Med Jonna Lees nya superestetiska musikprojekt IamAmIWhoAmI har Sverige fått en egen musikexcentriker i stil med Lady Gaga. Likt Lady Gaga har IamAmIwhoAmI lagt stor vikt vid sina musikvideos, men släpper till skillnad från de flesta artister inte bara en video till varje ny singel utan har gjort videos till samtliga låtar från debutalbumet ”To whom it may concern”. Med sitt nya musikprojekt har Jonna Lee lämnat sin indie-poppiga stil, som kan höras i bl.a. låtar som ”My High”, och istället övergått till en minimalistisk elektropopp. IamAmIWhoAmI’s nya elektroniska låtar har blivit en stor succé på Youtube och har redan mixats i många dansvänliga versioner.

Men det som har genererat IamAmIwhoAmI’s stora internetframgång är framförallt hennes unika musikvideos som började dyka upp på Youtube i en så kallad ”viral campaign” (där en video sprids väldigt fort genom att länkas från en stor mängd andra videos) för snart ett år sedan. Då IamAmIwhoAmI till en början var hårt sminkad i sina videos var det ingen som visste vem hon var. Länge spekulerades det på musikbloggar världen över om det var Lady Gagas nya projekt, men det visade sig snart högst otroligt då Lady Gaga fortsatte släppa sina egna videos i sin typiska modeorienterade stil. Flera andra gayfavoriter som Christina Aguilera, Robyn och Goldfrapp troddes också länge ligga bakom klippen då de alla hade nya projekt på gång, men i takt med att deras nya album och singlar släpptes stod det klart att inte heller någon av dem var upphovsmakarna till den mystiska pseudonymen.

Ett antal detaljer i IamAmIwhoAmI’s tidigaste videoklipp, som röda stugor med vita knutar, skandinavisk natur, rum dekorerade med furupanel, och den välsminkade figurens blonda hår, gjorde dock att många ändå drog slutsatsen att det var en skandinavisk artist som låg bakom pseudonymen. Och i takt med att klippen blev fler och fler och den hårt sminkade gestalten började avtäckas i sin naturliga form började allt fler misstankar falla på svenska artister som Robyn, Miss Li och Jonna Lee. Men då artisternas skivbolag förnekade deras inblandning i det nya projektet kvarstod mysteriet om IamAmIWhoAmI’s egentliga identitet. Det skulle dröja ända tills hennes senaste video ”y” innan det stod klart att det faktiskt är svenska Jonna Lee som ligger bakom pseudonymen IamAmIWhoAmI, och Sverige kan nu därför glädjas åt att ha en egen musikexcentriker i stil med just Lady Gaga.

IamAmIwhoAmI’s senaste video ”y” utspelar sig i en surrealistisk sagovärld som drar tankarna till svenska konstnären John Bauers sagomotiv från boken ”Tomtar och troll”, där unga blonda prinsessor befinner sig i hotfulla trollskogar. Den romantiska naturmystiken är ett återkommande tema i IamAmIwhoAmIs samtliga videos, som ofta fokuserar på klassiska nordiska sagomyter. Ett annat återkommande tema i hennes videos är också det tydliga miljötänket, då all rekvisita i hennes videos är konstruerade av förbrukningsmaterial som petflaskor, vita a4ark, aluminiumfolie och kartonger.

Om IamAmIWhoAmI kommer att röna lika stor framgång som Lady Gaga, eller om hon faktiskt bli ett svenskt svar på det amerikanska musikalsiska superfenomenet återstår dock att se…

Besök IamAmIWhoAmIs egen Youtubekanal här för att se resten av hennes videos