En del kanske minns paret från de där soliga sommardagarna som var Pride 1998 – då deras nystartade firma Simons Catering utfodrade de hungriga Pridepark-besökarna. Och minns man inte maten så kommer man kanske ihåg sjömanskostymerna som personalen var klädda i. Men senare samma år – mitt i arbetet med att starta upp cateringfirman – fick Jan och Anders en förfrågan de inte kunde säga nej till. Olle Wästberg och hans fru Inger hade varit på några av deras cateringjobb på Noaks Ark, och undrade nu om paret möjligtvis var intresserade av att söka jobben i New York, som kock och butler till den svenske generalkonsuln.
– Vi känner oss nästan löjligt privilegierade ibland, säger Jan. Vi har ju en del svenskar som kommer in och jobbar för oss då och då – många som är runt 20 och verkligen kämpar för att klara sig i den här stan. De bor åtta stycken i en tvåa, och har två eller tre jobb.
– Dessutom blir ju alla New York-are väldigt imponerade när de hör var vi bor, fyller Anders i. Man brukar säga att i det här postnummerområdet bor det fler som äger privata jetplan än någon annanstans i världen.
– Ja, men det är inte så mycket mer än just fint här heller. Snarare lite trist – jag har letat efter ett neighbourhood-café i tre år – men det finns inget.

Bland en generalkonsuls viktigaste arbetsuppgifter är att representera, och eftersom svenska staten nu äger en hel villa på Park Avenue så tar man inte ut gäster på restaurang – utan bjuder dem istället hem till sig. Och det rör sig inte om någon enstaka middag då och då – förra året hade man runt 5 400 gäster – det är middagar, luncher, frukostmöten och evenemang på helgerna. Till det kommer detaljer som att allt bröd som används bakas i huset, och att Jan bestämde sig för att inte servera samma rätt två gånger under det första året i New York. Och chefen är nöjd, i en krönika i tidningen Gourmet konstaterade en belåten Olle Wästberg att han har svårt att bli imponerad av den haussade matkulturen i New York eftersom han oftast tycker att han äter bäst hemma.
För Jan har det varit lärorika år där han både haft fria händer, och tiden att testa och experimentera.
– Fast det är klart, erkänner Jan. Jag blev rätt så nervös första gången som drottning Silvia skulle äta här.

I mitten av nästa år löper kontraktet i New York ut, och det verkar som om både Jan och Anders redan börjat längta hem. Och redan börjat planera för restaurangen som de vill öppna i Stockholm. Redan nu har man börjat skriva ner idéer och avskräckande erfarenheter inför hemfärden.
– Det får absolut inte bli ett ställe som är stelt, stifft eller tråkigt, säger Jan. Men det måste få kosta en slant att gå dit så vi kan servera riktigt bra mat. Jag är så besatt av mat.

JANNE OCH ANDERS TIO I TOPP FÖR NEW YORK

Att göra en lista över sina favoriter i en av världens största och häftigaste städer är inte speciellt lätt. Att hålla koll på det senaste i New York är ett heltidsjobb, varför de flesta som inte har det som jobb hittar sina favoritområden eller favoritställen och håller sig sedan i stort sett där. Det gör att man, konstigt nog i en så stor stad, får en kvarterskänsla och ofta känner igen stammisar på de ställen man går.

Några tips är att använda Citysearch för allmänt om vad som händer i stan, Zagat om man letar efter en restaurang och HX eller Next för att kolla vad som händer på gayscenen. De två sista finns också som gratistidningar på alla gayställen.

Williamsburg
Priserna på lägenheter och nyrenoveringen av lokaler har ökat lavinartat under de år vi varit i New York. Från början ett polskt invandrarområde blandat med sefardiska judar och en hel del konstnärer som flytt från Lower East Side, när hyrorna började stiga. Här är stor chans att höra någon som pratar svenska och många av de kaféer och restauranger som finns ger en ”södermalms-känsla”. En hel del balla gallerier.

Lower East Side
Ett av våra absoluta favoritområden – området dit taxichaufförer vägrade köra när Anders var här första gången. En underbar blandning av gamla invandrare, hippies, bögar och lesbiska, och ungdomar.
Här kommer några favvisar:
• Wonder bar – bar med yngre och dj – 505 E Sixth St (Ave A)
• Starlight – trevlig bar med uppträdanden – 167 Ave A (11th St)
• Casimir – bra fransk restaurang med bra priser – 103-105 Ave. B (bet. 6th & 7th Sts.)
• Le Souk – tokig magdans-restaurang med manliga och kvinnliga magdansöser – 47 Ave. B (bet. 3rd & 4th Sts.)
• SEA – Thailändsk restaurang med god mat till otroliga priser – 75 Second Ave. (bet. 4th & 5th Sts.)
• The Cock – sleazy bar som ger en känsla av gamla NY innan det blev alltför städat – 188 Ave A (12th St)

West Side
Här slår vi ihop hela västra sidan av Manhattan från Battery Park till 87th Street
• Battery Park City
I norra delen av parkområdet har gräsmattan blibit tillhåll för alla snygga gaypojkar som inte orkar åka ut till stranden
• Cykel-, gång- och inline-banan längs West Side Highway
Ett enormt projekt som sträcker sig längs västsidan från Battery Park till 87th street. Mycket folk att titta på och en härlig närhet till vattnet. Vid Christopher Street – hang-outplats för unga både på dagar och kvällar.
• Meat packing-district
Det tidigare och fortfarande aktiva köttdistriktet (här har vi vår köttleverantör till residenset) har förvandlats från tufft tillhåll till trendigt designmekka med många krogar och inredningsbutiker. En klassiker är dygnetrunt öppna ”Florent” – 69 Gansevoort St. (bet. Greenwich & Washington Sts.)
• Village
Ett måste för alla gay – åtminstone att promenera igenom och titta på folk. Allsångsställen som Rose’s turn och Marie’s Crisis på Grove Street mellan 7th Ave. och Bleeker Street är alltid en hysterisk blandning av gay och straight, bra och dåligt, livsglädje och patetiskt.
• Chelsea och Hell’s Kitchen
Massor med gayklubbar, barer och restauranger.
• Goodbar – bra käk och snygga ”Chelsea-killar” (dvs. tränade) – 149 Eighth Ave (17th St)
• Barrage – trevlig bar med blandad publik – 401 W 47th St (9th Ave.)
• SBNY – klassiska SPLASH som renoverats – kul blandning av turister och förortskillar – 50 W 17th St (bet. 5th and 6th Ave)
• Big Cup – café med mycket ungdomar – trevligt ställe om man vill umgås utan alkohol – 228 Eighth Avenue (bet. 21st and 22nd Streets)

Uptown
• Metropolitan Opera – svindyrt, men värt pengarna (man måste ju inte sitta på dyraste platserna)
• Jean-Georges – en av de dyraste och mest kreativa krogarna i stan eller som det står i recensionerna ” food as good as sex”. Fantastisk mat och service, men priserna kräver att man har något speciellt att fira. – 1 Central Park W. (bet. 60th & 61st Sts.)
• DT/UT – (Downtown/Uptown) – café som känns precis som i ”Vänner”, med gitarrspelande tjejer och udda soffor – 1626 Second Ave. (bet. 84th & 85th Sts.)

• Brunch på lördag eller söndag – finns massor av ställen. Ofta bra pris och roligt sätt att återhämta sig från gårdagens festande samtidigt som man kollar in folk. Bäst när man kan sitta på uteserveringarna.

Publicerad: 2002-07-25 18:32:16