Vem är du utöver att du skriver erotiska noveller blandat med liberala ledartexter?
– Jag ser mig själv som en reflekterande person, både i stort och smått. En som tycker om att vrida och vända och försöka förstå människor. Humor och självdistans är viktigt för mig. Liksom viljan att berätta – och försöka tänja på de tabun som håller oss tillbaka.

Hur hittade du skrivandet?
– Jag bestämde mig för att bli författare när jag var 12 år gammal. Jag hade en väldigt tuff tid som barn och fram till att jag var 22, präglad av mobbing och självhat. Jag var rädd för att vara mig själv. Jag gjorde allt jag kunde för att passa in i normen på den lilla ort där jag kommer ifrån. Men gång efter annan ”misslyckades” jag. Det var först när jag skrev mina berättelser som jag kände mig fri, både från mobbarna och mig själv.

Är Backolars ditt förnamn?
– Backolars är mitt första förnamn. Det är ett så kallt gårdsnamn, eller släktnamn, vilket är vanligt i Dalarna. Men Johan är mitt tilltalsnamn.

Du berättade att du har som rutin att skriva 4000 ord om dagen. Berätta mer om det!
– Jo, jag är väldigt disciplinerad. Och envis. Bestämmer jag mig för något så ger jag mig inte. Jag bestämde mig som sagt för att bli författare när jag var 12 år gammal. Jag bestämde mig för att skriva ett visst antal sidor varje dag, något jag aldrig vek ifrån. Så småningom måste jag bli bra nog, tänkte jag.

Och det blev du, med 10 romaner utgivna på bara några år?
– Ja. Jag har fortfarande mycket kvar att lära. Men jag är i alla fall på rätt väg.

Men inspiration då?
– För mig handlar skrivandet om att sätta mig ner och göra det som ska göras. Inspiration väntar jag aldrig på. Då börjar jag beskriva omgivningen i stället, en rispa i tapeten eller något liknande. Sen rullar det på.

Research måste ta en massa tid?
– Nja, den hoppar jag gärna över om det är möjligt! Det beror såklart på vad det gäller. Skriver jag en ledare är researchen viktig och får aldrig tummas på. Men i mina romaner är det inte fakta som står i fokus, det är relationerna och känslorna. Det är människornas inre jag vill förstå och berätta om.

Du har gett ut 100 erotiska noveller. Vad gör det erotiska så kul att skriva om?
– Att tänja på de tabun som finns kring sex! Vi omges av så mycket skam och idéer om vad som är rätt och fel. För mig handlar sex om att omfamna sig själv. Något som varje människa borde få göra. Med mina erotiska noveller hoppas jag kunna bidra i alla fall lite, lite till att normalisera sex. Det är också därför jag aldrig gömt mig under ett annat namn.

Utöver de erotiska novellerna så skriver du som sagt politiska kommentarer. Vad tycker du nu är det viktigaste att lyfta när det handlar om regnbågsfrågor?
– Rätten att få vara sig själv! Helt klart. Fram tills att jag var 22 år var jag övertygad om att jag aldrig skulle ha modet att stå upp för mig själv – och acceptera min sexualitet. Jag var rädd för att allt skulle förändras till det negativa. Att människor skulle försvinna och att de som stått upp för mig skulle se mig som en lögn. Jag försökte ta livet av mig först gången när jag var 12 år gammal. Fram tills att jag var 22, och kom ut, var jag övertygad om att det var så mitt liv skulle sluta.

Men du valde livet?
– Ja, jag valde livet. Att stå upp för mig själv. Och att aldrig mer vara rädd för att vara jag.

Du använder dina egna erfarenheter för att försöka hjälpa andra i dag?
– Ja. Jag föreläser om mina upplevelser och skriver om dem. Jag vet hur det är att balansera på kanten. Och jag vet hur enkelt det är att hålla allt inom sig och tänka att man är helt ensam med sina frågor. Jag vill lyfta vikten av att vara snäll emot sig själv. Och att vi tillsammans kan göra den här världen bättre och snällare.

Du börjar skriva för QX nu, vad hoppas du på för respons?
– Jag hoppas att läsarna ska tycka om mina texter. Att de ska tycka om min blandning av allvar och absurditet, vilket jag gärna blandar. Mest av allt hoppas jag att responsen blir att man tar med sig en tanke och själv börjar reflektera!