I kväll är det äntligen dags för final i Eurovision Song Contest. Tjugosex länder ska göra upp om segern i Alice Arena i Lissabon, och Sveriges Benjamin Ingrosso ska försöka upprätthålla vår fantastiska trend av topplaceringar (3-1-14-3-1-5-5). Benjamin har levererat fläckfritt under repetitionerna och han sjöng sig (enkelt?) till final i torsdagens semi. I oddslistorna ligger han stadigt topp10-tippad och har pendlat mellan att vara fjärdeplatstippad och niondeplatstippad. Vi tippar att han hamnar just omkring där, en åttondeplats?

För vinner gör vi inte. Istället kommer vi att se en kvinna ta över pokalen efter Salvador Sobral. Favoriter att vinna är nämligen en cypriotisk Beyonce och en kycklingkacklande popingla från Israel. Båda två tävlande i tisdagens semi och ligger absolut högst i alla oddstabeller.

Eleni Foureiras delvis svenskskrivna sommarstänkare Fuego går bra på listorna och det skulle vara så underbart kul att se hennes (svenskregisserade) nummer stå överst på prispallen efter två tråk-år med Jamala och Salvador som vinnare. Fuego har dessutom stora chanser att bli den hit Eurovision så desperat behöver. Vi kan inte fortsätta att utse vinnare som glöms bort redan söndagen efter finalen. Att Cypern aldrig vunnit under sina 34 tidigare ESC-tillfällen gör också att vi gärna ser Eleni som segrare.

Israeliska Netta har varit favorit sedan den presenterades och den har vunnit fansens stora omröstning. Nettas kacklande MeToo-pop är cool och den är befriande att se en tjej som inte är pinnsmal som segerkandidat. Och hon äger verkligen scenen under sina tre minuter. Men det är något som är lite irriterade med Toy. Den är så knasig både i öron och för ögon att vi tröttnar efter en minut. Men med det sagt är det inte ett felval. Tävlingen behöver som sagt glädje och uptempo. Men som det är nu sätter vi Eleni före Netta.

Efter dem väntar ett kluster av ”Dark Horses”: Litauen, Bulgarien, Tyskland, Ungern och Italien.

Programmet då?
Well, öppningen är väldigt mycket som vi upplevt Portugal sedan vi kom hit. Varmt, trevligt – men också vansinnigt långsamt med en hel massa människor som bara står i grupper och gör ingenting.

Men, låt oss bryta ner det.

Här är de tio hetaste vinnarkandidaterna!

 

CYPERN
QX QX QX QX QX
Cypern kom hit med en låt många trodde skulle kännas som en daterad variant på Grekland 2005, och möjlig med en förhoppning om topp tio. Men efter att Eleni Foureira, Medelhavets egna Beyonce, till synes krossat allt motstånd i det som kallats “den tuffaste semifinalen i Eurovision hittills” är de i kväll storfavoriter till vinsten. Nicosia 2019?

ISRAEL
QX QX QX QX
Favoritskapet må vara förlorat, men räkna inte bort årets stora snackis och fan-favorit för det. Sköna Netta kacklade förmodligen in sig i många hjärtan i tisdags, och Toy har faktiskt streamats fler gånger runtom i Europa sedan semifinalen i tisdags än vad konkurrenten Fuego har. Blir det Tel Aviv 2019 ändå tillslut?

LITAUEN
QX QX QX
Denna ganska simpla, sockersöta ballad var det inte många som hade lagt märke till innan den kom till Lissabon, men litauiska Ieva visk-jamade sig rakt igenom TV-rutan och oddsen rasade fortare än någon han uttala hennes omöjliga efternamn Zasimauskaitė.

SVERIGE
QX QX QX QX
Vi börjar bli väldigt, väldigt bortskämda med att vara förhandstippade till fina placeringar i den här tävlingen, och ännu en topp tio-placering är absolut inom räckhåll för fantastiska Benjamin Ingrosso och hans lysrörsbädd. Heja Sverige!

TYSKLAND
QX QX QX QX
Vi har gillat och varnat för den här fina Ed Sheeran-balladen om en förlorad pappa ett bra tag nu, och de här senaste dagarna verkar även spelbolagen hakat på och hissat upp Tyskland till topp fem. Skulle det hända är det landets klart bästa placering sedan vinsten 2010.ITALIEN
QX QX QX QX
Vad kan vara en bättre avslutning på finalen än en italiensk uppmaning till Europa att inte låta rädslan för terrorism styra oss? När Ermal Meta & Fabrizio Moro som andra italienska bidrag på fyra år får äran att gå ut sist är det med klart mindre förhandsbuzz än Il Volo 2015, men fortfarande med en grym låt som har alla chanser till ännu en fin placering för Italien.


