Vi styrde bilen mot Tyresö och Magnus föräldrar, jag var nämligen medbjuden på traditionell ”söndagsmiddag”. Begreppet känns lite gammalt och traditionellt, men efter år av brunchande med alla möjliga tänkbara och underliga teman, vill jag slå ett slag för en hederlig söndagsmiddag. Det var precis vad Margareta och Johan också bjöd på. Det var dukat i matrummet, kristallglasen stod perfekt på rad och silverbesticken var putsade!
Efter ett glas bubbel satte vi oss till bords och fick avnjuta en förrätt med inspiration från Thailand. Jag fick en pratstund med Margareta och Johan om deras syn på söndagsmiddag och varför de ofta bjöd hem barnen och deras respektive, eller som denna söndag även en kompis.
De har båda vuxit upp i hem där söndagens middag var lite högtidlig. Alltid fint dukat och det var inte att tänka på att sitta i köket, inte heller hade man jeans på sig under denna middag! När de växte upp var söndagsmiddagen ett tillfälle för föräldrarna att lära barnen lite ”vett&etikett” vid middagsbordet, men självklart också en familjär tillställning som förgyllde söndagen och slutet på helgen.
Johan har hämtat huvudrätten i köket som är lammracks med en krämig potatisgratäng (tur att mina 100 dagar är över!) Till detta ett rödvin från Sydafrika. Söndagsångest känns väldigt fjärran.
Johan och Margareta berättar vidare att det alltid var vin till middagen i deras hem trots att det var arbetsdag på måndagen. Middagen var på eftermiddagen så att det inte skulle bli för sent eller för mycket vin . Oftast eller nästan alltid tre rätter, och nu har vi fått färsk frukt med en liten klick glass framdukat och i glasen har det hällts upp portvin.

Margareta och Johan vid det vackra matbordet

Jag njuter och tycker att livet är toppen när vi sitter där vid bordet och småpratar om allt möjligt, och helgen har fått ett positivt och välsmakande avslut. Har inte den minsta längtan efter att slåss om prinskorvarna och laxen på någon fullsatt brunch där servitrisen helst hade haft en ledig söndag…
Innan vi tackar för oss och åker hemåt berättar Margareta och Johan att deras söndagsmiddagar har förändrats under åren och numera är det en blandning av pojkvänner, fd. pojkvänner, kompisar och familjen. Maten har också följt med i tiden och likväl som en klassisk stek kan det serveras Thaimat Syftet är att umgås och de tycker att det är ett trevligt sätt att samla familjen och deras vänner på. Jag håller med och vem som helst kan bjuda på söndagsmiddag, oavsett hur familjens sammansättning ser ut . Har du ingen nära familj så bjud hem kompisar eller varför inte grannen som du alltid velat hitta en anledning att prata med? Ta en söndag var och kolla på ert favoritsöndagsprogram på tv, man behöver ingen matsal för att ha söndagsmiddag!
Vem bjuder du in på söndag?