Den 12:e juni i år filmades de sista scenerna någonsin till den publik- och kritikerhyllade tv-serien Nip/Tuck. Den går därmed i graven efter sex år som en av de ledande amerikanska dramaserierna under 2000-talet. Tv-serien, som är skapad av den öppet homosexuelle Ryan Murphy, har under sina sex säsonger tagit med tittarna till en värld besatt av skönhet och intriger och fascinerat med sina episka berättelser och sin råa ton.

Sedan sin start 2003 har tv-serien om de två plastikkirurgerna berört de flesta ämnen och HBT-världen har synnerligen inte lämnats utan behandling, och få andra serier kan skryta om att ha haft med så många homo-, bi- och transsexuella karaktärer som Nip/Tuck. För att räkna upp några exempel så blev Sean McNamaras (Dylan Walsh) son, Matt McNamara (John Hensley), i säsong två ihop med den transexuella Ava (Famke Jensen), utan vetskap om att Ava tidigare hade varit man. När hemligheten väl avslöjades ledde detta en intern kris för Matt som började ifrågasätta sin läggning, och i säsong tre fick hans inre strider katastrofala följder då han raggar upp en annan transexuell kvinna, Cherry (Willam Belli), som han sedan misshandlar när han får reda på att hon fortfarande är pre-op. Men Cherry är inte sen att ge igen utan misshandlar också Matt. Så efter att ha misshandlat varandra varsin gång blir de två dock vänner, och i slutet av samma säsong räddar Matt livet på Cherry då en nynazist hotar att döda henne.

Också hiv-problematiken och den sexuellt mycket aktiva Christian Troys (Julian McMahon) rädsla för sjukdomen har behandlats från och till genom serien och ofta då i relation till hans komplexa intresse för Gina (Jessalyn Gilsig), en kvinna han åtrår men som han på grund av hennes sjukdom också fruktar. I säsong tre behandlar Sean också en man som fått hudförändringar på grund av att mannens sjukdom utvecklats till aids.

Men mest komplext och kanske därför också mest intressant, har ändå de friheter som manusförfattarna tagit sig med huvudkaraktärernas varierande och fluktuerande sexualiteter varit. En stor del av säsong fyra ägnades åt att Christian plötsligt fick för sig att han i själva verkat var djupt förälskad i sin bästa vän och arbetspartner Sean och det tog deras relation till en helt ny nivå, främst via de dagdrömmerier som gav tittarna en inblick i hur deras relation skulle kunna tänkas se ut. I dessa dagdrömmeri-inslag kanske Christian och Seans provsmakningar av bröllopstårtor inför deras bröllop är mest anmärkningsvärt.
Även kvinnorna i tv-serien har varit ambivalenta i sin läggning, och i säsong fem blev Seans ex-fru Julia (Joely Richardson) ihop med den vackra Olivia (Portia de Rossi), en power-flata som liksom Julia sedan tidigare också hade barn. Tillsammans bildar de två en riktig regnbågsfamilj, om dock med vissa interna ”spänningar”.

Men nu, efter sex säsonger och 100 avsnitt lägger alltså Nip/Tuck operationsinstrumenten på hyllan och lämnar tv för gått. Anledningen till det rätt abrupta avslutet påstås vara att serien dels börjat tappa publikintresse men också att seriens skapare och själ, Ryan Murphy, gått över till sitt nya tv-serieprojekt Glee, och då tagit med sig en hel del av originalbesättningen från Nip/Tuck och därmed lämnat sin gamla älskling vind för våg.

Men seriens skapare och fans kan ändå känna sig stolta. Tv-serien blev en gigantiskt publik- och kritikersuccé och den nådde med sina 100 avsnitt rekord för en amerikansk kabel-tv-serie. Den enda serie att tidigare komma i närheten av 100 avsnitt på amerikansk kabel-tv var Sex and the City som ”endast” klarade 94 avsnitt.

Dock dröjer det ännu ett tag innan den sista säsongen börjar sändas, och det kan ta till 2011 innan vi får se hur det storslagna skönhetseposet Nip/Tuck faktiskt slutar.

Läs farvälintervjun med samtliga huvudkaraktärer här

Ny HighSchool-serie av Nip/Tuck-skaparen