Det första som möter en är hunden Sherlock. På Whippet Lab, på Rutger Fuchsgatan, är nämligen hundar lika välkomna som människor. Sherlock är Jamis egen hund, en whippet, och en av anledningarna till att krogen heter som den gör. I baren möts man av en vägg av vacker mosaik och 13 olika kranar med öl på fat. Här kommer öl-älskarna trivas tänker jag medan jag letar lite lätt efter en vinlista.
Inredningen är avskalad och minimalistisk.
På sikt ska Whippet Lab öppna en pub i det stora rummet bredvid med eget mikrobryggeri får jag veta. Menyn består av mellanrätter i övre prisklassen. Kocken är delägaren VS. Hon är från Detroit men har haft en cateringfirma i Paris de senaste 17 åren, men Jami lyckades övertala henne att flytta till Stockholm för att öppna krog tillsammans med henne.
– Man kan inte öppna en bar i Sverige där man endast säljer öl så jag behöver en bra kock, sade hon till VS som då hoppade på projektet.
(V.S. Brodie var även en av skådisarna i Rose Troches ”Go Fish”, den lesbiska kultfilmen från 1994. Red.anm)
Det är en spännande meny hon satt ihop. 2-3 rätter (mellan 85-110 kr/st) per person och man är mätt och belåten. På menyn hittar man varken kött eller kyckling, däremot fisk, ägg och tofu. Det är blandning av olika sorters kök och rätterna skiljer sig en hel del från vad man hittar på andra menyer i Stockholm. Vår favorit blev en maffig barrata, vegetariska dumplings och deras mac & cheese.
– Vi jobbar mycket med organiska varor och färska ingredienser, berättar VS. Menyn är även säsongsbetonad och ändras efter några veckor. Men vi byter inte ut alla rätterna, har man en favorit så behöver man inte vara rädd för att den snart ska försvinna, frotsätter hon och säger i samma andetag att deras mac & cheese blivit mångas favorit.
Så även hos oss.
Whippet Lab & Social Justice Club kallar de alltså sin restaurang. Men det är mer än bara en restaurang.
– Det är även en social klubb för motstånd, berättar Jami.
Jami arbetar till vardags som professor i genusvetenskap på Linköpings universitet och efter valet i USA var hon helt förkrossad över resultatet.
– Jag var där, jag stod inne på ett kongresscenter på Manhattan där Hillary skulle komma ut och hålla sitt segertal, berättar Jami. Men det blev ju inget. Det var fruktansvärt.
Jami kände att hon ville göra något, hon ville skapa ett forum för motstånd. Det var där ”Social justice club” kom in i bilden.
På måndagar upplåter de lokalen till lokala organisationer, i välgörenhetssyfte. Det kan vara hbtq-organisationer eller feministiska och anti-rasistiska organisationer.
Dessutom händer det mycket på restaurangen. På söndagar har de till exempel spelkvällar, och den 30 oktober anordnas ”witches and bitches brew party” för kvinnor som vill läras sig att brygga egen öl.
– Och hbtq-communityt börjar hitta hit säger Jami och nämner ”En flata på gården” som nu heter ”Citizen C”. De gör som ”Hotellhänget” fast de träffas på olika barer istället för på hotell, bland annat här.
– Vi är bredare än hbtq, säger hon. Även om 80% av oss som jobbar här är queer så är vår publik bredare. Alla är välkomna, så länge man har hjärtat på rätt ställe.
Och något som verkar vara ledstjärnan i konceptet med Whippet Lab är kommunikation – här vill man att folk pratar och kommunicerar med varandra, allt ifrån ovan nämnda social justice club till att det på menyerna inte står om rätterna är glutenfria eller veganska, det är ett medvetet val.
– Vi vill att personalen ska prata med gästerna istället, om allt från smaker till allergier, säger VS. Det handlar om att öppna upp och kommunicera. Något som vi överlag behöver mer av i världen. Don’t you agree?