Bulgarien

BULGARIEN
QX QX QX QX
De fem solosångarna vävs snyggt ihop av ett nummer iscensatt av svenska Sacha Jean Baptiste. Bones är en effektivt lunkande låt som bygger på starka röstresurser och sånt brukar alltid premieras i ESC-sammanhang. Vi kan lätt se denna spelas massa på radio framöver.

NORGE
QX
Ingen var lyckligare än vi när Norge tappade mycket av sitt vinnarbuzz under torsdagens semifinal, för det här är verkligen en urbota fånig låt. Rybak är däremot ett fullblodsproffs (med mängder av Europeiska fans) och han kommer absolut ge Norge ännu en fin placering.UNGERN
QX QX QX
Många här i Lissabon verkar tro att Ungern vann semifinalen i torsdags, och det skulle inte kanske inte förvåna oss om det stämmer och om Ungern överraskar många i kväll. Även om detta inte är vår favoritgenre så är det svårt att förneka att grabbarna i AWS har en snygg låt, en otrolig energi och en ganska oväntad) tonartshöjning.

UKRAINA
QX QX
Melovin och Ukraina kommer förmodligen håva in en hel del poäng på att vara en av endast två forna Sovjetstater i final, och som öppningsnummer blir det här eldiga vampyr-numret oväntat effektivt efter programmets sömniga öppning. Kommer sluta högt.

…men vad händer med ESC-fanfavoriterna?

 

Australien
QX QX QX

Jessica Mauboys popschlager är en riktig anthem på dansgolven här nere men favoritskapet är tyvärr borta. Sångerskans nummer ser ut som en kalvigare variant av cypriotiska Elenis magiska Beyoncé-nummer och är Mauboy lika övertänd som i torsdags så skrämmer hon bort fler röstare.

Danmark
QX QX QX

Vikingamarschen med tonartshöjning fick mest jubel av fansen under torsdagen semi. Men de fem skägglurkarna i Danmark stack ut väldigt mycket i det sega startfältet, här får våra grannar det betydligt tuffare. Plats 17?

Moldavien
QX QX QX QX 

Den festliga balkanpopen seglade snyggt till final som etts tort utropstecken, och visst är en topp10-placering fullt tänkbar för Sara Li, Erik Höiby och deras farsspelande kollegor i DoReDos. Oavsett var de placerar sig så är dessa tre minuter kvällens mest medryckande Eurovision-knasiga.

..och regnbågsfavoriterna?

Irland
QX QX QX

Vi föll pladask för det söta killparet i snön och Irlands finalplats var en underbar skräll. Och de senaste dagarna har den klättrat i odds-tabellerna. Detta plus att det är en väldigt vacker låt, och att startnumret är näst sist gör att den absolut kan skrälla igen- och kanske, kanske dra ifrån Sverige när det gäller totala vinster (just nu har irländarna sju och vi sex).

Finland
QX QX QX

Saara Aaltos finalplats var en härlig överraskning i tisdags och vi älskar vår teatrala superflata från öst. Men vi har väldigt svårt att se att Finland kommer att göra något större avtryck i finalen. Låten drunknar i att scenframträdandet går all in från start, det snurras, struttas, ramlas och dansas i en salig röra.

Vi säger tack för att ni medverkade:

 Spanien
QX QX

Amaia & Alfred är ett par på riktigt och visst är det sött på scenen men det känns mer som att två barn som står och jamar mot varandra än ett explosivt förföriskt laddat nummer.
Slovenien
QX 

Vi kan fortfarande inte komma över det fejkade musiken-försvann-stuntet i mitten av den här tjatiga poplåten.
Österrike
QX QX

Nano-light går okej på listorna och kan bli en contender till topp10 men vinner gör den icke.
Estland
QX QX QX

Elinas vackert filmiska operaballad kommer inte att vinna men det är onekligen tre ljuvliga minuter.
Portugal
QX 

Vacker men sömning (och väldigt flatig?) inramning. Portugal vill uppenbarligen inte anordna tävlingen nästa år igen.
Storbritannien
QX 

Det blir nog ytterligare en bottenplacering för landet som i år skickar en anonym låt med en ännu anonymare sångerska.
Serbien
QX 

Balkan-toner, till klubbiga trummor och vackra körer. Men det händer liksom inget, den bara pågår.
Albanien
QX QX

Rockig snubbe med massa tatueringar. Nästa!
Tjeckien
QX QX QX

Skolpojksfunken var tidigt vinsttippad men det lite larviga framträdandet tog bort den stämpeln.
Frankrike
QX QX

Vi fattar fortfarande inte det topp-tre-buzz som denna har. Varför skulle folk (eller jurygrupperna) enas kring just det här?
Nederländerna
QX 

Waylons countryrock är ren och skär utfyllnad i finalen.
Ronny Larsson & Ken Olausson