”Chokladkoppen borde bli Stockholms första gaycafé”.
Året var 1997 och dåvarande ägaren Anders Karlsson lyssnade på sin kompanjon Arto Winter och tillsammans satte de upp regnbågsflaggan vid Chokladkoppen.
I år är det 25 år sedan.
– På den tiden var det faktiskt lite modigt av oss, berättar Anders. Vi hade skinnskallar som stod utanför och skrek på kvällarna och polisen fick komma och mota bort dem. Så att ha regnbågsflaggan hängande utanför var en liten, men viktig symbolisk handling.
Chokladkoppen var stans inneställe under en herrans massa år. Särskilt bland gaysen. I personalen jobbade bland andra Robert Fux, Daniel Rehn, Edward af Sillen, Robin Olsson och Marcus Ullmarker, ja även Conny Johansson som jobbar där än idag.
– Det var en fantastisk stämning och kö ut på torget. Och så infördes drag-söndagar, där Robert och Daniel höll låda, har Anders berättat i QX.
En av de mer prominenta gästerna genom åren som är förknippade med mat är stjärnkocken Jamie Oliver som besökte Chokladkoppen och sedan hyllade det på sitt Instagram. Andra kändisar genom åren som besökt Chokladkoppen är Kronprinsessan Victoria, Christina Aguilera, Zlatan, Susan Sarandon, Alexander Skarsgård, Bruno Mars, Jean-Paul Gaultier, Agnes, Eva Dahlgren Carola... Och så var Madonna där med sin tidigare man Guy Ritchie och drack en varm choklad.
Chokladkoppens signatur har blivit hjärtat i chokladsås som de alltid pyntar sina caffe latte med.
Vi säger grattis till de 25 ”regnbågsflaggiga” åren och till en av Stockholms mest älskade och klassiska mötesplatser där regnbågsflaggan fortfarande vajar välkomnande.