Det skulle kunna gå att säga att lika säkert som att Påven har en balkong så kommer Våren när Mälarpaviljongen öppnar. Måhända har Vatikanen legat i Rom något längre än Mälarpaviljongen vid Norr Mälarstrand, men hej och hallå! I år är det ändå det 15e året som Anders Karlsson och Arto Winter med hela sitt entourage öppnar upp sitt paradis på jorden.

Och dessutom firas att The Green Queen, under ledning av Marcus Ullmarker, öppnar för 5e året i rad.

Formellt öppnas härligheterna på lördag – men eftersom solen strålar och värmer de frusna vindarna redan idag fredag, så blir det smygöppning klockan 16.00. Dra på en liten jacka och ställ er i kön, ni ungdomar av alla åldrar och kön.

Att Mälarpaviljongen öppnar redan idag fredag den 12 april beror även på att parken som renoverats under höst och vinter, nu står näst intill färdig och passagen ner till paviljongen är öppnad. Så vad tycker då Arto Winter om resultatet av de nyrenoverade environgerna?
– Vi skall vara nöjda med parken och vi har haft en bra kommunikation med staden, säger han.
– Men helt klart är det inte, lägger han till. Fler buskage skall planteras och när det blir lite grönska och livet kommer tillbaks så kommer det bli oerhört fint.

Vi vill höra, nu när vi i sex månader framöver skall spendera hela dagar och långa sena kvällar vid strandkanten, vad som är nytt för i år!
– Vår melodi i år är 15 år på MP och dessutom 5 år för The Green Queen. Som det är för gaycommunityt överallt i världen så firar även vi alltså flera jubileum*.

Men mer än jubileum är det som lockar till MP i vår och sommar.
– Vi försöker förbättra och göra både Mälarpaviljongen och The Green Queen finare år från år. Inspirationen och ambitionen är att göra det bättre än förra året.
– Några exempel på det?
– Vi har förbättrat väderskyddet ytterligare så att vi nu kan blockera den västliga vinden när det blåser kallt och vi har breddat vårt vinutbud.
Det förpliktigar att platsen är den där det gaysvenska ordet ”rosébränna” har sitt ursprung! Och faktum är att Mälarpaviljongen i år erbjuder hela 22 olika roséviner!
– Och nu har vi moderniserat så gästerna via en app kan komma i kontakt med vår egen vinkällare och beställa direkt till bordet. Förutom rosésorterna har vi ett bredare utbud av alla viner via appen.

Mälarpaviljongens egna öl; MÄPA och EKO, som såklart bidrar till Regnbågsfonden.

Oerhört praktiskt för alla som inte vill lämna solstolen för att köa i barerna. Ladda ner appen Happy Order och sök upp Mälarpaviljongen så ser du redan nu hela vinutbudet denna säsong. Château d’Esclans – Rock Angel Rosé, från Vinkällaren, är visserligen inte helt billig, men ser enormt fin ut i färgen! För att ge bara ett lockande tips.
– Så vi behöver alltså inta röra på oss för att beställa vin! Men skall man ha öl så måste man fortfarande släpa sig till baren?
– Ja ännu så länge är det vinflaskor som gäller. Men i appen kan man läsa på om alla viner och så visar man bara appen för servicen.
– Hur hittar servitören vilket bord man sitter på?
– Man tar ett foto som skickas med.
– Det gäller att fota rätt då så man inte slinter och råkar ta bild på skrevet?
– Jo så är det, men då kanske det serveras Magnumflaskor istället.
– Och om man kommer till MP i år och inte tycker det är kul med alkohol – vad dricker man då?
– Det finns ett riktigt stort utbud av alkoholfria alternativ. Rött och vitt och bubbel för den nya moderna människan och dessutom är våra bartenders helt fantastiska på alkoholfria drinkar.

