I Tv-serien ”Uncoupled” som gick på Netflix spelade Neil Patrick Harris en kille som blir singel vid 40 års ålder när hans pojkvän dumpar honom efter 17 års förhållande, och under säsongen får vi följa hans stapplande steg ut i den dejtingvärld han sluppit befatta sig med under alla år i relationen.
I en annan serie, ”Sex & the City”, ska Carrie Bradshaw i ett avsnitt plåtas för omslaget till tidningen New York med rubriken ”Single and fabulous”, men när tidningen väl kommer ut står det ”Single and fabulous?” med ett frågetecken… Och bilden de valt är en av testbilderna de tog på plåtningen på en bakfull Carrie, en bild som är allt annat än smickrande.
Med dessa två serier i bakhuvudet ville vi prata med någon om att bli singel efter ett längre förhållande, det är något som många av oss har upplevt, och något som kan ta tid att både vänja sig vid och acceptera.
– Jag kände mig som Bambi på hal is när jag skulle ut och börja dejta som 30+ när de flesta redan ”stadgat sig”, berättar Oscar.
Oscar träffade sitt ex via gemensamma vänner när han gick på gymnasiet.
– Det var några år i början som det var lite on and off, men till slut blev vi ihop och var sedan det i drygt tio år.
Men bara någon vecka innan Oscar skulle fylla 30 så gjorde alltså killen slut.
– Det kom lite som en blixt från en klar himmel, säger han. Utan att gå in på för mycket detaljer så insåg jag att det inte var någon idé att försöka klamra sig fast eller försöka lappa ihop något.
Oscar bodde vid den här tiden i Stockholm medan pojkvännen bodde i Göteborg så han behövde inte oroa sig för att springa in i honom efter att det tagit slut, men han säger själv att det var en tuff period.
– Ja, självklart var det så. Jag mådde verkligen inget vidare och hade många långa kvällar och nätter med mina vänner som verkligen fick ta hand om mig. Min syster lämnade barn och familj hemma och kom och bodde hos mig. Men jag lärde mig mycket under den här tiden och är glad och tacksam för all hjälp och support jag fick från min omgivning.

Oscar tog hjälp av en terapeut, men ganska snabbt bestämde han sig för att ge sig ut i dejtinglivet igen och laddade ner dejtingapparna i mobilen.
– Men jag hade ju aldrig varit på dejt i vuxen ålder, vad gör man på en dejt? Var går man? Ska man äta middag eller ta en promenad, vem betalar? Och så den stora frågan ”hur hälsar man på varandra när man ses?”. Ska man ta i hand eller kramas? Alla såna frågor snurrade i mitt huvud.

När han ser tillbaka på sin första dejt skrattar han och tänker att den nog inte var så bra.
– Ju mer man gör något desto bättre blir man på det och det gäller även dejting. Idag är jag mer avslappnad inför en dejt. Jag tar det inte lika seriöst. Det är mer: ”Ok, idag ska jag på en dejt, let’s see what happens”.

Hur var du i början då när du gick på dejt?
– Ja, men i början tänkte jag lite för stort, ”är det här någon jag kan tänka mig att gifta mig med?” (skrattar). Men sen var jag ju inte redo att träffa någon ny, jag behövde bara komma ut lite, träffa folk, se mig omkring och förstå hur singellivet fungerade.

Gillar du att gå på dejt?
– Nja… det sitter rätt långt inne och jag hittar oftast tio andra grejer att prioritera än att gå på en dejt, men om det klickar är det så klart kul. Men på vissa dejter där vi båda två känt att det inte finns någon attraktion på det sättet så har vi blivit kompisar istället och några av dem är faktiskt nära vänner nu, så det är absolut en positiv sida av att vara singel, man kan hela tiden träffa nya människor.

”Drömmen skulle vara att springa in i honom på grönsaksavdelningen på ICA, han kanske råkar tappa en tomat och jag plockar upp den och pang så ser vi varandra”

Föredrar du att ses ganska snabbt eller är du sån som vill skriva länge innan ni ses?
– Det kan vara lite olika, men jag brukar se till att man ses ganska snabbt, jag vill inte chatta i en evighet. Man märker också ganska snabbt om killen är intresserad “på riktigt” eller inte när man föreslår att ses.
Men just nu har Oscar tagit en paus i dejtandet.
– Det blir så, jag engagerar mig ett tag och går på några dejter, sen behöver jag ta en paus och liksom ladda batterierna. Då stänger jag av apparna och loggar ut. Men efter några månader är jag tillbaka igen (skrattar).

