Jag och min killkompis är på en gaybar. Han tar upp Grindr och visar mig flödet.
Check.
Check.
Check, säger han och bockar av alla han har legat med på appen.
Hur har du lyckats? frågar jag eftersom jag alltid har upplevt dejting med tjejer som långsamt, krångligt och svårt. Majoriteten av alla mina matchningar på dejtingappar leder inte ens till ett ”hej” och nästan alla ”hej” leder till olästa meddelanden. Och alla konversationer blir snack om dejter som aldrig blir av.
Jag vet inte, svarar han.
Jag går in på hans profil, övertygad om att den är något alldeles extra. Men hans profilbild saknar ansikte. Det enda som syns är hans sexpack. Jag tänker att han måste ha skrivit något intressant i bion. Tomt.
Om det inte är profilen, kanske han är en skicklig chattare. Men nej.
Han visar mig en konversation från förra helgen. Fem meddelanden skickades innan han fick en adress.
När jag för första gången kastar mig in i Grindrs värld för att utforska skillnaden på dejting mellan homosexuella kvinnor och män gör jag en snabbsökning på Google. Där möts jag av den torra definitionen: ”Grindr är en app som fungerar som ett socialt nätverk och riktar sig främst till hbtq-personer, särskilt män, som är intresserade av sexuella relationer med personer av samma kön.” Grindr känns som en träffkultur jag aldrig har upplevt som lesbisk och jag vill undersöka dessa skillnader mer på djupet.

Jag laddar hem vad som sägs vara den lesbiska versionen av Grindr. Appen Her kom till Sverige 2016, cirka tre år efter att den lanserats i USA. Det är en dejtingapp för kvinnor som attraheras av kvinnor och har idag cirka 13 miljoner registrerade konton, jämfört med Grindr som har 139 miljoner registrerade konton.
Jag installerar båda apparna och skapar profiler på både Her och Grindr för att jämföra deras användarupplevelser. När jag sätter mig in i att skapa ett konto visar det sig att Her har fler steg vid profilskapandet. Det tar cirka 15 minuter, jämfört med Grindr som tog någon minut. Det första gemensamma steget är att fylla i födelsedatum.
På Her går jag igenom fler steg efter detta, där jag ombeds ladda upp minst tre bilder med specifika krav för varje. Första bilden ska vara solo, andra lite mer vågad, medan tredje rekommenderas utan filter. Dessutom ställs jag inför flera frågor om intressen, husdjur, stjärntecken, alkohol- och rökvanor samt politisk åsikt. Extra funktioner inkluderar att skriva om min komma-ut-historia, 2024 års gaymanifest och min musiksmak.
På Grindr registrerar jag mig som kvinna och går direkt in på appen efter att ha angett födelsedatum. Här väljer jag ett “Display name” utan krav på att det ska vara verkligt. I kontrast till Her som fokuserade på personlighet, ber Grindr om detaljer om utseende som längd, vikt, kroppsform, etnisk bakgrund och önskemål i en partner. Hiv-status efterfrågas också.
Her erbjuder alltså fler funktioner för att beskriva personlighet medan Grindr fokuserar mer på det fysiska utseendet.
Jag bestämmer mig för att utforska användningen av båda apparna genom att scrolla igenom profiler. På Her möts jag av en swipe-funktion, där varje profil presenteras en i taget precis som på Tinder, medan på Grindr syns alla profiler samtidigt, och jag kan klicka på dem individuellt.
Jag tar mig in på profilerna. På “Her” är ansikten tydligt synliga på varje profilbild, men här handlar det inte bara om utseendet – det finns också en betydande mängd text och beskrivningar om personen. Vissa håller det grundläggande med information om jobb, fritidsintressen och favoriträtter, medan andra går mer i detalj och definierar exakt vad de söker och vilka kriterier som får dem att svepa höger.
Den första profilen på Her tillhör en kvinna med sex olika bilder och använder sitt vanliga namn. Hon har fyllt i alla tillgängliga formulär och skrivit en personlig bio där hon berättar mer om sig själv och att hon gärna bjuder på middag. Profilen känns genomtänkt, detaljerad och personlig.
Den första profilen på Grindr är någon med en emoji som namn. Profilbilden saknar ansikte, och det enda jag ser är ett sexpack. När jag klickar på profilen finns där ingen fri text. Allt jag får reda på är att han är 181 cm lång, har en muskulös kropptyp och är dominant. Jag måste skrolla igenom tjugo profiler innan jag hittar någon som inkluderar en text i bion.

 

Bella, Isabella, Josefin och Emma.

