Droganvändning för att öka sexuell prestation har utvecklats till en egen subkultur bland män som har sex med män. I gaymetropoler med en stor party och sex-scen som Berlin, London och Barcelona har beteendet ökat i takt med att oro för hiv och aids minskat.

I engelska utgåvan av spanska dagstidningen El País rapporteras att myndigheterna i Katalonien nu förklarat beteendet som ett folkhälsoproblem efter att de förra året fått inrapporterat 193 fall av ”problematisk användning av droger i sexuellt syfte”.

Tidningen konstaterar att droger och sex inte är något nytt eller begränsat till gayvärlden, men att just chemsex-kulturen där specifika droger som mefedron, metamfetamin, ketamin och GHB används för att förlänga sexuella aktiviteter, skapat stora problem med ökat antal könssjukdomar och att många fastat i drogmissbruk. Även spridningen av hiv ökar och mottagningar för hiv och könssjukdomstestning i Barcelona räknar med en tredubblad risk för att hiv sprids.

Myndigheter ökar nu insatserna för att med information och rådgivning för att minska det problematiska bruket av droger i samband med sex.

– Det är även en ”harm-reduction”-strategi där vi fokuserar på prevention för att på ett tidigt stadium nå brukarna i syfte att de inte skall nå ett problemtiskt missbruk, säger Maribel Pasarín, chef för Barcelonas hälsomyndighet ASPB.

Även i Sverige har problemen kring chemsex uppmärksammats, bland annat under Stockholm Pride då RFSL-Rådgivningens Nicklas Dennermalm och HIV-Sverige höll seminarier kring sex- och drogbeteendet. Filmen Chemsex från 2015, som förra året visades på svenska filmfestivalen CinemaQueer  berättar om hur sexdrog-användningen skapat stora problem i Storbritannien.