Cocktailbarer blir allt populärare och på senare tid har flera nya barer öppnat i Stockholm med fokus på just cocktails.
Vi tog oss an sex ställen där varje bartender fick i uppgift att ta fram fyra cocktails. Sen var det upp till oss att testa dem…

Knock On Wood, La Grange Old Fashioned, Imaginarium, Bad Weather Milk Punch.
Pharmarium
Prisbelönt bar i Gamla Stan med hög mysfaktor, snygga innovativa cocktails, trevlig personal och en inredning med anor från ett gammalt apotek (på den här adressen låg nämligen Stockholms första apotek). Schackrutigt golv, mörka apoteksskåp på väggarna och små flaskor som påminner om mediciner. Pharmariums cocktails är som små konstverk där spännande smaker möter varandra – som i Imaginarium som serveras med en tesked med små violpärlor. Ett måste och som dessutom blev favoriten av alla de 24 cocktails vi provade i reportaget!
Adress: Stortorget 7
Öppettider: onsdag – torsdag 16–00, fredag – lördag 15–01, söndag- tisdag 16–23
Musik: Latin/salsa (lite märkligt musikval måste vi säga då det inte passade med stämning eller inredning…)
När var vi här: Tisdag 18.00.
Drinkarna: Knock On Wood, La Grange Old Fashioned, Imaginarium, Bad Weather Milk Punch.
Pris: 190-195 kr st
Min Favorit: Imaginarium (som består av deras egen vodka, Lakritssirap, CioCiaro Amaro, Gräddkola, Citron & bitters, Violpärlor)

Fr.v. Sea Buckethorn & Rum, Gin & Elderflower, Rye & Apple, Birch & Raspberry.
Lucy’s flower shop
Stockholms hemligaste bar? Ingen skylt, ingen dörrmatta. Bara en dörr. En trappa ned väntar en murrig mörk bar med plastblommor och dricksglas i taket. Och fantastiskt eleganta cocktails. Långt bort från drinkparaplyer och extra allt. Populärast är Rye & Apple, den har alltid funnits med på menyn, en meny som byts ut lite när personalen känner för det. Här går det att boka bord och är det fullt när man anländer (då är dörren stängd och lampan i entrén lyser rött) så får man ett sms med en kod så man kommer in. Perfekt för första dejten och hemliga möten….
Adress: Birger Jarlsgatan 20
Öppettider: Tisdag till söndag, 17:00-01:00.
Musik: Fusion/jazz
När var vi här: Söndag 18.00.
Drinkarna: Sea Buckethorn & Rum, Gin & Elderflower, Rye & Apple, Birch & Raspberry.
Pris: 165 kr st
Min Favorit: Sea buckethorn & Rum
(ljus och mörk rom, havtorn och kokos)

Fr.v. Gemma, Pearly White, Making you blush, Old Fashioned 63
A bar called Gemma
Ägarna Johan och Oscar har sedan starten 2019 fått ta emot flera tunga utmärkelser som bästa nya bar och bästa cocktailbar och även listats som en av världens bästa barer. Att kliva in på ’Gemma’ är som att komma till Södermalm på Östermalm, opretentiös inrednig, baskettröjor och kepsar på väggarna, pizzabås längs väggen och flaskor på hyllorna. Tolv barstolar i trä vid baren. Gemma är även namnet på drinken som alltid funnits på menyn och alltid kommer att finnas…
Adress: Grev turegatan 30.
Öppettider: Måndag – lördag, 15:00-00:30.
Musik: R’nB Hiphop.
När var vi här: Måndag 18.00.
Drinkarna: Gemma, Pearly White, Making you blush, Old Fashioned 63. Pris: 152-165 kr st.
Min Favorit: Making you blush (champagne, konjak, läderblomslikör, picklad persika och verjus)

