På 80- och 90-talet spred hiv och aids skräck i gaycommunityt och 100 000-tals bögar avled i sjukdomen som inte hade något botemedel. Rädslan för hiv och aids hängde sedan kvar i årtionden och påverkade våra liv, hur vi levde och vilka vi träffade. Många slutade till och med att ha sex. Andra valde att fortsätta ha sex men skyddade sig så gott de kunde. Men ingen visste helt säkert vad som var okej och inte. Smittade kyssar? Kunde man ha oralsex utan kondom? Svaren var svävande. Det kändes alltid som risken att smittas lurade runt hörnet. Att knulla bareback var som att spela rysk roulette.
Sen kom bromsmedicinerna. Och PReP. Många andades ut och slängde både kondomen och ångesten.
Men bara några år senare drabbades hela världen av covid, ännu ett livsfarligt virus. Oerhört smittsamt och som muterade flera gånger. Vi uppmanades att tvätta händerna, undvika kontakt, stanna hemma. Världen stängde ner. Och återigen fick många låsa in sig i väntan på vaccin.
Jag minns att jag fick ett meddelande på någon dejtingapp från en man som valt att vänta med att dejta ”tills R-talet är under 1” (det momentana reproduktionstalet ). Ett annorlunda meddelande minst sagt.
Men så kom äntligen vaccinet. På dejtingappar såg man sedan hur killar började skriva ”vaccinerad” på sina profiler, hur många doser man tagit, eller om man har antikroppar.
Samhället öppnade upp och vi kunde mötas och trängas på uteserveringar, barer och klubbar. Det var okej att ha sex igen.

Men så i maj i år kom första rapporterna om apkoppor, en sjukdom som tydligen främst drabbar män som har sex med män. Jag kände hur hela vårt community drog en kollektiv suck, inte ett virus till som drabbar oss. Bilder på smittade bögar kablades ut över världen, nya fall rapporterades, Spanien, England, USA och så Sverige. Återigen stängde många ner sina appar och drog upp gylfen i väntan på ännu ett vaccin.
Apkoppor är visserligen inte ett lika dödligt virus men en fruktansvärd sjukdom som är både smärtsam, långvarig och på många sätt grotesk. Inget som var värt att riskera för lite sex. Eller hur går tankarna kring att träffas? Fortsätter vi som vanligt att dejta och ha sex eller har vi återigen tryckt på paus? Enligt en undersökning från amerikanska folkhälsomyndigheten har 50% av män som har sex med män valt att ha mindre sex med män.

QX har pratat med fyra bögar i åldrarna 27-56 om deras tankar om att bli smittade och hur det här har påverkat deras sexliv.

Hamid: Jag har slutat med sex, det är inte värt det. Några minuters njutning för att sedan ha ångest i tre veckor. Jag vill kunna njuta av sex, både före under och efter. Mina gaykompisar säger samma sak. Det är inte värt det.
Vad är det som gör att apkoppor får dig att sluta med sex?
Hamid: Men hör bara på namnet, det låter ju så vidrigt. Sen har jag sett bilder på de som drabbats, alla verkar ju drabbas lika mycket, det verkar inte finns någon mildare variant. Sen kan man ju inte se om någon är smittad, vad jag förstår kan man vara smittsam i flera veckor innan den bryter ut. Fy fan. Nej tack. Jag sköter sexet på egen hand och väntar tills vi har ett vaccin.

Linus har ett lite annat sätt att se på det.
Linus: Jag har haft sex i sommar, men jag har definitivt dragit ner på det och jag hoppar inte i säng med vem som helst. Numera vill jag veta lite mer om den jag ska träffa och jag brukar ställa frågor som ”när hade du sex senast?”, ”med vem?”, ”har du träffat den killen förut?”. Sen gör jag väl nån slags bedömning utefter det. Men visst, killen kan ju ljuga, men jag har ändå känslan av att många är rädda för apkoppor och är ärliga i sina svar. Och än så länge har det ju gått bra.
Hur många har du haft sex med i sommar?
Linus: 6-7 killar. Några har jag träffat tidigare, andra är nya partners.
Brukar du träffa fler?
Linus: Ja, det kan det nog bli. Det beror lite på om jag är i en relation eller inte. Är jag singel, som nu, brukar det definitivt bli fler (skrattar) Jag är ung, ny och tycker sex är kul så ja, på sommaren brukar det bli en del. Men jag har aldrig haft någon könssjukdom än, peppar peppar.

Patrik har pojkvän men är i ett öppet förhållande. Han har absolut dragit ner på sexet i sommar.
Patrik: Jag träffar bara killar i en liten krets nu, killar jag känner och som jag varit med tidigare. Flera av dem är också i relationer. Detsamma gäller min pojkvän. Det har vi pratat om. Dessutom testar vi oss regelbundet och vi litar på de vi har sex med.
Känner du ingen oro att du ska bli smittad?
Patrik: Jo, det är klart att jag tänker på det, men det är en liten krets och när jag testade mig senast så frågade jag sköterskan vilka som får apkoppor, om det är vem som helst. Vad jag förstod är det i första hand killar som har väldigt mycket sex, som deltar i orgier eller åker utomlands och går på sexklubbar där man träffar flera olika samma kväll. Så jag tror inte risken är så stor här hemma, men självklart lägger det sordin på stämningen och jag tänker varje gång när jag ska träffa någon, ’är det värt det?’ Det skulle vara skönt att bara få njuta till 100% och inte behöva oroa sig, men det var ju länge sedan man gjorde det. Det har varit så mycket skit genom åren med hiv covid och nu apkoppor. Man börjar bli van…
SLM i Stockholm har stängt sitt darkroom pga smittorisken, vad tycker ni om det?
Patrik: Bra. Helt rätt.
Linus: Ja, det förstår jag att de gjort. Klokt.
Hamid: Jag kan tycka att alla får göra som de vill, vill man ha sex ändå så go for it, men jag väljer att vänta till vi har ett vaccin. Jag fattar inte varför det ska ta sån lång tid? Danmark har ju börjat vaccinera bögar, vad väntar vi på?

Erik fick apkoppor i somras. något som QX skrev om tidigare, ett one night stand på Kanarieöarna i juli resulterade i att han fick apkoppor när han kom hem. I tre veckor var han isolerad hemma med 200-300 koppor över hela kroppen. Och inne i tarmen.
Erik: Det var värst av allt, det gjorde så ont och tarmarna är fortfarande inte helt okej, så jag behöver fortfarande vara i närheten av en toalett.
Erik berättar att han varken kunde sitta eller ligga på grund av kopporna som var över hela kroppen så han fick stå väldigt mycket.
Erik: Och så duschade jag tio gånger om dagen för att svalka kroppen. Det kliade så mycket.
Hur mår du idag?
Erik: Idag mår jag bra, jag har några rosa prickar kvar men de kommer nog försvinna längre fram.
Vad tänker du om sex idag?
Erik: Jag har tänkt i banorna att det är som en könssjukdom som man blir frisk ifrån och tänker absolut fortsätta att ha sex, men jag kanske kommer vara lite mer försiktig…

Linus, Patrik, Hamid och Erik ville vara anonyma och heter egentligen något annat.