Grattis Adon Gerdes, grundare till kllubben Bögarnas paradis på Facebook och som fyller 5 år idag. Hur känns det?
– Det känns otroligt kul att vi nått hit. Nästan overkligt. Ända sedan mina tonår har jag engagerat mig i HBTQ-frågor både genom RFSL och PRIDE. Jag ville göra något för alla HBT-män och grundade Bögarnas Paradis för fem år sedan i syfte att göra något åt ofrivillig ensamhet. Nu firar vi 5 år och det känns fantastiskt att hjälpa alla dessa grabbar, killar och män in i gemenskap.

Vad är du mest stolt över under dessa år?
– Kulturen i Bögarnas Paradis är välkomnande, hjärtlig och stöttande. Vi stärker varandra. Alla blir sedda och hörda. Att synas och bli bekräftad är viktigt för alla. I Bögarnas Paradis sträcker alla medlemmar ut sin hand till den som behöver. Det går inte en vecka utan att jag får meddelande från medlemmar som vill tacka för att Bögarnas Paradis finns och för allt jag och min ledningsgrupp gör.

Hur skulle du beskriva BP och de inlägg som görs där?
– Syftet med BP är som sagt att motverka ofrivillig ensamhet, skapa möten och vara en vän. Vi uppmuntrar medlemmarna att göra inlägg från sin egen vardag där både text och bild är deras egna. BP är fritt från viralt material från nätet. Variationen är stor men du hittar många gemensamma nämnare som sköna inlägg om semesterresor, PRIDE-firanden, frågor och svar på bästa mötesplats, klubb eller restaurang. Flera medlemmar är konstnärer som visar upp sina alster.

Hur ska ni fira att ni fyller 5?
– I ett tidigt skede var tanken en jubileumsfest i Malmö. Men våra medlemmar bor över hela Sverige så vi skrotade idén då vi tycker att en jubileumsfest bör vara inkluderande. Istället hjälper vi våra medlemmar runt om i landet med BP som redskap att själva skapa möten som kan vara att ses på den lokala puben, fiket, klubben eller middag hemma hos sig. En modell som vi använt sedan BP grundades och uppskattas av våra medlemmar. Här i Malmö är vi ett gäng som drar till SLM och firar.

Vilka utmaningar står BP inför skulle du säga?
– BP bygger helt på ideella insatser och allt vi gör är helt gratis för alla deltagaren, vilket är något som känns viktigt för oss och något vi vill fortsätta med. Det är dock många gånger en utmaning att skapa en meningsfull verksamhet med begränsade medel. En annan, kanske större utmaning är att nå ut till alla ensamma HBT-män som behöver en gemenskap.