Ny trädgårdsmästare är Mikael Pålsson
Förutom teknisk innovation så har det även skett förändringar på trädgårdsfronten.
– I år har vi en ny trädgårdsmästare, Mikael Pålsson, som efterträder Christina Björk som vi nu såklart passar på att tacka för många års fint samarbete.
– Kommer det att märkas att en ny trädgårdsmästare är på plats?
– Såklart kommer hans gröna fingrar sätta en egen prägel på trägården, vilket vi hoppas gästerna kommer tycka är spännande!
Paviljongen är inte bara en fråga om rosé utan även mat.
– Några nyheter i köket?
– Matstilen kommer alla känna igen. Vi vill skapa en sommarupplevelse och semesterkänsla mitt i staden, berättar Arto Winter och så fyller han i om det vi har att se fram emot när det gäller evenemang!
– Vi har våra klassiker som Hattparaden den 1 maj och så firar tillsammans med QX vår stora 15-årsfest. Vi visar ESC-finalen på storbilds TV, något som vi tror kan bli en kul tradition. Leo B inleder den kvällen den 18 maj med en Schlagerquiz innan finalen drar igång på flera TV-skärmar. Seniorboendet Regnbågen firar 10 år hos oss den 16:e juni med fest och flera artister.
– I samband med Pride så inleds denna vecka hos oss med att Nadjas Dragrace är tillbaks. Under veckan kommer även Jonas Anderssons XXXL-fest hållas och Klezmerkvällen på fredagen i Pride blir längre i år med många överraskningar. Boka in redan nu.
Och som tidigare år så börjar, när väl värmen har tagit sitt grepp om staden, även DJ’s spela på fredagar och lördagar!


Efter en lång och ruggig vinter hur känns det att öppna upp igen?

– Det känns som alla år bra att komma igång. Att det är lite kyligt gör inte så mycket, för nu ger vi oss ut på en 6 månaders resa och det skall kännas att vi startar någonstans för att på allvar kunna njuta när vi är framme!
– 15 år har nu alltså gått och det har även varit en resa att ha byggt ut det som var ett litet ställe till en fantastisk plats, tycker vi själva i alla fall! Så vi ser nu fram mot ännu en fin sommarupplevelse.

Även om det finns nyheter så bär Mälarpaviljongen upp betydelsefulla traditioner. Personalen kommer även i år från världens alla hörn. Det blir en blandning av gamla i gården och nytt folk som gör sin första säsong. Cavan True Colours, Mälarpaviljongens egna viner liksom deras egna ölsorter ger bidrag till Regnbågsfonden så att vi när vi njuter av vår möjlighet att festa öppet ändå vet att vi bidrar till alla kämpar som vill förändra världen utanför vår egen gärdsgård.

Marcus Ullmarker öppnar The Green Queen för femte året.

Mälarpaviljongen är ju numera inte ”enbart” den magiska platsen vid vattnet. Tvärs över gatan ligger mysiga The Green Queen som efter att Marcus Ullmarker med maken Jessy Heuvelink tagit vinter-paus i mexikanska semesterorten Tulum (nej, nej det är inte Yumbo Center vi talar om) så har nygamla idéer utvecklats.
– Vi har dekorerat om så det känns mer uppdaterat, berättar Ullmarker. Det är nomad-inspirerat och mer glamping (dvs glammig camping). Vi har redan mycket mexikansk stil på våra rätter och vi kommer addera Mescal-drinkar och dessutom ha drinkar med detox, som t.ex med aktiverat kol.
– Vad?
– Svart kol som man dricker med lemonad och som rensar ut gifter ur kroppen, förklarar Ullmarker och understryker att The Green Queen är en plats där du äter vegetariskt, veganskt, raw food och att allt är glutenfritt.
– Dessutom har i ett väldigt bra utbud av viner, inkluderat naturviner.
– Nomad-stil låter som väldigt bra musik dessutom?
– Absolut! Vi spelar elektronisk lugn musik. Vi har ju alltid haft en nomad-stil på The Green Queen, men i år känner jag att denna den röda tråden kommer att genomsyra allt.
– Och du, Tulum… berätta kort för en oinvigd!
– Vi två brukar hänga där det spelas bra musik och Tulum är som Ibiza, fast på vintern är det dit alla drar.

Så kalla och ruggiga dagar är The Green Queen ett alternativ för oss som inte kan låta bli dessa välsignade kvadratmetrar i Stockholm. ”Det blir hur mysigt som helst att krypa in här när det är mulet”, säger Ullmarker och påminner om att det även går att köpa maten där och ta med ner till Mälarpaviljongen.

Så nu är det alltså dags gott folk. Ännu en vinter har övergått i vår. Gröna blad tränger sig ut från kala trädgrenar. Iskalla näsor värms upp av både sol och rosé och snart kommer gossarna, så som varje säsong i 15 år, att vid 20.00 (piiip) ta sina lätt blasé världsvana steg över spången från landbacken ut på pråmarna. After Work är klart och nattens drottningar speglar sig i Riddarfjärdens spegelblanka vatten. Varje år blommar vi ut på detta vis. Varje år öppnar denna Mälarens egen pärla som gör att människor från hela världen år efter år väljer att ta en tur till Stockholm bara för att leva sig in i vad en rosébränna gör för själen.

– Välkomna, vi skall ha en kul sommar, hälsar Winter.
16.00 öppnar hon.
Mälarpaviljongen.