”ett litet bistro på fashionabla Biblioteksgatan”. Så beskriver restaurangchef Martina Seth, sin Zink Grill. Ett vattenhåll i city som blivit ett populärt bland stans gays.
– Vi byggde korgen utifrån bardisken. En är gammal väl använd fransk bardisk från 1933 i zink, berättar Seth och sammanfattar krogens meny:
– Chark, träkol och så vår bistromeny bestående av slowfood kärleksrätter av italienskt, franskt, spanskt och ibland även amerikanskt snitt.
Peter Nordin, som driver krogen med sin fru Carina, beskrivs av Martina Seth som ”matälskare”. Och det är just maten som står i centrum för denna restaurang i mellanprisklassen.
Att gaysen hittat hit förklarar Martina Seth hänger samman med personalen.
– Zink har blivit en mötesplats för en brokig skara, säger hon. Vår blandning av de som arbetar här, straighta som gay, har dragit hit sina kompisar och det har blivit till en härlig mix.
Att arbeta i en så pass gaytät miljö är något nytt för Martina Seth.
– När jag tidigare hade Biblos så diskuterades det att vi skulle öppna gay på söndagar. Men jag sa nej; privatlivet är privat, berättar hon.
– Men här har det växt fram naturligt. Jag är trött på att det hela tiden skall sorteras in i fack. Där är gay, där är straight, där är läder och dit går flatorna. Jag gillar så som det var förr i tiden när alla kunde umgås. Det har vi åstadkommit.
– Men att det blev så mycket gay har jag inte upplevt sedan Vickan-tiden!
För de unga läsarna kan vi berätta att Vickan – dvs restaurang Victoria i Kungsträdgården – på 70 och början av 80-talet var en legendarisk krog under ledning av Åke Söderqvist där gay-folket invaderade baren och satte tydlig prägel på stämningen.
Zink Grill är just mixat enligt city-snitt och som homo eller what ever kan man känna sig välkommen och inkluderad alla dagar.
– Som ny i stan eller på besök, vågar man sig verkligen ner på en så het krog i trendiga city då?
– Ja, herregud, säger Martina Seth. Det är nästan ett måste att komma hit tycker jag. God mat, underbara drinkar, fantastisk musik och en bra och trevlig personal!
– Och det sköna är att man kan gå härifrån med skjortan i behåll, säger hon med hänvisning till prisläget.
Förra året började Sandra Benarba driva lördagsklubbar på Zink. Gay-hettan ökade därmed ytterligare ett snäpp och idag kör hon varannan lördag med mer gaydiscoinriktade ”Darling” medan David Amberton och Anders Åkergren har electrotouche på sin ”Zink Inn” de andra lördagarna.
– Det blir ett underbart avslut på veckan då fantastiska Sandra, David och Anders kör, säger Martina Seth. En bra kväll för de som inte varit här tidigare, bland annat eftersom det är mer spontandans mellan borden och på uteserveringen dessa kvällar.
Precis! Våren och sommaren är här snabbare än vi just nu kan tro.
– Då har vi vår stora uteservering öppen och det blir en fest där alla känner alla och flyttar runt mellan borden, säger hon med road förskräckelse.
– Låter som det blir svårt för personalen att hålla ordning på notorna!
– Ja, skrattar hon, personalen sliter sitt hår, men det löser sig för det mesta!
– Ge en förstagångsbesökare tips ur menyn!
– Börja med att äta vårt charkblock med skivor skura av skärmaskinernas Rolls Royce. Fem olika sorter som är så tunna att de smälter i munnen. Sen skulle jag föreslå oxkind eller att man delar på en grillad Entrecôte och väljer bland massa härliga såser.
– Och man går inte härifrån utan att ha avslutat med vår créme Brûlé!
– Behöver man boka bord?
– Det rekommenderar jag, men har man lite tålamod och kan vänta lite i baren så fungerar det bra med spontanbesök, det brukar fixa sig, avslutar Martina Seth.