Hej Oscar, idag är det fettisdagen, er största dag gissar jag?
– Ja! Idag är årets absolut största dag!

Hur många semlor bakar ni idag?
– Vi tror att vi bakar kring 7.000. Bagerichefen tror vi säljer 10.000 semlor idag, men vi får se. Jag är alltid lite försiktig i mina gissningar för vill inte bli besviken. Vi hade ca 3000 förbeställda och det fortsätter rulla in bokningar.

Hur går det till, när börjar ni baka?
– Första bagaren började vid midnatt, jag började kl o3 och jobbar säkert till 19 ikväll. Vi bakar ju på alla våra enheter så det blir en spännande logistik alltid att skicka saker mellan. Vi har förberett oss i veckor. Förra veckan rostade jag enorma mängder Valenciamandlar och gjorde semmelfyllning motsvarande min egna kroppsvikt nästan varje dag. Helt galet. 200 liter grädde levererades igår till Torsgatan, de andra ställena vet jag inte ens hur mycket grädde vi beställt totalt till. Det är otroligt slitigt men så härlig stämning och alla ger verkligen järnet en sån här dag!

Jag läste nånstans att ni vann en tävling som bästa semlan, stämmer det?
– Japp vi vann Sveriges största semmeltest! ThatsUp Stockholm gör varje år ett jättestort test med massor av kompetent folk i juryn. Superkul, och jag är så himla stolt över alla anställda som verkligen gör allt för att få fram så bra produkter på Haga.

Vad är hemligheten bakom en riktigt god semla?
– Bra grund! Det vill säga de bästa råvaror! Valenciamandel (smakar mycket mer än andra vanliga sötmandlar), riktigt bra kardemumma i bullen, och 40% fetthalt i grädden. Men vad gäller själva tillverkningen är det superviktigt att grädden inte är uppblåst eller för hårt vispad. Den ska se ut som mjukglass och vara krämig. Inga ”taggar” i grädden! Och mandelmassan ska ha både krämighet och lite crunch av rostade mandlar tycker jag.

Hur många får man äta idag?
– En får äta så många en orkar. Frukostsemla, lunchsemla, mellissemla, middagssemla och en natt-semla kanske? Det finns ju lite olika att variera med dessutom. Ibland har vi faktiskt gjort skagensemlor men det hinner vi inte i år.

Hur många har du ätit redan?
– Jag har ätit en hel del i år, minst två i veckan sen årsskiftet typ. Förutom då alla provsmak innan vi satte receptet…

Alla är tokiga i semlorm varför?
– Jaaaa, och jag älskar det! Hysterin fick liksom nyfart när Tösse gjorde sin semmelwrap och sen dess har det bara stegrat. Jag tror det handlar om att det liksom är något så klassiskt och traditionellt som förfinas varje år och medvetenheten av vad vi stoppar i oss ökar. Varje år letar alla efter sin favorit och nu skiljer sig semlorna åt väldigt mycket mellan olika bagerier.