Jacqueline Woodsons, 55, författarkarriär tog språng 1990. Tills idag har hon hunnit skriva ett 30-tal böcker och berättelserna utspelar sig ofta i gränslandet mellan barndom och vuxenliv. Återkommande teman är rasism, segregation, social utsatthet, fördomar och sexuell identitet.

Jacqueline är mest känd för sin prisbelönade självbiografi Brown Girl Dreaming, men i noveller som The House You Pass on the Way och Dear One ligger fokuset vid sexuell identitet och samkönade äktenskap.

I en intervju med National Public Radio berättar hon om när hon kom till insikt av sin sexuella läggning och hur det var att komma ut ur garderoben.

– Min bästa vän Maria hade en moster som hette Alma. Alma var en väldigt butch kvinna som alltid hade väldigt feminina flickvänner. Jag var definitivt inte butch som Alma, men jag var inte heller feminin som flickvännerna, men samtidigt var det nånting i det som jag kunde relatera till.

– Det var när jag gick på universitetet som jag insåg att jag var lesbisk. Vännen jag delade lägenhet med berättade för mig att hon var flata en dag. Jag svarade med att säg ”Jag också!” Då var jag 18 år gammal. Två år senare berättade jag för mamma och mormor, de var förskräckta och skyllde allt på den kvinnliga studentorganisationen jag var med i.

– Men vi var en för tight familj för att låta det påverka relationen, som tur var.