Siw Malmkvist är åter aktuell och förutom artisteriet satsar hon nu också på att bli författare. Med sina många hits i bagaget, sin medverkan i Melodifestivalen och som skådespelerska på TV och film har hon nu samlat allt material och nu givit ut sin första bok – en självbiografi. ”Tunna skivor av mig” handlar om Siw som ung men hon tar oss också med genom sin artistiska karriär. Men hon tycker inte att hon är speciell bara för att hon är artist:
– Jag är en vanlig människa som har ett ovanligt jobb, säger hon i Stockholm Gayradio som intervjuat henne i veckan och som sänder intervjun nu på lördag.

Hon berättar i radioprogrammet om sin 55-åriga yrkeserfarenhet och om hur musiken har utvecklats genom åren och visst har hon varit med ända från början.
– Jag har gjort allt inom skivbranschen, jag har spelat in på stenkakor, LP/EP, kassettband, CD och nu finns jag ju som mp3, skrattar Siw! Det är tack vare publiken jag orkat hålla gnistan uppe. Ibland om man kommit till ett ställe där man ska uppträda och man kanske inte haft någon lust så sätter man sig i sminket, kommer ut på scenen och hör publikens jubel då blir man ju vaken och då är det roligt – då kommer gnistan!

Siw Malmkvist har haft flera svensktoppshits genom åren men den låt hon har mest att tacka enligt sig själv är ”Tunna skivor” även om hon ratade låten från första början:
– När jag hörde den tyckte jag den skulle framföras av Frälsningsarmén. Det var en skitlåt enligt mina öron! Men varje gång jag sagt att något varit just en skitlåt så har det blivit en hit! Detta kommenterade alltid min producent Anders Burman. Han blev glad när jag inte gillade en låt för då visste han att det skulle bli en succé!

Siw Malmkvist medverkade i Melodifestivalen senast 2004, men det lär ha varit sista gången även om hon gillar dagens tävling. Idag tycker hon att tävlingen utvecklats till rena karnevalen:
– Det finns inga likheter med hur det var på 50-60-talet. Då satt publiken i smoking och som artist fick man ingen uppmärksamhet om man vann. Det var kompositören som hyllades, som artist hade man ju bara framfört låten, minns Siw.

Även om gaypubliken inte kan hoppas på någon comeback i Melodifestivalen så kan vi nog få se Siw Malmkvist på Pridescenen igen.
– Gaypubliken är helt fantastisk! Det finns ingen publik som gaypubliken, säger Siw stolt! När man kommer ut på scenen så tror man att man ska ramla baklänges av allt tryck. Man känner sig uppskattad och lyft! Det är mycket roligt. Varje gång jag stått på scenen i olika sammanhang så har gaypubliken funnits med.

Siw själv är säker på sin sexuella läggning och har alltid varit det. Hon har aldrig ifrågasatt sin heterosexualitet även om hon och Barbro ”Lill-Babs” Svensson skickar små kärleksbrev till varandra.
– Vi skojar med varandra Barbro och jag och säger att vi ska gifta oss! Men det är mest skitsnack avslutar Siw Malmkvist med ett brett leende på läpparna!

Hela intervjun med Siw Malmkvist kan du höra i Stockholm Gayradios program punktNU lördagen den 6 november kl 14-15, 18-19 och 23 -24 via FM 95,3 i Stockholm och över hela landet på www.gayradion.nu.