Vid en känslosam presskonferens berättade den 8 december porrskådespelaren Derrick Burts om att han testat positivt för hiv. Presskonferensen och den efterföljande debatten kom i USA att handla om att säkrare sex inte praktiseras i porrindustrin och hur detta skapar problem för såväl skådespelare som i attityder hos konsumenterna. ”Bareback”, dvs analsex utan kondom, är det som gäller och därmed en stor risk för spridning av hiv och aids.
Frilansjournalisten och författaren Niclas Ericsson har fortsatt att undersöka hur gayporr-industrin i San Francisco och Kalifornien handskas med könsinfektioner och det man uppfattar som efterfrågan på bareback-filmer.
Bland annat fick han själv rådet av en läkare att ha osäker sex med en hiv-positiv partner: så länge han var aktiv och partnern hade virusnivåer på noll. För säkerhets skull skrev dock läkaren ut bromsmediciner i förebyggande syfte.
Receptet hamnar i en papperskorg. Men min anekdot visar hur annorlunda inställningen till hiv är i San Francisco. Och vem vet, om några år kanske hela västvärldens bögar har en lika obekymrad inställning till kondomer och hiv. Det är definitivt åt det hållet utvecklingen tycks gå.

Niclas Ericsson bevakar bareback för Sentry.nu
Läs hela artikeln och artikelserien på Sentry.nu