I kväll är det säsongspremiär för SVT:s Stjärnorna på slottet. Först ut är härliga Peter Jöback, och han är i gott sällskap med QX-favoriten Marianne Mörck. Men hon är inte exklusiv en slottsdam i vinter.  I januari rullar andra säsongen av Bonusfamiljen igång och redan nu har de lovat att det kommer en tredje. QX favoritkaraktärer i serien är självklart det lesbiska paret Gugge (Lill-Babs) och Bigge (Marianne Mörck).

Bigge är mamma till den bittert nyskilde Martin som spelas av Fredrik Hallgren. Bigges bästa vän Gugge har alltid varit nära familjen. Efter Martins pappa dog spenderade de allt mer tid tillsammans, men sonen misstänkte aldrig att det skulle röra sig om något mer än bara vänskap.

– Min egen mamma fastnade i sin kokong 1965 i allt från sina åsikter, mode och tankar. Det har Bigge också gjort. Helst skulle jag vilja lyfta upp henne några decennier. I hela hennes liv har hon dolt sitt förhållande med älskade Gugge även när mannen levde och hon var gift. Bigge är väldigt snäll men väldigt tråkig, sen kommer Gugge med sina färgstarka kläder och turkosa ögonskugga, säger Marianne.

Visste inte att de skulle spela ett flatpar

– Jag tror att det är därför hon älskar sin Gugge, hon är den hon behöver. Det räcker med att hon lever lite av Gugges utandning så lever hon i alla fall ett halvt liv, säger Marianne.

Det dröjde ända tills avsnitt tre innan Lill-Babs och Marianne förstod att deras karaktärer inte bara var goda vänner – utan ett kärlekspar.

– Det var nog inte meningen att vi skulle veta om det. Men någon försa sig och sa att vi skulle flytta ihop så småningom, berättar Marianne.

Varför tror du att det hölls hemligt för er?

– Antingen hade de bara glömt att säga det, eller så kanske de trodde att vi skulle ha spelat på ett annat sätt om vi visste att vi var ett lesbiskt par. Jag har ju ingen aning om hur det är att faktiskt vara lesbisk, så då riskerar jag att spela mina egna fördomar av en lesbisk kvinna. Men när vi inte visste om deras relation så spelade vi bara två kompisar.

Försökte ”puss-kuppa” Lill-Babs

Att spela lebba med Lill-Babs visade sig dock inte vara så annorlunda från att spela växeltelefonisten Ebba i Wallander-filmerna.

– Det är inte så konstigt. Jag har ju kysst kvinnor i min roll som sångare. Jag är så van att gå in och ut i roller. Jag har till och med spelat en påfågel som kysser en apa i operetten Animalen, säger hon.

Hon må ha kysst en apa men hittills har hon faktiskt inte delat en puss med låtsas flickvännen Gugge, fast det är inte utan ett försök. Under Kristallengalan i september skulle duon dela ut pris till Årets manliga skådespelare, och då blev det nästan en flatkyss på scen.

– Jag försökte göra en liten puss-kupp, säger hon.

– När vi gick ut på scen sa jag att jag skulle omfamna henne och ge henne en kyss. Då svarar Barbro ”nej, det gör du inte alls”. Sen viskade jag ”nu kommer jag” och Barbro skrek nej och flydde åt sidan.

”Skulle jag bo med någon skulle det vara an gaykille”

Marianne bor i Malmö och sedan 13 år tillbaka lever hon ensam, om man inte räknar med hennes katt. Det är efterlängtat att få rå om sig själv.

– Jag har haft avundsjuka män som har haft svårt att se min framgång med applåder och blommor. Nu orkar jag inte klappa om sådana längre. Ensamheten är guld för mig.

– Men skulle jag flytta ihop med någon skulle det vara en gaykille. Då kunde han ha sitt eget och inte röra mig och jag kunde ha mitt eget. Det behöver jag, här hemma har jag 30 000 kinderäggs-figurer som måste ha sitt eget rum.

Just gaykillar har legat henne varmt om hjärtat hela livet så det är inte konstigt att just de står på favoritlistan för en potentiell sambo.

– Jag är en sån där ”bögmamma” om det är så man säger? Eller, jag umgås knappt med någon eftersom jag är lite socialt handikappad. Men jag har lätt att få kontakt med och älskar gaykillar. Så har det varit i hela mitt liv. Det finns en frihet och en rakhet i många av dem.

Har du varit förälskad i en kvinna någon gång?

Nej, men jag vet en kvinna som jag inte kan sluta titta på, jag tittar i smyg hela tiden. Jag tänker inte på ett samliv med henne, men jag tänker på en kram och att bli omfamnad. Hon är flata och det finns en styrka i henne som känns väldigt ren och enkel. Det blir ju intressant på ett annat sätt.

Andra säsongen av Bonusfamiljen har premiär den 29 januari och det första avsnittet av Stjärnorna på Slottet sänds i kväll den 30 december, båda i SVT.