Fr.v. Le Hibou Negroni, Enzo Spritz, Cicceba 2.0, Hoot Hoot.
Le Hibou [bank hotel]
Det här är Wow! På 8:e våningen har Bank Hotel sin eleganta cocktailbar Le Hibou (uggla på franska) med två terrasser och utsikt över stan, fantastisk personal (både charmiga och stiliga), spännande cocktails och lyxig atmosfär. Det känns lite som att sitta i vardagsrummet hemma hos nån stenrik person med god smak i en Hollywood-villa. Här är det lugnt, lagom hög volym och snabb service. Precis som man vill ha det.
Adress: Arsenalsgatan 6
Öppettider: onsdag-fredag 16–01, lördag 14–01, söndag-tisdag 16–23.
Musik: Klubbig
När var vi här: Tisdag 19.30.
Drinkarna: Le Hibou Negroni, Enzo Spritz, Cicceba 2.0, Hoot Hoot.
Pris: 195 kr st
Min Favorit: Hoot Hoot (Bacardi rom, whiskey, ingefära, äpple, honung och citron). Ställets signaturdrink. Smutta och njut!

Fr.v. Exotic Greylag Goose, Orchard Oriole, Warbler, Pink Robin
The Nest [Downtown camper]
The Nest heter takbaren på Downtown Camper. Slå dig ner vid eldstaden och se ut över Stockholms takåsar med slottet, stadshuset och Södermalm eller sätt dig i baren och diskutera med bartendern om vilken cocktail du ska prova. ”Tanken på The Nest har alltid varit mycket frukt, färg och garnityr” står det på hemsidan och de tipsar gärna om vilken cocktail som passar just dig och din smak. Söt eller sur? Gin eller tequila? Bartendern hjälper dig. The Nest har en åldersgräns på 16 år och vill man så kan man köpa inträde till spa-avdelningen som ligger på andra sidan gardinen, med en uppvärmd utomhuspool. Bargästerna är dryga 30 år och känns lite ”redo för en utekväll”.
Adress: Brunkebergstorg 9
Öppettider: sön-mån 10-20, tis-tors 10-23, fre-lör 10-24.
Musik: Lättare klubbmusik
När var vi här: Fredag 18.00.
Drinkarna: Exotic Greylag Goose, Orchard Oriole, Warbler, Pink Robin.
Pris: 165 kr st
Min Favorit: Exotic Greylag Goose. Funkar även att be om ”en Ryan Gosling” (whiskey, rom, ananas, lime och caramel).

Fr.v. Kanji in the Evening, Sasu Sabi och Gin Sour, i förgrunden Netflicks Original.
MAP Petite Maison
Liten och intim nyöppnad whiskey- och cocktailbar med plats för 14-17 personer. Ägarna Cecilia och Joseph har även grundat hyllade MAP Maison i London 2015. Inredningen går i brunt läder, guld, marmor, ljusa träslag och färglada mönstrade tyger på runda stolar och pallar. Perfekt AW-ställe eller för första dejten. Stort fokus på whiskey, inte minst skotsk och japansk whisky. Snyggt!

Adress: Vasagatan 38
Öppettider: Tisdag till lördag, 15:00-01:00.
Musik: Jazz
När var vi här: Fredag 16.00.
Drinkarna: Gin Sour, Netflicks Original, Kanji in the Evening, Sasu Sabi.
Pris: 175 – 200 kr st
Min Favorit: Gin Sour (Gin, rosa pepparkornssirap, äggvita och färsk limejuice). Snygg, söt, svalkande. Vill ha en till Och en till. Och en…

Cocktailfakta:
Cocktail (engelska för tuppstjärt) är en receptbunden drink, blandad av olika sorters spritdrycker, vin och eventuellt andra alkoholhaltiga eller alkoholfria komponenter. Ibland dekoreras en cocktail med så kallat cocktailbär eller drinkparasoll. Den första cocktailen blandades i USA på 1800-talet. De flesta experter är överens om att den första cocktailen var en Sazerac, en blandning av whisky, absint, bitter och socker. Skapad i New Orleans i mitten av 1800-talet, detta är en av de första cocktails som känns igen med namn och som till denna dag fortfarande är en favorit.