9 juni skrev qx.se om protesterna mot innehållet i dancehallartisten Beenie Mans texter, då de sades uppmana till våld mot hbt-personer. Två dagar senare ställdes artistens konsert på Kulturbolaget i Malmö in. I kväll spelar Beenie Man i alla fall.

– Det är inte upp till oss att förbjuda en genre, säger Totte Lundgren, bokningsansvarig på Kulturbolaget, som tidigare tagit avstånd från innehållet i Beenie Mans texter.

Totte Lundgren motiverar valet med ett yttrande från Beenie Man, där han bland annat säger: ”Homosexuella tror att vi är emot dem. Så länge du är människa är jag inte emot dig. Om du är homosexuell är du homosexuell. Behåll din homosexualitet för dig själv.”

RFSL Malmö kommer i kväll att protestera utanför Kulturbolagets lokaler. För mannen som startade protesterna, Kristian Pehrsson, blir det lugnare.

– Det har blivit så mycket press på mig och jag har fått ta mycket skit. Så jag ligger lågt nu.

Kristian Pehrsson grundade Facebookgruppen ”Inga homofober på våra gator” som idag har över 3700 medlemmar. Även om kvällens spelning blir av, har Malmös reggaearrangörer kontaktat Kristian Pehrsson för ett framtida samarbete.

– Vi står ju inte egentligen långt ifrån varandra, men det blir så uppdelat på nätet med vi och dem – motståndarsidan mot reggaesidan. Det kändes bättre att snacka face to face, säger Joakim Lagerqvist, som driver klubbarna Safari Sound och Gully Creepin, till Sydsvenska dagbladet.

Kristian Pehrsson är positiv til samarbetet.

– Vi kommer att diskutera framtida bokningar tillsammans, för att se vilka vilka som kan vara stötande för hbt-personer.

Läs mer:
2009-06-11: Beenie Mans spelning inställd
2009-06-09: ”Han uppmanar till folkmord”