Kärt barn har många namn, så när jag ber Arto Winter, som tillsammans med Anders Karlsson och en illuster samling hårt arbetande kollegor, att berätta vad Mälarpaviljongen kallas i folkmun så svarar han rappt:
– Mälis, MP, Paviljongen och Papiljotten.

Just Arto anländer till QX redaktion för att iklädd byggjobbarkläder ta en kopp kaffe och berätta om årets nyheter. Och de är många! Senaste årens förskjutning av inte bara samhälleliga värderingar utan även årstider har gjort att vintern starar när våren skall börja.
– Det har varit extremt tufft och kallt, berättar han om den senaste tiden och informerar om att ”många långkalsonger, snickarbyxor och vantar har slitits ut”.
– Men det är ändå skönt att våren var lite försenad så att vi hann bli klara.

Så vad har då hänt! Vilka nyheter kan vi förvänta oss klockan 11.00 den 14 april anno 2018?
– Vi har uppdaterat Mälarpaviljongen till 2018 där stora pråmen fått bättre förutsättningar att vistas på vid lite sämre väder. Dessutom har vi kramat och putsat andra delar och gett dessa en uppryckning. Vår skickliga trädgårdsdesigner Kristina Björk har varit med och satt färg och form även i år, med Monet som inspirationskälla. Men kortfattat är det numera mer skyddat mot såväl regn som kyla. Det handlar inte enbart om teknik utan öven estetik!
– Kan vi måhända tala om italiensk design?
– Ja, det kan det hända att det är, svarar Arto Winter. Lösningen skyddar hela pråmen och vi har även förstärkt värmesystemet och dessutom hittat en bättre planlösning för baren och lyckats skapat trevliga nya ”rum”.

Så det är som i visorna att när vintern rasat ut möts Papiljotten av vårvindar friska med skyddande lundar för älskande par.
Kan det bli ett härligare bud om vårens antågande?

För just så är det med denna vårhelg då Mälarpaviljongen öppnar upp för ännu en säsong av heta sommardagar, rosébränd hy, rusiga disconätter och möten över gränser. Det är ett bud om nya härliga tider. Med skydd för kyla och vind kommer nu även de ytterst få dagar under den svenska sommaren då det är en aning kyligt om kvällarna och det droppar bara lite lätt, kunna njutas hela natten ut!

– Många nyheter i år alltså, men rosévinet är väl kvar?
– Ja, en fin rosélista har vi eftersom det är vår stora produkt, säger Arto. Vi har även fått en ny öl.  En ekologisk lager framtagen av vår restaurangchef Christopher Kinnunen i produktion av RAW bryggerier i Helsingborg. Den ingår i den serie av produkter som bidrar till Regnbågsfonden. Vårt eget rosé, egna vita vin och nu då två öl: MÄPA som är Pale Ale och nya superfina eko-lagern. Och såklart har vi förväntningar detta år eftersom vi äntligen efter 14 år blev Årets krog/restaurang på QX -Galan.
– Ja grattis. Det var ju på tiden!
– Kul att äntligen få det och inte behöva sitta kvar vid sitt bord när priset delades ut. Efter bara 10 nomineringar och 14 år!

– Vi har talat om nyheter kring ombyggnad och dryck. Något nytt kring er mat?
– Det kommer att vara stilenlig men alltid har vi några nyheter som kommer med sommaren. Nu under våren är det en något lättare meny vi har.
– Dryck och mat men även ny personal!
– Det är som alltid både gammalt och nytt i en fin blandning. Vi har fått många ansökningar från hela världen och vi välkomnar som alltid alla våra nyanlända som söker sig till oss.

Mälarpaviljongen är inte ”enbart” en fantastisk plats för kaffe, mat och dryck utan drivs av ett starkt engagemang för just nyanlända HBTQ-personer och det var även hos Arto och Anders som Regnbågsfonden såg sin början.
– Fonden kommer vi såklart jobba med även detta år och jag är oerhört stolt över att fonden under 2017 kunnat dela ut 2,7 miljoner till viktiga projekt. Fonden fyller i samband med Hattparaden fem år i år.
– Och så är det EuroPride i Stockholm (och Göteborg) år! Kommer vi att känna av det även hos er?
– Absolut, vi kommer i samarbete med arrangörerna av EuroPride bygga upp vår egen del här hos oss. Vi har under året även samarbete med Navid Kabiri, Jonas Andersson, Leo B och såklart årets klubbking Martin Johansson, från Backdoor. Apropå detta med viktiga budskap och vårt engagemang så kommer årets höjdpunkt Klezmerkvällen under Pride självklart arrangeras även i år med orkestern Sternfall.
– Och från nu är det hårt arbete fram till hösten?
– Det känns väldigt kul att komma igång och vi har många roliga saker framför oss.
– Jag måste fråga dig Arto. Vad är det som är mest kul med detta slitsamma arbete?
– Att vi lyckas skapa känslor, trevliga stunder och minnen och samtidigt vill jag understryka vikten av de värden som t.ex klezmerkvällen står för är oerhört viktigt. Utöver det har vi fått förmånen att arbeta med en oerhört inspirerande plats. Det är såklart mycket arbete, men mötet med personal och gäster är oerhört inspirerande.

Nybygge på pråmen som gör att vi kommer få regn och kyl-skydd

Det är inte ”bara” Mälis som öppnar nu på lördag. Marcus Ullmarkers koncept Green Queen slår upp sina portar tvärs över Norr Mälarstrand.
– Lika tryggt glutenfritt som alltid?
–  Och plant-baserad och sund och smakrik streetfood som blivit väldigt populärt! Det kan vara bra att påminna om att det går att hämta mat från Green Queen och äta nere på Paviljongen.

Något tal blev nu inte detta, men en traditionell vårintervju. Lite senare än vanligt på grund av en kylig mars-månad, men vem bryr sig just nu när vår nya verklighet ännu en säsong omfattas av MPs existens. Vet ni. Det är helt sant. Att en dam från Belgien bokade resa till Stockholm i påskas enkom för att vara med under öppningshelgen av Mälarpaviljongen. Konstigt? Nej. Det är helt logiskt. För det är något magiskt med att sitta helt nykter eller lätt pipplig och titta ut över Riddarfjärdens vatten. Det är så nära ett mirakel en kan komma. För om vi tänker efter noga, så är det att under regnbågens omfamnande av mångfaldens skönhet, i mötet mellan land och sjö, njuta av solens strålar något helt unikt. Jag vet inte om något liknande finns någon annastans på vår jord.

Och vet ni. När denna text skrivits klart kom så budskapet: Redan klockan 16.00 fredagen den 13 april är de klara nere vid Riddarfjärden!
– Jo, så är det! Vi har redan nu smygpremiär och AW med Dj Bernhard som spelar.

Herregud, Herranjumala: på med lilla jaquetten för nu jävlar skall Våren firas in!