Cissi Ristilä och Michelle Källman drömmer om att bilda familj. Men eftersom de inte lyckats bli gravida på de två inseminationer och två ivf:er (provrörsbefruktning) som landstinget betalat så får de ingen mer hjälp utan måste bekosta det själva. I veckan vädjade Cissi på Instagram om swish-stöd för att ha råd att fortsätta försöka skaffa barn. Bara några timmar senare hade tjejerna fått in över 100 000 kr.

Cissi och Michelle, berätta, hur började allt?
Vi träffades 2016. Året därpå flyttade vi ihop i Norrköping. I mars 2020 startade vi vårt Instagramkonto @100.kvadratmeter.karlek. Vi insåg att det finns väldigt lite information om hur man skaffar barn som samkönat par. Efter att ha googlat, frågat runt och letat på otaligt många trådar på Familjeliv har vi samlat på oss kunskap som vi väljer att dela med oss av till andra.

Cissi och Michelles resa till att skaffa barn började 2018.

– Vi var påverkade av synen som finns i samhället – att det är relativt enkelt att bli med barn. Men ganska snart insåg vi att det inte riktigt är så enkelt. Det har verkligen varit en berg-och-dalbana av hopp och förtvivlan.
Det är en kris att gå igenom. För oss var det nödvändigt att börja i parterapi. Det är den bästa investeringen vi har gjort!

Hur har ni blivit bemötta?
Inom vården har vi blivit väldigt bra bemötta. Vi har gått på ett reproduktionsmedicinskt centrum i Linköping som är HBTQ+-certifierade. Vi har aldrig blivit särbehandlade där.
Av personer i vardagen har vi mest fått kärlek. Men folk är väldigt naiva när det kommer till synen på fertilitet. En kommentar vi fått är att vi borde gå ut och ligga på krogen…

Efter Cissi och Michelles sista landstingsfinansierade fertilitetsbehandling stod de inför utmaningen att själva bekosta IVF. De valde därför att starta en insamling.

På bara ett dygn har ni fått in 130 000 kronor, grattis! Hur känns det att folk har bidragit?
Vi var väldigt nervösa innan och ifrågasatte om det är okej att göra en sådan här sak. Det tog emot i början men det var många av våra följare som uppmanade oss till insamlingen. Vi tänkte att när man blir erbjuden en hjälpande hand, ska man då inte ta emot den på grund av stolthet?

Det var verkligen inte en självklarhet för oss att starta den här insamlingen. Men nu, 24 timmar senare, så känns det helt fantastiskt att vi vågade
Vi trodde att vi skulle få hat och elaka kommentarer men det har bara varit kärlek. Det är så otroligt vackert att se den här medmänskligheten och generositeten. Utan våra följare hade det inte varit möjligt.

Vad är nästa steg?
Nu när vi helt plötsligt har de ekonomiska förutsättningarna ska vi på en konsultation på en privatklinik i Stockholm. Vi har hittat två kliniker som vi har fått en bra känsla för. Förhoppningsvis får vi påbörja behandling innan årets slut. Då blir det IVF igen, den tredje.

Vill ni följa Cissi och Michelles resa?  Klicka här!