Kim Wilde – från popstjärna till trädgårdsmästare

Sedan de hektiska åren på åttiotalet med monsterhitarna ”Kids in America” och ”You keep me hangin’ on” har Kim Wildes liv saktat ner rejält. Klackarna har bytts ut mot gummistövlar, för nuförtiden trivs Kim bäst när hon rensar ogräs i sin stora trädgård i Hertfordshire utanför London.
Trådgårdsintresset har vuxit sig så stort att hon inte bara vunnit pris på prestigefyllda Chelsea Flower Show, utan också gett tips om ämnet i en hel del TV-program och böcker.
Men för en månad sen plockade Kim fram scenkläderna igen och begav sig ut på Europaturné.
När turnén kommit till färjan Viking Line bokar jag en kryssning för att prata med Kim någonstans mellan Stockholm och Åland.
Jag vet inget om trådgårdar, så jag tar med mig trädgårdsmästaren Jonas Ramström, som ska hjälpa mig att reda ut varför Kim Wilde är så galen i att få skit under naglarna.
Kim tar emot oss i en stor suite på skeppet Cinderella och berättar kärleksfullt om sitt jordiga intresse. På bordet står en vas med en ensam orange gerbera.

Hej Kim! Drömde du om att bli trädgårdsmästare innan du blev popstjärna?
– Nej, jag ville alltid bli popstjärna. Men jag växte upp på landet och blev inspirerad när jag såg min mamma odla grönsaker.

Vilken är din favoritväxt?
– Träd. Mitt tomt har ett stort fält och jag undrade länge vad man gör med ett sånt. Så jag började plantera träd och häckar, vilket gynnar djur och växtliv. Jag har många björkar och det hela börjar bli ett woodland.
Nu har jag varit borta en hel månad och när jag åkte hemifrån var inte ett enda löv utslaget. Det mesta händer ju så här års, så det ska bli kul att komma hem till min trädgård igen. Jag och min man tar hand om den helt själva, fast när jag är på turné hjälper en vän till.

Klimatet i England är ju lite varmare än här. Odlar du exotiska frukter?
– Nej, men äpplen, plommon och hallon. Jag gillar hallon, mmm..

Har ni samma problem som oss i Sverige med mördarsniglar och rådjur som käkar upp allt?
– Som tur är har vi inte det ännu men harar kommer och äter av våra äpplen, så vi har varit tvungna att sätta upp hönsnät. Vår hund skyddar oss ju också.

Vad är det bästa man kan göra i en trädgård?
– Se till att trädgården har många platser att sitta på för olika tillfällen. Man måste ju njuta av sin trädgård. Det svåraste är att låta bli att arbeta, eftersom man alltid ser något som måste göras.
Jag älskar att rensa ogräs och gräva i jorden. Vårt hus ligger på gammal jordbruksmark som har brukats ända sedan bronsåldern och romarriket. Man hittar många intressanta små fynd. Jag brukar samla alla fina små skärvor och stenar runt en trädstam. När man hittar en liten sten med hål i, får det en att undra om en människa gjort det eller om det bara blivit så.

Du kan säkert sälja fynden och tjäna en massa cash!
– Haha.. nej, det tror jag inte. Men jag brukar visa det för mina kids. Det får en att upskatta skönheten i naturen och det som omger oss.

Från ”Kids i America” till kids i trädgården alltså!
– Ja, precis!


Trädgårdsklubbar på Qruiser