I Stockholm jobbar Oscar som HR-chef på en hotellkedja, han bor i en lägenhet på Kungsholmen och kör crossfit 4-5 ggr i veckan. Träningen har alltid varit viktig för honom och redan när han var sju år så började han simma. På fritiden, när han inte tränar, hänger han med vänner och säger att han nog går ut lite mer än vad hans icke-singelkompisar gör och att han gärna går till gayställen som Backdoor och Blue Oyster, men även barhoppa lite runt Stureplan.
– Om några veckor ska jag på powerballadklubben Natten, säger han. Det ska bli kul. Allt beror lite på vilket gäng man är. Jag går alltid ut för att ha kul med vänner och där fokuserar jag inte på att flörta eller försöka få en dejt.

Vad är det sämsta med att vara singel skulle du säga?
– Det är väl att man inte har någon självklar vid sin sida. När man är ett par hittar man på saker, och planerar saker ihop, allt från var man ska resa till var man ska fira högtider, det kan jag sakna. Nu kommer jag alltid ensam till våra släktträffar till exempel medan de andra kommer tillsammans med sin pojkvän eller flickvän. Och semestern får man planera själv och hitta någon kompis att åka med, det är också roligt men man får jobba lite för det. I en relation får man ju ofta en bästa kompis också, någon som det blir naturligt att hänga med. Det är liksom givet att det är vi och som också hittar på olika aktiviteter vid årets höjdpunkter.

Vad är det bästa med att vara singel?
– Oj, det är ju många saker när man tänker efter. Det är att man inte är låst, man behöver inte anpassa sig eller rätta sig efter någon annans agenda. Man gör vad som faller en in, allt från att planera vad man ska göra i helgen till att man slipper bråka om vad man ska se på TV på kvällen. Man slipper alla dessa parmiddagar när man egentligen har lust att göra något annat, inga fyllebråk, ja det finns många fördelar. Men jag vill dela livet med någon och inte bara tänka på mig själv hela tiden.

”Är jag kräsen..? Ja, kanske, men ska man inte vara det då? Om man ändå ska dela resten av livet med någon? ”

Du har varit singel i sju år nu. Är du kräsen?
– Är jag kräsen..? Ja, kanske, men ska man inte vara det då? Om man ändå ska dela resten av livet med någon? Men jag har inte en lista på 100 punkter som ska bockas av, verkligen inte. Och min ’search range’ på min tinder har varit 21-49 år och jag kan även tänka mig ett långdistansförhållande. Men det är klart att jag vill träffa någon som jag tycker är attraktiv, som ger mig lite fjärilar i magen. Men det viktigaste är att han får mig att skratta och att jag kan vara mig själv med honom och att han kan vara sig själv med mig. Att man kan lyfta fram varandras bästa sidor men också acceptera och kanske förminska varandras sämsta sidor tänker jag.

Får du ofta frågan varför du är singel?
– Ja… ”Hur kan du vara singel som är så trevlig och ser så bra ut?”, det säger 40+ kvinnor till mig, men varför kan inte 40+ killarna säga det då (skrattar). Men å ena sidan har jag inte varit redo att träffa någon, det tog något år efter separationen innan jag kände mig redo, sedan kom pandemin och ställde till det. Så jag tycker inte att det är så konstigt att jag inte träffat någon, men nu tror jag verkligen att jag börjar bli redo.

Var och hur skulle du vilja träffa din dröm-man?
– Drömmen skulle vara att springa in i honom på grönsaksavdelningen på ICA, han kanske råkar tappa en tomat och jag plockar upp den och pang så ser vi varandra (skrattar). Nej, men du förstår vad jag menar, att träffas och fatta tycke för varandra i verkliga livet, inte under en konstruerad dejtsituation.

Och nu är det vår och sommaren står för dörren, känns det som en liten romans skulle sitta fint?
– Verkligen, vem vet vad ett litet DM på instagram kan leda till (skrattar).

I den första Sex and the city-filmen gjorde de ju ett reportage i Vogue om Carrie Bradshaw inför bröllopet med Mr Big, rubriken var ”The last single girl”. Vi får väl återkomma till dig om ett år eller två och se om det är dags för en ny intervju, denna gång med rubriken ”The last single gay”?
– Haha! Ja, såklart – där har vi en grym målbild! Men nja ärligt talat, gifta mig kommer jag inte göra så snabbt. Det kan jag lova. Om inte Henry Cavill friar, då kanske…