Morgonprogrammen och tidningarna är fyllda av tips för att lyckas med allt från att beskära fruktträd till hur gräsmattan förblir grön. Nu har vi ju inte alla en stor trädgård att påta i och det känns rätt bra tycker jag. Varför inte utnyttja balkongen till att odla lite ätbart, det kan bli minst lika vackert som att ha blommor och dessutom kan du äta av det också. Det är hög tid att sätta igång nu, sommaren är kort och vi vet ju att det mesta regnar bort…
Hur gör du? Mitt bästa tips är att du beger dig till närmaste Plantagen eller handelsträdgård, de sitter inne med en massa kunskap som de gärna delar med sig av. Allt går inte att odla på en balkong och det är stora skillnader på om du bor i Skåne eller lång norrut. Innan du åker iväg kolla vilket väderstreck din balkong ligger i och hur mycket plats du vill och kan avsätta till ätbara saker. Det blir vackrast om du blandar blommor och köksväxter. Det kommer att se väldigt tomt ut annars när du har ätit upp allt som växer på din balkong.
Vad ska du odla på balkongen? Naturligtvis det du gillar och vill använda i din matlagning. Något som är väldigt dekorativt att ha på balkongen är potatis. Bladverket (blasten)är vackert och potatisen blommar även och sedan kan du skryta med egenodlad potatis till sommarens potatissallad. Du behöver en plastspann(tänk skurhink!) Gör några hål i botten så att vatten kan rinna igenom. Antingen tar du de gamla potatisarna som du har glömt bort längst ner i grönsakslådan, som har börjat få små groddar, eller så finns det särskild sättpotatis att köpa. Häll jord i spannen, cirka 10 cm. Lägg sedan potatisen ovanpå, inte fler än två, och täck med lika mycket jord, Nu är det bara att vattna lite och vänta på att den gröna blasten ska titta upp genom jorden. När den gör det fyller du på med mer jord så att det täcker. Blasten fortsätter då att växa och du vattnar och fyller på jord tills blasten är ovanför spannen. När potatisen har blommat är det dags att skörda.
Tomater är också både dekorativt och gott att ha på balkongen. Köp färdiga plantor och idag finns det ett stort utbud av sorter och färger.
Färska örter är något som har blivit en vardagskrydda numera. De vi köper på ICA är inte lämpade att plantera ut på balkongen, de är hårt framdrivna för att hålla en kort tid. Köp på Plantagen så får du de som ska stå hela sommaren. Tänk på att basilika är väldigt känslig för kyla och vind.
Till desserten kan du köpa jordgubbsplantor eller smultron som är enkla att sköta. Beroende på hur stor din balkong är så kan du skaffa dig en alldeles egen köksträdgård med rätt enkla medel. Glöm inte bort att fråga grannen eller en kompis om vattningshjälp, än så länge finns det inga växter som klarar sig utan vatten. Lycka till!