Grattis Jimmy, du har givit ut din första kokbok, berätta, vad är det för bok?
– Tack! Jag ville göra en kokbok som på ett informativt och pedagogiskt sätt guidar läsaren genom ingredienserna som behövs för att laga kinesisk mat hemma. I semifinalen av Sveriges Mästerkock fick jag presentera idén och det visade sig vara ett vinnande koncept. Det kinesiska köket förtjänar verkligen att upptäckas av många fler i Sverige, för det är så mycket mer än fyra små rätter och sötsur sås. Så jag har valt ut rätter som jag hoppas inspirerar och gör en sugen på att laga mat. Såklart så finns det många tydliga bilder som också förklarar vad fasiken man behöver få med sig hem från de asiatiska livsmedelsbutikerna.

Hur länge har du haft den här boken i tankarna?

– Idén har jag faktiskt haft sedan 2017 när jag verkligen började snöa in mig i asiatisk matlagning. Det började med att jag verkligen botaniserade bland butikerna i Londons Chinatown och blev så fascinerad av att det fanns så många ingredienser som inte ens jag som kines kände till. Och varje gång jag köpte en ny smaksättare var det som att nya rätter plötsligt blev möjliga att laga hemma. Och där kom idén till boken till.

Måste man vara lite expert i köket för att klara av att laga något ur den eller funkar den för såna som jag…?
– Hahaha, nu har jag tyvärr ingen aning om hur pass van eller ovan du är i köket. Men jag skulle verkligen säga att jag skrivit recepten på ett sätt som gör att även oerfarna hemmakockar ska lyckas med rätterna. Att lära sig vika dumplings kräver kanske lite övning. Men när jag har testat recept på vänner som aldrig lagar mat har de blivit förvånade över att de lyckats göra något så gott.

Vad tycker du jag ska börja med att laga från boken?
– Mapo tofu är ett recept som jag brukar rekommendera för de som aldrig lagat kinesiskt tidigare. Det är inte bara otroligt lättlagat och snabbt men också en bra uppvisning i hur man i det kinesiska köket får fram stora och djupa smaker på kort tid via fermenterade ingredienser såsom sojasås, doubanjiang (fermenterad bonbön- och chilipasta) och torkade kryddor som sichuanpeppar. Att man även använder tofu som en härlig textur istället för ett köttsubstitut är också ögonöppnande för många som tänker att det bara är ett tråkigt vegetariskt alternativ.

Är din dröm att öppna en egen restaurang en dag?
– Om jag någonsin öppnar restaurang vet jag redan nu exakt hur jag vill att den ska se ut, hur maten ska vara och hur atmosfären ska kännas. Men i dagsläget är det absolut inte ett projekt jag tänker ge mig in i.

Blir det fler böcker?
– Otroligt nog så har vi sålt nästan hela första upplagan nu under lanseringsveckan. Så ja, klart det kommer bli fler!

Ok, vilken är den godaste måltiden du nånsin ätit?
– Oj så svårt! Jag väljer att nämna tre stycken istället:
1) Första gången jag som barn åt shengjianbao, en slags stekt soup dumpling ur en frigolitlåda på gatan i Shanghai (recept finns i boken).
2) Tempuraomakase i Tokyo när en kock serverar en friterad munsbit i taget, gjort på det där omöjligt fräscha sättet som bara japaner lyckas med.
3) När jag i somras grillade en ibericopluma och serverade den på koreanskt vis med massa tillbehör och shisoblad odlade på balkongen.