I slutet av oktober rann det över för norska elitlaget Kristiansunds Flamur Kastrati som under en match skrek ”jævla soper” åt Vålerengas tränare Dag Eilev Fagermo.

Soper är ett norskt ord motsvarande svenska bög eller fikus.

Händelsen skapade stora rubriker i norsk media och ledde till att matchens domare, Tom Harald Hagen, dagarna efter själv valde att komma ut öppet som homosexuell.

Flamur Kastrati hävdade att han inte förstod innebörden av ordet soper utan uppfattade det som ett allmänt skällsord.

Trots det och trots att han inte fick ett straff i samband med matchen, så valde hans klubb att straffa honom genom avstängning en period från både träning och match.

Kort efter händelsen tog Kastrati kontakt med organisationen Salam, berättar tidningen Blikk. Salam är en norsk organisation som samlar hbtq-personer med en muslimsk tillhörighet. Ordföranden Begard Reza, berättar att Kastrati själv tog kontakt med föreningen. Efter samtal har han nu blivit ambassadör för föreningen.

Begard Reza säger till Blikk att även om händelsen på fotbollsplan inte var bra, så ”har efterspelet lett till något positivt”.

Till dagstidningen VG säger Kastrati att han och hans familj fått ta emot mycket negativa kommentarer i sociala medier efter händelsen. Men att dessa inte har kommit från ”de homosexuella”.

Flamur Kastrati, vars föräldrar kommer från Kosovo och Albanien, säger till tidningen att han är speciellt glad över att kunna arbeta med Salam.

– Nu när de förstår och godkänner ursäkten och dessutom vill att jag är med dem i skolor som en ambassadör, då har min ursäkt nått fram dit den skall.