Det finns få texter som är så inspirerande att skriva som denna numera traditionsenligt. Stockholms pärla bland pärlor slår upp sina portar och därmed kan vi se fram emot 6 månader av fulländad njutning.

Men så kom det där förbannade viruset farandes över land, bergstoppar och hav och landade även här i Nordens Venedig!

Ett virus som fått SvTs nyhetssändningar och annan upprörd media, för att inte tala om Facebook-mobbar att leta i alla skrymslen och vrår efter puckon som uttalar sig paddigt om sin egen brist på social distansering.

Så i år blir detta såklart en text som inleds med den livsavgörande frågan om hur detta mirakel på den stockholmska jorden kommer hantera just social distansering. Bilderna på pråmar dignande av människor från tidigare år tas ju inte helt lätt emot nu när Covid-19 styr våra liv.

– Vi tar detta enormt seriöst och har redan innan vi öppnat förutom de glada tillropen även tagit in synpunkter på hur vi placerar borden, berättar Arto Winter och listar upp hur Mälarpaviljongen nu ser till att hålla öppet under ansvar.

  • Det blir soliga dagar en enda ingång för att hålla koll så inte för många är på plats samtidigt.
  • Bord och stolar har tagits bort för att ”säkra avståndet mellan gästerna”. Det gäller både på land och ute på pråmarna.
  • Kassor på land är öppet som vanligt men utmärkt så att köande står 1,5 meter ifrån varandra.
  • Drycker beställs ute på pråmarna via app och serveras vid bordet.
  • Vid baren på stora pråmen tillåts gäster endast gå fram en och en åt gången för att beställa.
  • Till toaletterna är det samma regler: ingen köbildning där personer står närmare varandra än 1,5 meter och endast en i taget kan gå ner till toaletterna.

Målet är såklart att nu när denna och alla andra uteservering, som tar sitt ansvar, så skall det vara hållbart och så riskfritt det bara kan bli, utan att myndigheterna går in och stänger ner verksamheten.

Och såklart. På Mälarpaviljongen som varhelst det serveras är det gästerna som i slutändan har ansvaret att bete sig ansvarsfullt för egen och framförallt andras säkerhet. Och dessutom se till att vi fortsatt kan ha våra krogar öppna!

Berätta mer om vår och sommar-planer så gott det nu går just nu!

– Vi får nog be att få återkommer eftersom mycket hänger på hur utvecklingen ser ut, svarar Arto Winter. Men redan nu planerar vi att ha DJs och live-musik och om Corona så tillåter så återkommer vi med traditioner och överraskningar framåt och självklart längtar vi efter att få genomföra våra älskade arrangemang.

Han berättar att den minst sagt viktiga delen av Mälarpaviljongen: blomsterprakten!

– I år är det Mikael Pålssons första hela år som trädgårdsmästare och han utlovar  att 500 olika växer kommer blomma under den här säsongen, det kommer bli helt fantastiskt, berättar Winter och lägger till.

– Vi skall gå igenom detta nu tillsammans. Det är ett samspel där vi vill skapa förutsättningarna för att alla gäster skall vara med att ta ansvar!