Det svänger, sa katten – och visst har kissemissen rätt! Hösten är igång och Stockholms-klubbarna satsar hårt på att få homosar et company att släppa loss.
På lördagsklubben Libra gör man en rockad mellan sina olika dansgolv och ser till att källaren nu hålls öppen permanent.
– Vi har hela tiden sagt att vi med jämna mellanrum skall ändra klubben, berättar Peter Sandqvist på Libra. Den mer flirtiga stämningen med gaymix och hands in the air har saknats på stora golvet.
För att få till den stämningen flyttar nu Panorama-golvet upp till stora dansgolvet med Anders Sewerinsson som dansmakare. Panorama i sin tur blir Trauma-room med lounge där Dr Beat och Dj FagMaster spelar.
Källaren, som tidigare varit öppen endast en gång i månaden, permanentas från nu.
– Istället för månadsklubben Post Op så tar vi över källaren själva och kör varje vecka med ny ljussättning. Det blir den porrigare och hårdare musiken i källaren och i morgon är det Miss Dilemma och Pjotr back to back som brakar loss.
Post Op kommer dock, berättar Peter, dyka upp i form av några större Blitz-fester under hösten. Och om Libra-rockaden säger han sammanfattningsvis:
– Vi tar allt ett steg till. Folk efterfrågar lite mer riktig lounge och folk efterfrågar Post-Op mer och folk tycker att det flirtas för lite när den hårda musiken spelas på stora golvet. Vi gör helt enkelt en uppdatering av hela klubben, avslutar han och tipsar om att GoGo-killar under namnet Black Woofcats kommer att hetsa stämningen på alla dansgolven.
Nysatsningen på lördagar handlar förutom planerad uppdatering om att hitta formen för att locka en större publik. Libra har sedan Zipper Sthlm öppnade haft vikande besökssiffror. Att nu flytta upp den bredare house-musiken till stora golvet och låta den mer nischade grupp som gillar det hårdare ta över källaren hoppas man får trenden att vända. Dessutom lockar de med fri entré innan halv tolv.
Fredagarnas Paradise är dock fortsatt publiktätt på Kolingsborg. Ikväll står Nanne Grönvall på scen och det lär säkerligen locka storpublik! Stora golvet sköts av Emil Hellman som brakar på med schlagers och hits och i Panoramarummet är det Jonas Lindevik som levererar house och RnB.




Zipper Sthlm har som sagt lockat nattpubliken på lördagar med stor framgång. Den ambitiösa Zipper lounge-satsningen med tidigt öppethållande snart sagt alla dagar i veckan fick dock korrigeras. Lounge-klubben håller öppet numera endast torsdagar från 22.00 på kvällen.
Fredag innebär klubben Nype som är mixad och gayvänlig. DJ-lista för Nype är: Majkie (house), Charlie Feat Ayes (HipHop och RnB) och så Robin&ABB (Nostalgi&Oldschool). Olika dansgolv såklart.
Lördagens gayklubb Zipper Sthlm har tagit fasta på närheten till Guldrummet och låter dess storhet Marcus Ullmarker göra en spelning på klubbgolvet tillsammans med Tobbe. Edward af Sillén spelar schlager och gaypop så ögonfransarna smälter och I Kayos Divarum är det förutom divan själv Ice och Anders som spelar.





Guldrummet, som alltså bara ligger några hundra meter runt hörnet på Kungsgatan har ett helvetes tema på lördagskvällen. Dj Hellis är kvällen musikmagiker. Guldrummet lockar förutom med djävulsk musik med att vara öppet till 04.00.



Kornél Kovács har på lördagskvällen dessutom klubben KKK på Marie Laveau. KKK skall inte förknippas med personer som gillar vita dräkter utan utläses Kornéls Koola Klubb. På scen står japanska gaybandet Aphoteke. Och musik skapas även av Basutbudet och The Energy Group med Elis Larsson.





Ännu mer house blir det hos SLM där Niclas Paus står för musiken. På läderklubben gäller som sig bör medlemskap och dresscode. Krås undanbedes typ. Fredag öppet, då med barkväll.



På barerna och de lite tidigare klubbarna satsas det frisk såklart! Momma som brukar vara smockat på fredagskvällar med sin flatnatt Lezzie Friiday har Dj Felicia som partyhöjare. På lördag är det Dj Pamela som levererar musik på sitt magiska sätt. Bra start inför natten gungande alltså! Och tjopp så blev Lezzie Friday till Lezzie Weekend! Lezzie innebär inte – om nu någon lever kvar i den traditionen – att killar inte är välkomna.



Runt hörnet. tvärs över Nytorget är det mer chillig stämning på Roxy. Och hos Högkvarteret, tidigare Judy’s, ner inunder Roxy är det klubben Queers Beers and Rears på fredagskvällen respektive Cookie Jar på lördag. Bakom dessa namnen döljer sig fredag live Kalle Haglund och Vicious och så blir det DJs, film och blasfemi enligt devisen ”queerpunk revolution”. Lördagens Cookie jar har som mål att få alla att dansa, svettas och ligga (!). HipHop och RnB är musikstolen som först får all på fötter och sedan i säng.




Förutom Momma och Roxy startar man med fördel natten hos Side Track på Söder, Torget i Gamla Stan, Göken på Kungsholmen och om det vackra vädret håller sig tidig kväll på Mälarpaviljongen.





Ärligt talat – åtminstone en sådan här helg får man sluta gnälla på Stockholm som dålig gay(hbt)-partystad!

GÖTEBORG
Någon större anledning att klaga på Göteborg finns knappast heller denna helg. BeeBar har sin fredagssatsning. Fullt knök på Gossip och på Gretas är det klubb till 04 på fredags- och lördagsnätterna.
Lördag är det förutom Gossip. Gretas och BeeBar även STEREOtyp-fest på Belle. 21-02 är temat Läderbögar och Bikedykes. På dansgolvet blir det indie/pop av Jenny, rock/punk av Fredrika och electro/house med Niklas och Jonas.



MALMÖ
Gaysvängen gör klokt i att på fredagar ta sig till Moccasin Bar eller för lite trashigare stil till Square Side. Och dessutom kan man fredag festa loss med TomBoy denna deras första höst-natt. Pop. rock, punk och electro spelas av Miss Madde och Nagisa Soldier.
På lördag är det 1-årsfest hos Babel som sätter stämningen med en Hacienda-afton där bland andra Andrew Weatherall (UK), Ulf Eriksson och Oscar Villata spelar.
Läderklubben SLM har klubb-kväll och släpper in medlemmar som följer dess klädregler. Och så Wonk såklart, gayklubben på Adelgatan som presenterar två dansgolv och Karaoke med Belinda.