Facebookgruppen ”Inga homofober på våra scener” startades som en reaktion på dancehallartisten Beenie Mans spelning på Kulturbolaget i Malmö. Grundaren Kristian Pehrsson kände sig kränkt av det homofoba innehållet i Beenie Mans texter, och fick ett, enligt honom själv, oväntat stort stöd: 1883 medlemmar på två dagar – tillräckligt för att arrangörerna skulle ställa in spelningen den 22 juni.

– Reggaewars som hyr lokalen har beslutat att ställa in och vi tycker att de tar rätt beslut. Vi har ingen sympati för de texter som Beenie Man presterar, säger Totte Lundgren, bokningsansvarig på Kulturbolaget.

Kristian Pehrsson är överraskad, men nöjd.

– Jag trodde inte att det skulle gå, det var mest tänkt som en markering. Det är fantastiskt att man faktiskt kan lyckas nå ett resultat, om alla hjälps åt, säger Kristian Pehrsson.

Som en digital djungeltrumma spred sig budskapet över sociala nätverk, och Facebookgruppens medlemmar ombads mejla sitt missnöja till såväl arenan Kulturbolaget som arrangörerna Reggaewarriors och biljettförsäljaren CTS Eventim vilket till slut resulterade i att konserten ställdes in.

– Vi har fått en massa frågor om hur vi kan låta en homofob artist spela på vår scen, och självklart är vi inte okänsliga för opinion. Nu är frågan hur man ska kunna påverka artister som Beenie Man, som kommer från en homofob kultur, som jag uppfattar Jamaica som, att ändra uppfattning, säger Totte Lundgren.

2007 skrev flera jamaicanska artister – förutom Beenie Man även Capleton och Sizzla – under The Compassionate Act, ett löfte om att sluta sjunga homofoba texter. Sizzla har senare tagit avstånd från dokumentet och Beenie Man har förnekat att ens ha skrivit på.

Tidigare har Beenie Mans konserter ställts in i bland annat Storbritannien och Nya Zeeland.

Länk till Facebookgruppen ”Inga homofober på våra scener”
Se underskrifterna av The Compassionate Act

Läs mer
2010-06-09: ”Han uppmanar till folkmord