Det drog ut på tiden, irriterande länge, men nu är det dags. Våren är här och med den en oomkullrunkelig tradition. Öppningen för säsongen av pärlan bland de glimrande Stockholmsjuvelerna, Mälarpaviljongen! Fredagen den 14:e klockan 15.00 är det bara att infinna sig för ett första glas vid Riddarfjärden.

– För en vecka sedan skottade jag snö från pråmarna och nu har vi hunnit plantera alla blommor, det gick från vinter till sommar på ett nafs, säger en i ruffa arbetskläder klädd Arto Winter när jag träffar honom för att få veta vad som är på gång denna säsong.

– Hur många blommor planterar ni egentligen runt paviljongen?
– Vi fick 10 000 tulpanlökar i höstas som nu sätts ner i jorden av trädgårdsmästare Mikael Pålsson. Dessutom kommer en massa vår och sommarblommor att planteras och växa här under säsongens gång, berättar Winter.

– Så berätta nu om 2023 års nyheter!
– Det kommer nya konceptuella förändringar kring festligheterna som drar igång närmare sommaren, berättar Winter. Bland annat kan nämnas Brunch by Lake som vi fixar under högsommarens lördagar med mat, musik och artister.

– Och nyheter när det gäller mat och dryck?
– Vi fortsätter med samma stil när det gäller mat och dryck men kommer i år börja med Plat du Jour för en större variation. Vårt eget rosé och vita vin kommer i år in från Italien. Det känns bättre rent miljömässigt att det produceras närmare än när vi tog hem från Sydafrika. Fortfarande så bidrar försäljningen av dessa till Regnbågsfonden.

Arto Winter berättar samtidigt att det är dyrare att driva verksamheten nu med inflation och ökade inköp på allt från råvaror till blommor.
– Alla drabbas ju av inflationen och alla verksamheter påverkas dessvärre med ökade kostnader, säger han.

En annan nyhet för i år är att självaste paviljongen har fått en uppdatering som gör att den rymmer fler sittande gäster.
– Och nu kommer det även gå att boka paviljongen för event, berättar Winter.

Bland de sommarglada nyheterna hör att Mälarpaviljongen i år kommer vara med i Pride Park under Stockholm Pride.

– Efter åtta års paus så är vi med igen. Vi var med första gången för 25 år sedan, då med Chokladkopppen och Torget, minns Winter och understryker att Pride är ”minst lika viktigt nu 25 år senare”.

– När ni är med i Pride Park minskar ni på aktiviteterna vid Norr Mälarstrand då?
– Självklart inte! Snarare tvärt om och vi kör våra klassiska inslag som startar måndag med gaykören som sjunger in Pride och såklart Nadja med sitt Dragrace, Klezmer-kvällen och stora finalen på lördagen.

– Apropå jubiléer, lägger Winter till. Regnbågsfonden bli 10 år i år och den 1 maj firar vi detta i samband med Hattparaden. Så börja planera vilken hatt du skall glädja alla med redan nu.

Ett crescendo är att sommarklubbarna får sin smygstart redan efter Midsommar. I år dessutom efter att det helt skruvade kravet på ”danstillstånd” äntligen skrotats.
– Från den 1 juli försvinner detta så då kan man även spontandansa i sommarnatten. Efter 67 år så kan vi även dansa utan att fråga först.

– Vet du så här tänker jag, berättar Arto Winter. Att målsättningen varje säsong är att stället skall vara finare och bättre än året innan.
– Sen är det alltid fantastiskt att få vara ett vårtecken!

Innan vi slutar det årliga Mälarpaviljongen-slår-upp-portarna-snacket så säger Arto Winter att han vill nämna det ”fantastiska team som jobbar för oss”: Marcus, Christoffer, Rami, Casper, Ando, Mikael och Veronica och sammanfattar årets förändringar:

– De ligger till stora delar i detaljerna som tillsammans gör att det verkligen känns som en förnyelse i år.

Den 14 april 2023 klockan 15.00 kan du sälla dig till de stamgäster från när och fjärran som spenderar hela vintern med att suktande tänka på de där varma, närmast magiska, i år helt lagligt dansanta sommarnätterna hos det som är Nordens Venedigs säkert skönaste café, restaurang, bar och festplats.

Och kort därefter är det dags för glutenallergiker och alla hälsomedvetnas eget kryp in tvärs över gatan: The Green Queen, som även det från i år kan bokas för event, slår upp sina portar den 22 april!