Så var det äntligen dags för Melodifestival igen!

Redan när vi hörde låtarna för första gången i onsdags så insåg vi att det skulle bli en kul och spännande första deltävling 2018, och efter att ha sett genrepet igår kan vi andas ut och berätta att även programmet fått en rejäl uppfräschning efter förra året.

David Lindgren må vara kvar, men det är en säkrare David som driver med sig själv, som tryggt lotsar oss igenom tävlingsdelarna och som öppnar med ett storslaget dansnummer byggt kring Melodifestivalens nya signatur. Det är kanske inte ett program fullt av skämt och innovation, men det är varmt och tryggt och man känner direkt att det kommer bli sex trevliga veckor framöver. Kvällens stora mellanakt är en hyllning till schlagerdivan Anita Lindblom (kan vi misstänka att det blir en ny schlagerikon som kommer hyllas varje vecka?) där Ebbot sjunger en snygg version av klassikern Sånt E Livet tillsammans med en barnkör.

Allra, allra bäst är dock David side-kick Fab Freddie! Skönare människa får man leta efter och vi spår att detta kommer bli det stora, breda genombrottet för den underbara mannen i sina glittriga utstyrslar.

Tävlingen då? Jodå. Det är en helt okej delfinal med en riktigt fet vinnarkandidat och ingenting som känns direkt ovärdigt tävlingen. Dessutom är det galet svårtippat och vi har svängt i vårt tippande hela veckan, men tillslut fick det bli någonting såhär.



1. Patrick Swayze – Sigrid Bernson

QX QX QX
Ronny: Sigrid Bernson har vunnit Let´s Dance ett par gånger, men musikkarriären har inte riktigt tagit fart. Nu när hon äntligen uppfyller sin dröm att vara med i Melodifestivalen gör hon det med en glad enkel poplåt med en vers som är väldigt Black Eyed Peas I Gotta Feeling. Men där den låten har tryck så är Sigrids lite småmesig. Det är en snygg start på årets festival, men jag hade liksom önskat lite mer av numret som är väldigt standard med ett par dansare och lite färgglada kläder. Och: Det är så vansinnigt stor skämskudde på ögonblicket då Sigrid ska plocka upp en man på scenen och ”lära honom att dansa”. Mannen är så överspelad i sina uttryck att man som tv-tittare bara vill försvinna ur soffan och uppslukas av universum. Hur det går? Som bäst, AC, som sämst femma.

QX QX QX
Ken: Det är egentligen inget större fel på den här energiska pop-mackan som gärna vill vara det hemliga kärleksbarnet mellan Icona Pops I Love It och Ace Wilders Busy Doing Nothing, men visst känns det som att vi sett det förut och att det kommer några år för sent? Sigrid strålar och sätter såklart vartenda danssteg, men personen som kom på den där lilla amatörteater-föreställningen på slutet när en man “spontant” plockas upp ur publiken för att vara med och dansa borde aldrig få lämna det där hörnet som någon så elakt placerade Baby i.

2. My Turn – John Lundvik
QX QX QX 
Ronny: En mäktig schlagerballad som andas Backstreet Boys och amerikansk hitlista sent 90-tal. Allt är perfekt, från Lundviks röst till den snygga scennumret med flygel och strålkastarbukett. Jag hade verkligen gillat detta i ESC och tror att tittarna gör tumme upp för den hunkige sångarens smäktande ballad. Det finns en liten chans att det blir final och då skulle jag bli så glad.

QX QX QX
Ken: John Lundvik har kvällens bästa röst, en inte alls oäven (om än super-klassisk) ballad och plockar fram varenda trick i boken med vit flygel, gospelkörer, Sanna-lampor och guldregn. Jag tror det här kommer bli kvällens överraskning i topp fyra på ren kompetens, men samtidigt så är allting så klassiskt uppbyggt och i avsaknad av egen identitet att det också skulle kunna passera rakt förbi. Det enda jag med säkerhet kan tippa är att vi ändå får höra minst fyra olika varianter på den här sortens låt i Eurovision i maj.

3. All The Feels – Renaida
QX QX
Ronny: Det här är ett av de stora problemen jag har med musik idag, Låtarna bara ”pågår”. Renaidas Mellodebut är modern och cool, och hon övertygar på scenen, och det är lite Zara Larsson över det här. Men låten är ett rätt tjatigt och lättuggat tuggummi som känns längre än sina tre minuter. Femma?

QX QX QX
Ken: Spotify-pop specialdesignad för gymmet med tidsenlig, löpbandsanpassad, beat-slinga som refräng. Möjligen det mest moderna (tillsammans med Benjamin) i veckans deltävling, och Renaida kan absolut ha chans på topp fyra om rösten sitter och hon inte halkar ned från den special-insatta trappan med sina skyhöga klackar. Min vana trogen tackar jag också lite extra för de där orange hunk-morötterna som dansar bakom Renaida. Mera sådant.

