I dagarna släppte discogruppen Alcazar sin tolkning av Whams Last christmas. QX ringde upp julhataren Andreas Lundstedt, mitt under den minimala julhandeln.

Andreas, varför valde ni Last christmas?
– Varför inte? Akta dig vad fin den är! Vi pratade först om att göra en julplatta, men vi är ju inte juliga, vi är kitsch. Vi gick igenom alla jullåtar och sade unisont ja till Last christmas. Den är lagom cheesy… lagom ostig som det heter på svenska.

Videon går i rosa och glitter, ser det ut så hemma hos dig också såhär i adventstider?
– Nej, fan inte hemma. Det är Alcazar-Andreas som gillar rosa och glitter, hemma är det lugnande färger och lite mer indiskt. Jag är väldigt ojulig, men det kanske blir någon julstjärna, mest för att det är snyggt. Som den här! Jag står utanför Tabbouli house och de har en vit som är fin… 379 kronor… bra! Då var det fixat.

Hur firar du jul annars?
– Mot min vilja hos min bror i Uppsala.

Mot din vilja?
– Ja, jag tycker inte alls om julen. Maten är trist, köttbullar som man äter året runt ändå, det enda goda är rödbetssalladen. Då går jag hellre ut och äter en enorm avsmakningsmiddag på Franska Matsalen med ostron, råbiff, vaktelägg… såna grejer. Det får gärna kosta lite.

Går du ut på julaftonskvällen?
– Nej, julen är min semester från Alcazar, så då har man ingen lust att gå ut.

Har du avklarat alla presentköp?
–Vår familj kör inte så mycket paket, man kan tro att vi är jehovas vittnen och inte firar jul. Jag har fyra småsyskon och jag är så hemsk att jag alltid har gett dem pengar i present, ända sedan de var femton. Man hade gjort något gig och ba ”här! ta!” De är runt 27 nu, men jag fortsätter med det.

Du ger dina 20-plussiga småsyskon cash i present?
– Haha, ja, det är väl bättre att de går och köper sina jeans själv än att jag ska försöka och misslyckas. Man vet ju själv hur det var när man var barn och fick något av mamma och pappa som var helt fel.

Vad önskar du dig?
– Kärlek och respekt, nån som vet hur man gör när ljuset är släckt. Nej, jag önskar mig ingenting. Lugn och ro.