The L-word, den första och kanske enda dramaserien som bara handlade om lesbiska kvinnor, deras relationer, sexliv och vardag. Efter fem år i rutan med hela sex säsonger lades den ner med ett otroligt mystiskt avsnitt och plötsligt slocknade lesbisk tv.

Men i juli 2017 tände någon lampan. The L-word skulle komma tillbaka.

Det har varit mycket hysch hysch om hur det nya L-word kommer att se ut. Men vi vet att den ska skrivas av en annan yngre lesbisk kvinna, nämligen författaren Marja-Lewis Ryan. Vi vet också att favoriterna Shane (Katherine Moenning) Bette (Jennifer Beals) och Alice (Leisha Hailey) kommer att återvända men i sällskap av ett nytt hbtq-crew.

Nu avslöjar Ilene Chaiken, originalskapare av serien, ännu fler detaljer om rebooten i en intervju med podcasten Nerdette.

– Serien betydde så mycket för så många personer. Den satte min yrkesmässiga ribba så högt och totalförstörde mig för framtida serier. Genom åren har jag fått otroligt mycket feedback från mestadels kvinnor som berättar hur viktig den var i deras liv. The L-word hjälpte mig själv att komma ut. Det är få förunnat att få göra en serie som berör så många, säger Chaiken.

”Hon tar L-words anda och ger nytt liv”

Vidare i intervjun öppnar hon upp om det faktum att en yngre lesbisk kvinna håller i manus-spakarna den här gången.

– Rebooten är min och kommer alltid vara det, även om den skrivs och utvecklas av en ny och lite yngre lesbisk manusförfattare. Hon tar L-words anda, många av ursprungskaraktärerna, världen och ger den nytt liv. Det kommer inte vara som en omstart utan det är samma sak fast tio år senare. Hon kommer att berätta historien om ett flertal nya karaktärer. Men Bette, Alice och Shane är fortfarande kvar i bilden. Jag hoppas att ännu fler gamla karaktärer kommer att få ta tillbaka sina roller.

Chaiken passar också på att hylla Marja-Lewis Ryan.

– Hon som skriver det nya L-word är otroligt begåvad. Hon kommer att vara mer integrerande och få in större mångfald. Hon kommer att visa världen så som den faktiskt har förändrats under de senaste tio åren. Min gryende representation av transpersoner kommer hon att fullända och min brist på representation från olika kulturer kommer hon att fixa. Allt det tror jag kommer bli bättre i den nya L-word, säger hon.