För första gången någonsin vinner en öppet lesbisk kvinna en av de många Top Model-programmen som görs världen över. Det är den 24-åriga finskan Nanna Grundfeldt som nu tagit hem segern i The Search for Finland’s Top Model. Trots att det finns över trettio versioner av programmet, och trots att flera öppet lesbiska kvinnor deltagit genom åren, är det alltså först nu som en öppet homosexuell kvinna faktiskt vinner hela tävlingen. Nanna Grundfeldt var en av totalt elva kvinnor som deltog i det finska programmets andra säsong, som började sändas den 13 april i år. Men nu är alltså vinnaren avslöjad och segern hemkammad för Nanna.
QX.se ringde upp för att gratulera och kolla läget med den nya Top Model-vinnaren:

Hej Nanna och grattis till vinsten av The Search for Finland’s Top Model! Hur känns det att ha vunnit och var du beredd på vinsten?
– Tack så mycket! Nej jag var inte alls beredd på vinsten, jag var väldigt annorlunda i sammanhanget i början med mina hängiga byxor och skeatar-stil. Dessutom hade jag en del problem att vissa av utmaningarna; jag håller på med skateboard och sånt i vanliga fall, så var jag inte alls van att gå i högklackat, utan snubblade på väg in och ut ur bussen som körde runt oss till uppdragen.
Och från början hade jag inte ens tänkt att söka, men mina kompisar tjatade på mig och sa att jag borde göra det. Så det började lite som ett skämt, men sen insåg jag att om jag någonsin ville söka var jag tvungen att göra det nu eftersom jag fortfarande ser väldigt ung ut, jag är 24 år idag, men på castigarna i Milano tror alla att jag fortfarande är 17. Fast det är egentligen bara bra att se ung ut fast ändå vara 24 år i huvudet.

Trots att det finns över 30 versioner av Americas next top model, däribland The Search for Finland’s Top Model, världen över, har ingen av programmen vunnits av en lesbisk kvinna tidigare: hur ser du på din seger ur ett HBTQ-perspektiv?
– Jag ser det jättepositivt, och jag tror att det verkligen har påverkat synen på homosexuallitet i Finland. Vi har ingen öppen lesbiskt kvinna i Finland i media, och det är kul att det nu finns en förebild, och jag är glad att få vara den personen. Sen har jag fått väldigt mycket emails och nästan enbart positiva reaktioner från folk på stan; barn, vuxna, och alla vill komma fram och prata och tacka för att jag är öppen och äkta.

I programmet fick deltagarna skriva det ord som bäst representerade dem på en tröja, du valde ordet ”homo”: vad fick det för reaktioner bland tittare och övriga deltagare? Och vad symboliserar begreppet ”homo” för dig?
– Det har enbart varit positivt. Inga av tjejerna i programmet, eller människor på stan har haft något problem med det, bara tvärt om, folk kommer fram och tackar mig och vill gratulera. Det har bara hänt en negativ grej och det var en man som skrek till mig att han var kristen och att jag därför kunde dra åt helvete, men han var uteliggare, så jag kunde inte göra något annat än att bara skratta åt det.

– Man skulle skriva det ordet man var mest stolt över, och jag ville föra fram min stolthet över att vara homo. I Finland, som säkert i Sverige, är ”homo” ett skällsord och jag vill ta tillbaka det. Jag är stolt över att vara homo. Jag är helt mig själv, och jag är stolt över vad jag är.
Utvecklingen går hela tiden går framåt och det blir lättare och lättare att vara gay, och med tanke på alla som har hört av sig efter programmet är det ett bevis på att det börjar bli normalt. Vissa har till och med hört av sig och berättat att de börjat undra om de själva är gay. Skratt.

Efter vinsten av programmet har du nu börjat jobba med den finska modellagenturen Paparazzi Model Management: hur har ditt liv förändrats sedan dess?
– Det har bara förändrats positivt. Det har blivit nytt jobb, jag blir igenkänd på stan, och jag får hela tiden träffa nya människor vilket är jättekul. Dessutom har det öppnat många dörrar.
Och det är skönt att äntligen kunna prata om det. Jag jobbar nästan heltid som modell nu, men jag har varit tvungen att vara tyst om vinsten i ett halvår. Så jag var sju veckor i Milano i smyg, så att ingen skulle få reda på att det var jag som hade vunnit, sen var jag tvungen att åka hem en månad innan programmet slutade så att ingen saknades vid finalen. Men nu ska det bli skönt att åka tillbaka till Milano utan att behöva skeata till castingarna i smyg.