David Di har nyligen släppt singeln Hundarna och snart väntas en medföljande en musikvideo. QX har pratat med artisten om musikens kraft mot homofobin, som låten handlar om.

Du säger att Hundarna handlar om hatbrott, hur då?

– Den föddes fram efter flertalet verbala påhopp och kräkningar. En kväll efter avslutad arbetsdag, på vägen hem, i väntan på bussen, på Göteborgs centralstation, skrek en person oväntat och väldigt hotfullt från andra sidan gatan ”Jävla neger, åk hem”.

– Då kände jag att jag fick nog, att jag måste våga höja rösten och få ett slut på detta. Som icke-straight och icke-vit person vill jag våga ta ställning, inte längre gömma mig och framförallt stå upp för de svaga.

Vad kan musik göra mot hatbrott och homofobi?

– Förhoppningsvis krossa dessa fördomar, väcka känslor, få dig att reflektera och ibland våga ta ställning också. För mig är musiken en frihetskänsla som alla kan ta del av.

– Oavsett hudfärg eller sexuell läggning lyssnar vi på musik dagligen vid olika tillfällen för att förhöja en känsla. Musik bär berättelsen och kan lyfta upp frågor som kan få många att agera. 

Vart är du på väg?

– I framtiden hoppas jag kunna få ett samarbete med musikproducenten Max Martin & Shellback. Det vore också kul att få uppträda på Europridescenen i Stockholm i år – eftersom det var där allting började för mig för 20 år sedan, då jag orädd för första gången gick i paraden.