Berätta Finn, en ny infektion?
– Ja, under 2023 har vi på Venhälsan sett ett tiotal fall av shigella, en bakteriell tarmsmitta som kan spridas via sex. Bakterien är känd sedan länge och man smittas via mat och vatten särskilt vid utlandsresor, men vi vet också att den kan spridas via sex. Det nya med shigella är att den blir allt svårare att behandla. Och då man behöver ta antibiotika krävs nu oftast intravenös behandling med dropp, tablettantibiotika fungerar alltså sällan.

Och den drabbar män som har sex med män?
– Ja, redan under sommaren 2023 rapporterade ECDC (Europeiska smittskyddsmyndigheten) att infektionen börjat sprida sig bland män som har sex med män i Europa. Vi har sedan i somras även börjat märka av det på Venhälsan. Men vad som kan vara viktigt att veta är att infektionen oftast läker ut utan att man behöver göra annat än vila och ta vätskeersättning som t ex Resorb, antibiotikadropp behövs alltså inte alltid.

Ok, vad ska man då tänka på om man ska ut och resa och kanske har sex?
– För shigella finns tyvärr inget vaccin eller andra effektiva förebyggande åtgärder, det kan räcka med mycket få bakterier för att man ska bli sjuk. Om man blir rejält magsjuk inom en vecka efter sex med en ny partner (diarré, feber, magkramper, blod i avföringen…) kan man lämna ett prov, detta kan man göra hos oss på Venhälsan eller hos sin vårdcentral.

Och vad gäller om man blir smittad?
– Vid bekräftad shigella säger smittskyddslagen att man ska stanna hemma från jobbet så länge man är sjuk, och särskilda regler gäller för den som arbetar med livsmedel eller inom vården (läkare ska specifikt intyga smittfrihet innan man börjar jobba igen). Dessutom kan det vara viktigt att veta att efter att man tillfrisknat bör man ta det försiktigt med t ex rimming ett par veckor, och att man är lite extra noga med hygienen innan och efter sex, om det är möjligt.
– Vi på Venhälsan hoppas förstås att detta inte tar fart på riktigt men vi vill gärna att man testar sig om man tror man kan ha shigella. Vi behöver veta hur vanligt det är, och agera innan det blir ett större problem.