Helgvädret ser ju sådär ut men många är nog nyfikna på att se hur Håkan Svenssons och Thomas Johanssons nya ställe Kerstin och Britt i Saltsjö-Duvnäs ser ut.
QX passade i alla fall på att ställa några frågor till dem.
Ni har ju köpt två ställen, ett i Saltsjö-Duvnäs som öppnar idag och ett i city – Strömparterren – som öppnar i maj, och ni kallar ställena för Kerstin och Britt, varför?
– Ja, vi hedrar våra mammor som inte längre finns med oss med allt de inspirerat och lärt oss om mat, vett & etikett och för min del service, säger Håkan. Min familj hade en fiskaffär i Kåseberga på Österlen och där jobbade jag så fort det var ledigt från skolan. Där lärde jag mig självklart mycket om fisk och dessa kunskaper tar jag med mig till Kerstin & Britt.
– Min mamma Britt gick bort i början av 2018 efter en kort tids sjukdom, säger Thomas och självklart tänkte jag extra mycket på just mamma när vi landade i att vi skulle ta över dessa ställen. Mamma har inspirerat mig väldigt mycket vad gäller mat, dryck och värdskap. När vi sedan satt och skulle komma upp med ett namn på våra rörelser var namnet till slut så självklar.
Vad kommer det att serveras?
– En blandning av kött, fisk, fågel och vegetariskt, berättar Håkan. Vi är ganska klassiska och lite traditionella i vår smak och vårt skånska påbrå kommer definitivt att visa sig i både mat och dryck. Kalkon från Ingelsta och Zoegas i kaffekoppen. Vi gillar Asien och medelhavet så inslag av det kommer också att finnas. Inga cupcakes med frosting utan mer ”Sju sorters kakor”-stilen, vi älskar Birgitta Rasmusson! Chokladbollarna och Hallongrottorna smakar som de man gjorde hemma när man var liten, inget är utbytt mot något nyttigare…
Ni är båda öppet gay, kommer det märkas på Kerstin och Britt?
– Bara namnet tycker jag gör det lite gay, säger Håkan och skrattar. Vi har redan fått frågan ett flertal gånger vem som är Kerstin och vem som är Britt. Alla är välkomna till oss och vi kommer att finnas med i QX Gaymap så att både svenska och utländska turister ska hitta till oss och självklart finns QX på båda ställena. Vi hoppas också att i vår rekrytering att någon i ”familjen” börjar jobba hos oss.
– I Duvnäs står redan stället med QX ute och det är så klart ett tecken, i övrigt märks det inte så mycket – ännu.
Vem är er drömgäst, vem skulle ni vilja se på Strömparterren resp Saltsjö-Duvnäs?
– Min drömgäst på Strömparterren är utan tvekan någon ur kungafamiljen, säger Håkan. Min drömgäst i Saltsjö-Duvnäs blir min mor Kerstin, jag skulle vilja höra vad hon tycker om stället och ha henne där i trädgården tillsammans med min far.
– På Strömparterren skulle jag vilja se att min favoritartist Robyn kommer och hänger – eller spelar, säger Thomas. I Duvnäs skulle jag vilja att Birgitta Rasmusson från Hela Sverige bakar kommer ut och provar våra goda kakor och tar med sig alla deltagare från tidigare säsonger.
Beskriv sommaren 2018 med några ord var?
– Jobb, jobb och så lite mer jobb men väldigt kul, avslutar de i en mun.

Thomas och Håkan

Adress: Strandpromenaden 61, Saltsjö-Duvnäs