Jag bestämmer mig för att ringa “Kärleksprofession” Emma Engdahl. Hon är ämnesprofessor i sociologi vid institutionen för sociala och psykologiska studier och har även under hösten deltagit som dejtingcoach i tv-programmet Bästa dejten. Om någon är proffs på dejtingprofiler så är det hon.
Enligt Emma är det tydliga skillnader mellan hur homosexuella kvinnor och män hanterar sina profiler när det gäller strategi och fokus. En av de mest påtagliga skillnaderna är den ökade tidsinvestering kvinnor lägger ner på att skapa sina profiler och analysera andra användares presentationer. Enligt Emma är det som att jämföra två olika, hemliga recept för dejtingprofiler mellan homosexuella kvinnor och män. För kvinnor liknar det en kärleksfull kokbok, där de inkorporerar personlighetsdrag och kryddar upp allt med citat från sina favoritböcker eller filmer.
Mäns profiler fokuserar mer på detaljer som sexuella preferenser och en närmare beskrivning av sitt eget utseende, inklusive hårfärg, längd och ögonfärg.
Emma tror att det är viktigare för kvinnor att vara personliga än för män, särskilt med tanke på att kvinnor ofta blir utsatta för trakasserier på dessa plattformar. Ibland gömmer sig män bakom fake-profiler för att byta till sig nakenbilder, par söker efter trekanter, och det finns även catfish-profiler. Detta gör att lesbiska kvinnor är mer försiktiga och angelägna om att lära känna personen bakom profilen.
– Kvinnor lägger ned större tid på att hitta tecken på att profilerna ÄR en kvinna som tycker om kvinnor. De vill inte riskera något genom att träffa en profil som är anonym.

När jag har fått en uppfattning om hur profiler skiljer sig blir jag intresserad att se hur appanvändandet ser ut. Jag ringer min bästa vän Isabella, som är bi och dejtar både tjejer och killar. Jag måste prata med henne om dejtingkulturen på appar tjejer sinsemellan. Hon har funnits på dejtingappar i evigheter.
Jag berättar vad kärleksprofessorn Emma har sagt och drar ett par exempel för Isabella. Hon ser är en tjej i underkläder, ansiktet är bortkapat. Skulle hon svepa höger då? ”Nej,” säger hon bestämt. Hon har ingen aning om vem som döljer sig bakom profilen. Det skulle lika gärna kunna vara en man. Så, dåligt utförda profiler som skriker ”anonymitet” hamnar direkt på den digitala sophögen enligt Isabella.
Och vad säger vi om en profil där tjejen beskriver vilken typ av sex hon gillar? Hade hon då svept höger? ”Nej…” För Isabella är profiler som kastar in sex som huvudingrediens inget att hänga i granen. Om det däremot finns en profil med en tjej som har flera bilder, en rolig text som inkluderar jobb, intressen och några quirky fakta – ja, då är det jackpot.
I alla år som jag har känt Isabella har hon alltid pratat om kärlek, relationer och en längtan att få uppleva riktig kärlek. Under åren har hon också råkat träffat på några riktiga “skitsnubbar”. Jag har alltid sagt “träffa tjejer så löser sig alla dina problem” och svaret jag har fått tillbaka är “Men det GÅR ju inte!”. Under hela hennes Tinder-liv har Isabella aldrig träffat en tjej. Hon har velat, men aldrig fått till det. Jag har sett Isabellas Tinder-vanor och kan förstå varför det inte går. Hon skriver aldrig först. Hon är för blyg, säger hon. Isabella tror att tjejerna på apparna är lika blyga för det är sällan de skriver något till henne med. De hon fått kontakt med har krävt långa konversationer innan ens det kommer på tal att ses på en dejt. När det väl börjar pratas datum har Isabella alltid blivit ghostad.
– Det känns inte alls som tjejer är lika aktiva på dejtingappar som män verkar vara, säger hon.
Jag kollar igenom Isabellas chattar. Jämfört vad jag fick se på min killkompis Grindr så ekar det ganska tomt. Hon får betydligt fler matchningar än meddelanden. Hon själv har inte skickat ett enda meddelande på ett år. Senaste tjejen hon skrev med var förra året i september: “Hej, kom ut och ses”
– Jag fick inget svar. Det kanske var lite för ”på”, funderar Isabella.
Jag instämmer, det kanske var för på. Inget ”Hej”, och inget “Hur mår du?” först.
Det som alltså verkar funka bra för killar på Grindr blir tydligen en röd flagga för tjejer.
Jag tar mitt sökande vidare. Jag träffar Bella som är queer. Ironiskt nog var vi också en match på Tinder för flera år sedan, men som för min vän Isabella rann detta också ut i sanden och vi träffades aldrig. Vi tog dock varandras sociala medier och nu sitter vi här för att prata om dejtingklimatet bland tjejer.
Bella har provat på flera olika dejtingappar och varit aktiv fram och tillbaka sedan gymnasiet. Om hon skulle beskriva tjejer på appar med ett ord så skulle det vara “incognito”.
– Appar är ett av de enklare sätten att träffa andra på som lesbisk tjej, men också ett av de svåraste.
Som HBTQ-person tycker Bella inte att det alltid är det enklaste att ragga på tjejer när hon är ute. Hon vill inte råka flirta med någon som är straight eller med någon som är i ett förhållande. Därför vet hon med säkerhet att tjejer på apparna hon rör sig på har läggning åt hennes håll och de är där för dejting. Men precis som med min vän upplever hon att många matchningar förblir orörda notiser och de flesta konversationerna dör ut.
– Tjejer vill skriva mycket längre än vad killar verkar göra. Konversationer hinner att dö ut då innan man träffas, fastslår Bella.

