Årets QX-gala blev en lyckad historia. Konferencieren Shima Niavarani hyllades i sociala medier och på efterfesten i natt. Hennes ton träffade helt rätt för publiken som skrattade, grät och fylldes av värme under hela galan. Som vanligt var det en gala med alla känsloyttringar. Ena sekunden skrattade vi åt förinspelade sketcher där Shima var med i SKAM, som vann pris för Årets Utländska TV-program, och sekunden efter satt man med en tår i ögat då Christer Lindarw, som i ett fint tacktal för Årets Scen hyllade Lasse Flinckman som gick bort 2016.

Shima Niavarani var en omtyckt konferencier.

Mest tårar blev det när Christine Leinonen stod på scenen för att ta emot Årets Hederspris postumt å sin son Christophers vägnar. Christopher var drivande i HBTQ-frågor på sin skola, och var ett av offren under massakern på nattklubben Pulse den 12 juni förra året. Christine höll ett känslosamt tal där hon berättade om sin enda son och tacksamheten för de år de haft tillsammans. Efter Christines tacktal sjöng Så mycket bättres Magnus Carlsson sin fina Eternal Love.

Christine Leinonen.

Under kvällen bjöds det på en rad andra uppträdanden också. Danny sjöng sin nominerade Så Mycket Bättre-hit Snacket på stan, som ju är en del av hans hyllade show Nu på Hamburger Börs i Stockholm. Norska Gabrielle överraskade med sin SKAM-hit Fem Fine Frökner, som ligger högt på listorna i Sverige, och finska Årets Homo-vinnaren från i fjol, Saara Aalto sjöng The Winner takes it all som hon så snyggt gjorde i brittiska X-Factor där hon slutade på en silverplats.
Schlagerfavoriterna Arvingarna dök upp för att överraska prisutdelaren Lasse Holm med sin klassiker Eloise. Jubel och allsång i salongen.

Arvingarna!

Lisa Ekdahl överraskade också efter att Shima hyllat henne och imiterat henne på ett väldigt träffsäkert sätt. Allsången var ett faktum även här, då Lisa bjöd på svenska klassikern Vem Vet.

Shima & Lisa Ekdahl.

Bland prostutdelarna märktes namn som Alexandra Rapaport, William Spetz, Peg & Mia Parnevik och Allt för Sveriges Erica Anderson, universitetsprofessorn från San Francisco som genomgick en könskorrigering vid 50 års ålder. Och favoriten Eva Dahlgren gjorde en hyllad entré som Prisutdelare för Årets Hetero.

Eva Dahlgren.

Maria Montazami, en gammal favorit på QX-galan, delade ut pris med sin syster Catharina, som nyligen kommit ut som lesbisk. Jubel såklart när det visade sig att systarna pratar exakt likadant och det kryddades med ett kul klipp från Svenska Hollywoodfruar.

Catharina & Maria.

En annan populär prisutdelare var Tess Asplund, som blev känd över hela världen efter en bild där hon med näven i luften ställer sig framför nynazister under en demonstration i Borlänge i maj 2016. Hon hyllades av publiken med jubel och applåder för sitt mod.

Dessutom dök Per Gessle upp för att överraska polska paret Jakub & Dawid som är stora Roxette-fans och har spelat in en egen kärleksvideo till Roxette-låten Some Other Summer. Den har setts av över 400 000 på YouTube, men killarna har fått utstå mycket hat för sin öppenhet också. Nu planerar dom att gifta sig och Per Gessle hyllade killarna styrka och gav dem en lycka till-önskning och en flaska champagne.

Dawid & Jakub hyllas av Per Gessle.

Communitypriserna Årets Restaurang/Bar och Årets Klubb gick i år till Göteborg då Bee Bar återupprepade segern och återigen tog hem Bar/Restaurangpriset. Gretas vann för första gången priset som Årets Klubb efter att ha varit nominerade ett antal gånger tidigare.
Kvällens galadrottning blev Christer Lindarw som tog full pott i priser: Han tog som sagt hem Årets Scen med After Dark och föreställningen This is it!, Årets Bok för sin biografi This is my Life och Årets Drag gick till After Dark i konkurrens med Admira Thunderpussy och Duo Raw.

Christer Lindarw med After Dark tog emot flera priser.

Även Eurovision Song Contest 2016 var en flerfaldig vinnare då hyllade programledareparet Måns Zelmerlöw & Petra Mede blev Årets Duo och programmet i sig blev Årets Svenska TV-program.

2017 tog Christer Björkman emot pris för Årets svenska tv-program med Petra Mede, Måns Zelmerlöw, Edward af Sillén och Daniel Rehn.

Ett pris som ESC/MF-gänget inte knep var däremot Årets Moment. Det gick till Sverige-Brasilien-matchen under OS då landslaget gav oss en rysarmatch som senare genererade ett OS-silver. Det priset emottogs såklart av Nilla Fischer, OS-hjälte och tidigare Årets Homo-vinnare.

Queen Nilla.

Årets Hetero blev Peter Pettersson, som misshandlades under Rissne Pride då han försökt stoppa vandaler från att riva ner regnbågsflaggor. Peter Pettersson var märkbart rörd över priset och de stående ovationerna hela Cirkus gav honom.

Peter Pettersson blev Årets Hetero.

Årets HBTQ-Youtube blev Thomas Sekelius som emotsåg priset av nämnda Erica Anderson. Thomas höll en bra tal om att strunta i sina hatare och omfamna den man är.  Årets Trans heter Cameron Jai och är bekant från Idol. Den sjuttonårige Kristianstad-killen var på Cirkus med sin mamma och höll ett tacktal på sitt andra språk, engelska, för att hålla nerverna på plats.

Cameron Jai.

Det sista priset för kvällen togs emot av Oscar Zia som utsågs till Årets Homo. Han höll ett bejublad tacktal om att våga ta steget ut och stå för den man är som ung, och berättade att han fått mycket respons av unga då hans utkomst betytt mycket för dem. Oscar avslutade sedan QX-galan 2017 genom att tillsammans med Poliskören hylla nyligen bortgångne homohjälten George Michael med ett euforiskt framträdande med hans hit Freedom.

Oscar Zia blev Årets Homo.

 

Sent i natt delades det sista priset ut under QX-galan 2017. Det var Oscar Zia som tog emot priset som Årets Homo av Sissela Kyle och därefter höll ett fint tal om att våga ta steget ut som ung. Här är alla kvällens vinnare.

Årets Homo/Bi
Oscar Zia

Årets Trans
Cameron Jai

Årets Hetero
Peter Pettersson

Årets Keep Up The Good Work
GazeNet

Årets Drag
After Dark

Årets Klubb
Gretas

Årets Restaurang/Bar
Bee Bar

Årets Duo
Petra Mede & Måns Zelmerlöw

Årets utländska tv-program
SKAM

Årets svenska tv-program
Eurovision Song Contest 2016

Årets svenska låt
Bara få va´mig själv – Laleh

Årets utländska låt
Can´t Stop The Feeling – Justin Timberlake

Årets Scen
This is it – After Dark

Årets Bok
This is my life – Christer Lindarw/Christina Kellberg

Årets film
The Danish Girl

Årets Moment
Sverige- Brasilien-matchen i OS

Årets HBTQ-YouTuber
Thomas Sekelius

Årets Hederspris
Postumt till Christopher Leinonen som mördades på nattklubben Pulse i den amerikanska staden Orlando.