Andy och Matti, ni är en av 30 finalister i Skånska Gastronomiprisets kategori Årets Skånska Destination 2020. Hur känns det?
– Så klart hur kul som helst och framförallt lite överraskande! Att få bli nominerad tillsammans med så många duktiga och fantastiska medfinalister efter att drivit denna pärla i endast två säsonger är väldigt roligt och ödmjukt smickrande.

Berätta, vilka är ni och hur länge har ni varit tillsammans?
– Vi drar till med ett något klyschig, men ack så sant citat av underbara Astrid Lindgren. ”När två pojkar av samma skrot och korn möts, ja då tänds där liksom ett ljus i deras ögon”. Så var det, även om vi inte var några gossar (skrattar).
– Vi är två killar som träffades första gången en dag i september för lite drygt fyra år sedan efter många långa samtal över telefon. Jag bodde då i Umeå och Matti i Åre, men tillfälligheter gjorde att vi båda befann oss i Stockholm och kunde träffas. Vi är otroligt olika på många sätt, men en sak som vi delar är just passionen för värdskap och upplevelser. Jag har i hela mitt liv jobbat inom hotell och restaurang och Matti har jobbat med besöksnäring och turism.

Hur kom det sig att ni tog över Ransvik Havsveranda som tidigare hette Ellens Café?
– Ja, egentligen handlar helt enkelt om våra olika behov. Jag är i behov av stad och puls, Mattis av natur, fjäll och hav. Frågan blev då – vart på denna jord kan vi leva tillsammans och trivas båda två? Vi började titta på Skåne som ett alternativ då allt är nära här. Gränsen mellan stad och landsbygd är obefintlig för två norrlänningar som är vana vid långa avstånd till allt. Vi letade och letade och hittade ett gammalt café på en plats vi aldrig hört talas om – Ransvik i Mölle. Vi åkte hit en mulen dag i januari 2019 och kände direkt – här är det! Det är en magisk plats med fantastisk historia och så har vi samtidigt Malmö och Köpenhamn – ja hela Europa ett stenkast bort. Vi får bo och verka i ett av Sveriges vackraste Naturreservat – Kullaberg, men med världen runt hörnet. För oss är denna plats som ett enda stort kinderägg.

Vad är det som gör att ”Ransvik Havsveranda Kök, Café, Bad” är en av finalisterna?
– Förutom att det har en otrolig historia, Ransvik Havsbad ärju platsen där ”synden i Mölle” föddes för över 100 år sedan, så tror jag att vår passion för det vi gör lyser igenom. Det är viktigt för oss att alla ska känna sig välkomna och alla våra små detaljer ger en helhetsupplevelse utöver det vanliga. Vi driver vår restaurang som en grön krog med eko och ”härproducerad” mat och dryck. Vi bakar och lagar allt själva och det uppskattas av våra besökare och det är nog en stor anledning till denna nominering. Det är viktigt idag. En annan del är nog den självklara närvaron av mångfald, det har alltid varit en stor del av Ransvik, både idag och igår, vi tror det är viktigare nu än någonsin!

Vi har haft så många härliga och färgstarka bögar, flator och queerpersoner från landets alla hörn – det har vart hur härligt som helst!

Hur har det här året varit för er?
– Som en berg och dalbana! Våren var mest oro och funderingar. Nya besked, nya råd, nya direktiv och en konstant osäkerhet på hur vi skulle planera. Det blev som det blev och sommaren har faktiskt varit fantastisk för oss. Kullaberg har varit välbesökt av folk som sökt sig ut i naturen och många har sökt sig till oss. Vi har haft så många härliga och färgstarka bögar, flator och queerpersoner från landets alla hörn – det har vart hur härligt som helst! Den stora utmaningen har varit att bedriva en säker drift för oss, vår personal och alla gäster, men tillsammans lyckades vi.

Vad skulle det innebära att bli Årets Skånsk Destination 2020?
– Att två glada bögar får jobba ännu mer (skrattar)! Att vi får välkomna fler gäster och att stolta queers får bada mer!

Hur firar ni jul och nyår?
– Det blir som för alla andra en annorlunda jul, den ska firas i Uppsala med de absolut närmaste, massa god mat och massa ödmjukhet för att få skåla med gott i glas öga mot öga. Till Nyår blir det nog en rätt ”gay” fest med utomhusdans här hemma i Skåne, vi och våra fantastiska flator till grannar ska slå klackarna i himlen och fira som aldrig förr. Med avstånd och blingade visir!

Vill du ge Andy och Matti din röst, gå in på https://skanskagastronomipriset.com senast på söndag den 20 dec.

Några av killarnas 29 konkurrenter till utmärkelsen är:
Arilds Vingård, Nyhamnsläge                                  
Brösarps Gästgifveri, Brösarp                                 
Kiviks Hotell, Kivik     
Mölle Krukmakeri & Café, Mölle       
Olof Viktors, Glemmingebro                                   
The Lodge, Genarp