Emma Engdahl bekräftar den teorin, att kvinnor upplever ofta andra kvinnor som passiva på dejtingappar eftersom den traditionella kvinnan förväntas att uppvaktas. Det gäller även lesbiska kvinnor i och med att de oavsett sin läggning vuxit upp i samhället som kvinna och blivit tilldelad sin könsroll.
Det visar sig även i statistiken att kvinnor sällan skriver först och tar initiativ. 38 procent kvinnor skriver först och 62 procent män skriver först, enligt statistik från Tinder.

Men det här med snabba sexuella kontakter då?
75 procent av användarna på Grindr har haft en tillfällig sexuell relation. Hur det ser ut för lesbiska på appar finns det inte tillgänglig statistik. Däremot visar Tinders undersökning att sannolikheten att män berättar att de vill ha sex är dubbelt så hög än kvinnor. När jag frågar Bella vad oddsen är att en kvinna skulle skriva till henne om hon vill ligga svarar hon ”noll”.
Hon berättar att varken kvinnor eller hon någonsin har frågat det. Sex kommer väldigt sällan på tal och det var länge sedan Bella träffades för sex.
– Det krävs väldigt mycket för att man ska träffas för sex.
Jag frågar min vän Isabella samma sak.
Noll, säger hon med.

Enligt Emma Engdahl söker kvinnor i högre utsträckning långvariga emotionella relationer medan män söker kortvariga sexuella relationer. Den generella förklaringen varför män och kvinnor skiljer sig åt är enligt Emma Engdahl stigmatiseringen i samhället jämtemot sexuellt aktiva kvinnor och att som lesbisk blir det dubbelstigmatisering.
– Vi ser i forskningen att om vi tittar på kvinnlig sexualitet är den osynlig i jämförelse med manlig sexualitet. Det vi vet om sexualitet är centrerat kring mannen. Eftersom den kvinnliga sexualiteten inte synliggörs, speciellt för lesbiska kvinnor, är det mycket svårare för kvinnor att förstå sin egen sexualitet. Det gör att kvinnor inte får ut lika mycket av tillfälliga sexuella relationer, säger Emma Engdahl.
Emma menar att kvinnor överlag är mer relationella. Då menar hon inte att det är en biologisk faktor utan en konstruktion av samhället. Kvinnor lär sig tidigt att bygga relationer och bry sig om varandra. Män däremot uppfostras att inte känna sina känslor. Det gör att män uppfostras ifrån att känna kärlek medan kvinnor uppfostras till att skapa långvariga relationer. Därför kan kvinnor vända sig till kärlek oftare och män till sex.
– Kvinnor och män socialiserar på olika sätt och därför vill vi ha olika saker, säger Emma.
Men jag känner mig inte helt färdig med detta, därför träffar Josefin, som är en lesbisk bekant, på ett café i centrala Stockholm. Hon håller med om att det är få kvinnor som är ute efter att ligga på appar. Hon har aldrig skrivit “ska vi ligga?” till någon eller varit med om att folk rakt ut har sökt efter sex. I stället för att bestämma en sexdejt föredrar hon att ses ute först, ta några drinkar, ha trevliga konversationer och bygga upp stämningen.
Hon har svårt att tänka sig att ses bara för sex utan att känna till personen innan, och tror det finns många tjejer som känner likadant. Hon tror inte att det handlar om att tjejer inte vill ha sex, men hon tror inte behovet är likadant som för män och den appkulturen hon ser på Grindr finns inte för lesbiska.
– Män är oftast rak på och straightas sex är fundamentalt. Medan med tjejer finns det så många olika sätt att ha sex på. och då blir det mycket frågetecken kring själva sexet och det kan bli en osäkerhet, säger Josefin.
Josefin har använt appen Her och säger att den inte går att jämföras med Grindr.
Om det skulle finnas en lesbisk Grindr för tjejer så är Her inte den. Josefin beskriver Her som en social app med personliga profiler där folk för det mesta söker något långvarigt, seriöst eller vänskapligt.
Jag frågar kärleksprofessorn Emma om varför kvinnor inte ligger lika mycket på appar.
– Det handlar inte om att kvinnor inte vill ligga, men en app är inte det bästa formatet för kvinnor för att söka sexuella relationer.
Sedan långt tillbaka har kvinnor som sagt också fått höra att det är en risk att träffa män på nätet. Emma menar att det inte spelar någon roll om du är lesbisk eller inte. Kvinnor tar med det i tankarna när det är en app för tjejer med. Kvinnor vill i högre grad veta vem dem ska träffa och därför blir det inga korta konversationer och snabba möten som tillfälligt sex ofta går ut på. Det går inte heller lika bra för kvinnor som för män på Grindr att ha lite information i sin profil och därför tenderar kvinnor att ha mer utförliga profiler och längre konversationer och därför blir det inte lika uppenbart att kvinnor vill ha sex eftersom deras profiler inte utstrålar det.

Det låter med andra ord som att det ÄR en stor skillnad mellan lesbiska och bögar då det gäller app-dejtade. Så jag frågar slutligen kärleksproffessorn Emma om hur man som lesbisk ska få bra dejtingupplevelser.