Berätta lite om dig själv!

– Jag jobbar som PR-konsult inom hälsa och skönhet och frilansar för QX då och då. Vid sidan om jobbet är jag doktor i management. Sen har jag skrivit ett 15-tal böcker om allt ifrån nätdejting till hur man hanterar ex-relationer.

Varför har du skrivit en bok om social kompetens?

– För att relationer är viktiga – i umgänget, jobbet och i kärlekslivet. De flesta vardagsproblem inkluderar dessutom människor på något sätt. För att lösa dem behöver man vara socialt skicklig. I boken varvar jag egna tips och råd med expertintervjuer.

 

Hur är en socialt kompetent person?

– Någon som funkar bra med olika människor och som kan anpassa sig till olika situationer, både lättsamma och allvarliga. Vissa personer tycks ha en medfödd social talang. Andra – som jag själv – har fått öva upp förmågan genom livet. Som ung kunde jag vara rätt blyg, det hände att jag gömde mig i köket på fester.

Handlar det mest om att mingla och prata?

– Nej, det är en vanlig missuppfattning. Viktigast är att vara nyfiken och intresserad av andra, att lyssna och ställa frågor. Liksom att veta när man bör hålla tyst. Framför allt handlar det om att få personer i sin omgivning att trivas och må bra.

Hur skapar man ett gott första intryck?

– Forskningen visar att det huvudsakligen är två dimensioner som är viktiga när andra bildar sig en uppfattning om oss – nämligen värme och kompetens. Det gäller både online och offline. Värme handlar om sådant som vänlighet, omtanke och tillit. Kompetens handlar om färdigheter, effektivitet och kreativitet.

Så jag ska vara snäll, pålitlig och handlingskraftig?

– I varje fall är det sällan fel att låta de sidorna lysa igenom. Men viktigast är kanske att fundera kring dina egna unika sidor och visa dem i mötet med andra. Det är också viktigt med en positiv attityd. Det är svårt att gilla någon som bara gnäller och klagar.

Stämmer verkligen första intrycket?

– Faktum är att vi är ganska bra på att bilda oss en korrekt uppfattning om varandra redan under de första minuterna. Vi avgör i alla fall snabbt om vi vill träffa den andra igen.

Kan man ”backa bandet” om det gick fel första gången?

– Ja, men det kräver ansträngning. Genom att förbättra sin framtoning de kommande gångerna kan man i bästa fall successivt reparera det som gått fel. Det brukar kallas för att uppnå ett ”first impression update”.

I coronatider är det inte helt lätt att träffa nya människor. Hur ska man tänka?

– Det går att lära känna nya personer även på distans. Delta i diskussionsgrupper på Facebook, gå en digital kurs, kolla upp coronaanpassade aktiviteter, fundera på saker som går att göra utomhus. Social kompetens har blivit ännu viktigare när det inte är lika lätt att ses. Det ställer ökade krav på vår kommunikation och fingertoppskänsla.

Om jag verkligen vill träffa kärleken, vad ska jag tänka på då?

– Att förmedla vem du är i ord och handling. Ha en öppen framtoning, skippa attityden. Var sympatisk, intresserad och glad. Våga vara personlig, vilket inte är samma sak som att vara privat. Det handlar om att bjuda på sig själv utan att tumma på sin integritet. Det är oftast då som man hittar den rätta balansen.

Du har också ett helt kapitel om nätetikett i boken, vad ska man tänka på?

– Sunt förnuft! Var trevlig, lajka och kommentera andras inlägg. Var dessutom kritisk till information på nätet. Dubbelkolla fakta innan du delar vidare. Är någon otrevlig mot dig? Blocka bara den personen. Lägg inte tid på energitjuvar.

Vad ska man definitivt låta bli om man dejtar?

– Undvik att ljuga. Funderar du på att dra av några år på din ålder, höfta lite kring längd och vikt, använda bilder som inte visar hur du ser ut idag, eller mörka din relationsstatus? Gör inte det, i synnerhet inte om du söker något seriöst. Undvik också att skryta och visa upp en alltför snygg fasad. Kom ihåg: Perfekt är ofta tråkigt.

Under arbetet med boken trillade du också över spännande homoforskning, berätta!

– Forskningen handlar ofta om maskulinitets- och femininitetsnormer och attraktion – vad man gillar, vad man söker och hur man framställer sig själv, inte minst på dejtingappar. Sen finns det en intressant studie som heter ”Grindr Killed The Gay Bar”, vilket dessbättre inte är helt sant.

Hur träffade du själv din kille?

– Vi hamnade på samma fest i början av nollnolltalet. Då hade jag redan spanat in honom, både på krogen och på en dejtingsajt. Men det fanns inget bra tillfälle att börja prata. Så dagen efter festen skrev jag ett meddelande på sajten och frågade: ”Vill du ta en promenad och en fika?” Det ville han.

Det är 18 år sedan och ni är fortfarande tillsammans …

– Japp!

Hur får man det att hålla så länge?

– Genom att ha roligt och gilla att göra saker ihop, men också att ha egna intressen och mål. Sen behöver man kunna kommunicera för att fördjupa relationen. Och tänka på att inte försöka ändra på varandra.

Om någon hävdar: ”Det är omöjligt att hitta kärleken på nätet och dejtingappar”, vad säger du då?

– Att de har fel.

Boken Vässa din sociala kompetens (Norstedts) släpps 14 januari.