar i år 1o år! Även det blir en viktig kväll att lyfta fram i dessa tider. Traditionsenligt hålls den fredagen under Pride.
– Och ännu ett jubileum är att det blir en finsk afton i augusti efter Pride. En av ägarinnorna kommer ju från den östra republiken som firar 100 år i år. Så det skall vi såklart fira rejält!

Arto Winter berättar att evenemangen inleds den 1 maj med Hattparaden, en tillställning där faktiskt just Regnbågsfonden såg dagens ljus för nu fyra år sedan. Sommarklubbarna drar igång i juli och så kommer det att några härliga söndagar bli livemusik. Och finalen i slutet av september, om man bör tala om det redan nu, blir även den traditionsenlig med en regnbågstårta som detta år bakas av Thoras tårtor.
– I morgon (den 1 april) blir det på eftermiddagen livemusik med Söders kvintett (tidigare år Söders trio) som underhåller med jazz, avslutar Winter.

Så. Nu är det nedpräntat. Denna alltid lika sköna text att skriva. Mälarpaviljongen öppnar. Den mörka tiden är därmed över. Mumintroll och allsköns björnar har vaknat, skakat av sig barr och kottar, stapplande tagit sig ner mot vattenbrynet för att lite kylslagna söka den annalkande solens strålar. Drömskt ser de fram mot de där alldeles otroligt underbara sommarnätterna då de blivit lite, men bara lite, för mycket av jästa bär, med musiken som ackompanjerar vimlet med alla de andra som ser så vackra ut i skymningsljuset. Stockholms pärla där regnbågsflaggan stolt vajar mellan pilträdets grönska fylls av grannar, turister och barnfamiljer tills det magiska klockslaget 20.00 då nypiffade bröder skrider över spången för ännu en entré till en magisk afton.
Vad skall vi säga. Nå, ett enkelt tack kan vara på sin plats. Till Arto och Anders som för 20 år sedan var först ut med att stolt pryda sitt café med regnbågsflaggan och sedan dess sett till att skapa oaser av fest, glädje och stolthet med tidigare medarbetare som idag är legendarer på scenen och med alla nya spännande tjejer och killar som gör Stockholm-sommaren till en, jo låt mig skriva det igen, till en lång legendarisk fest.

Klart för start. 1 april kör vi. Ses!