4. Edward Blom – Livet på en pinne
QX QX
Ronny: Alltså. Låten är ändå rätt kul i sin dumhet där Edward sjunger en Karl Gerhard-kuplett om mat och dryck. På scenen omges han av dansande godsaker och just det greppet är väldigt härligt. Men jag stör ihjäl mig på att Blom är så dålig på scenen. Han kommer in fel i låten, sjunger falskt och ser smått obekväm i rollen som artist. Tyvärr så tror jag ändå att folk förlåter det för att han är just en kul gubbe. Fan, för jag vill inte ha det här i final. Det är ett kul utropstecken här, inte nåt som ska slåss om en Lissabon-biljett.

QX QX
Ken: Denna märkliga studentskiva-hybrid av Karl Gerhards Jazzgossen och Be Our Guest från Skönheten & Odjuret har jag inte kunnat sluta nynna på sedan jag kom till Karlstad. Den är orimligt G:son-effektiv. Jag köper helt att den här typen av artister och galenskap har sin plats i tävlingen, men jag är lite ledsen att Edward Blom är så kass på att ta tillvara tillfället. På repetitionerna har han istället mest sett livrädd ut och sjungit så illa att man inte hört texten. Kommer säkert gå direkt till final i kväll, men VEM ska rösta på detta i Friends? Det är bara en sådan oerhört onödig finalplats-utfyllare.

5. Kikki Danielsson – Osby Tennessee
QX QX
Ronny: En fin countryballad med en hel del taffliga rim bjuder vår gamla schlagerräv på. Helt rätt tänkt, men det hjälper inte Kikki när tittarna ska hjärtrösta. Det blir för tamt och tråkigt på scenen med den stillasittande sångerskan och detta är ohjälpligt borta efter första röstningsomgången.

QX
Ken: Det här är väl både värdigt och fin och Kikki känns mera hemma och säkrare i rösten än på bra länge. Samtidigt så berörs jag personligen inte en sekund under de här tre ganska tråkiga minuterna, och om inte hela Sveriges samlade dansbandsmaffia plötsligt organiserar sig i kväll så tror jag Kikki kommer få svårt att kravla sig högre än möjligen en sjätteplats.

6. Kamferdrops – Solen lever kvar hos dig
QX QX QX QX

Ronny: Jag är riktigt jäkla kär i den här mysigt svala saxofon-popen som har ett helt trippat nummer i rosa. Däremot är jag så skeptisk till det här maskkonceptet. Som tv-tittare får man noll kontakt med sångerskan och när hon dessutom ser truligt tonårstjurig ut genom hela numret så riskerar detta att få kalla handen av tittarna. Jag hoppas SÅ att låten i sig lyfter norskan vidare i Mello 2018 men efter att ha sett genrepet är jag beredd på att det åker ut. Med tur tar den sig vidare till AC. Men fan det kan bli platt fall. Fan.

QX QX QX
Ken: Jag är faktiskt väldigt svag för den här lite mer vemodiga varianten på sommarens megahit Jag trodde änglarna fanns. Kamferdrops är väl inte startfältets mest karismatiska eller tonsäkra sångerska, men det hjälper man upp med den här bisarra scenshowen innehållandes fem (!) olika Kamfedrops, rosa träd, Tobbe Trollkarl, en eldsprutande saxofon och rökfyllda såpbubblor. För syra-trippigt för tacosvenskarna? Möjligen. Men samtidigt långt mera roligt, hittigt och barnvänligt än Edward Blom, och borde därför om världen var rättvis bli den låt som följer Benjamin till Friends. Tyvärr tyder allting på flopp.

7. Benjamin Ingrosso – Dance You Off
QX QX QX QX
Ronny: Ok, så här är det. Jag var inte alls vidare såld på låten när jag hörde den för första gången. Tyckte snarare det var en rätt blek kopia av förra årets låt. Men sen såg jag numret där Benjamin visar att han på ett år gått från killpoppig kalv till stensexig superstar. Låten växer enormt i det här ESC-färdiga numret där Benji solodansar över supersnygg ljusrigg.  Benjamin vinner överlägset kväll och detta är SÅ topp fem i finalen.

QX QX QX QX
Ken: En “tre-QX-låt” som nästan snuddar vid fem QX på grund av sin briljanta scenshow. Benjamin Ingrosso spelar i en helt egen liga ikväll med sin coola falsett-hit och sin gigantiska solariebädd som får numret att nästan se animerat ut. 2018-Benjamin känns också långt mycket säkrare än hans yngre upplaga ifjol och han fullkomligt lyser av självförtroende. Solklart i final i kväll, och det (även om det är många veckor och bidrag kvar innan vi behöver spekulera om sådant) skulle inte heller göra bort sig i Portugal.

Ok, vi river av plåstret och tippar:

Final: Benjamin Ingrosso & John Lundvik
AC: Edward Blom & Sigrid
Femma: Kamferdrops
6: Renaida
7: Kikki

Publikundersökningen (från Melodifestivalklubben):

John Lundvik 164
Benjamin 159
Sigrid 153
Edward Blom 91
Renaida 61
Kikki 29
Kamferdrops 22

Totalt 629 svarade