Intill Möllevången öppnas på lördag äntligen en mer permanent gaybar och restaurang i Malmö. Från tisdag till och med lördag, 17-01, har Q-Lounge öppet och Malmö sällar sig till Göteborg och Stockholm med ett utbud där hbt-folk kan träffas ute större delen av veckan.
Bakom satsningen står klubbentreprenören Joakim ”Joe” Nilsson som driver lördagsklubben Wonk och på senare tid haft onsdags och fredagsbarer på olika ställen i stan.
Joakim, som nyligen utsetts till Årets Glädjepridare av Nöjesguiden har förgyllt Malmös gayscen sedan 1993 då han började som DJ på RFSLs lokal Indigo. Till sedan en tid avsomnade 4:an kom han 1996 med sin första klubb och lördagskubben Wonk har han nu drivit i nio år.
Om Q-Lounge säger han
– Jag blev kontaktad av ägarna som frågade om jag ville göra om till gayrestaurang och de har gett mig fria händer så jag kan ha egen personal.
Reaktionerna på att Joakim nu tar steget till att öppna fem dagar i veckan har varit mycket positiv och uttryck som äntligen är ett vanligt uttryck i olika kommentarsfält på nätet.
På Qruiser-klubben Fler gaybarer till Malmö, som i många år puschat för att få igång gaylivet i Malmö välkomnas nu Q-Lounge.
– Jag hoppas verkligen att det här initiativet är något som man här i stan kommer att ta till sig så att Q ”sätter sig” i folks medvetande precis som Wonk har gjort för dem som vill ut och klubba på natten, säger Qruiser-klubbens grundare Kristian (klh_malmö) till QX.
– På barerna i Köpenhamn stöter man alltid på många Malmöbor, vilket tyder på att intresset ändå är stort för den här typen av ställen. Så rimligtvis borde det funka, återstår dock att se, men det är något jag hoppas mycket på. Utifrån kommentarerna i klubben sedan jag startade den för snart två år sedan så verkar det ändå som att det finns en rätt stor efterfrågan. Och om man kör på under en längre tid så att Q blir en etablerad del av gaylivet (eller vad man ska kalla det) i Malmö, så kan det här nog bli riktigt bra. Jag önskar verkligen Joe och hans medarbetare all lycka med det här.

Joakim säger till QX att man kan tänka sig öppna upp även söndagar och måndagar om det visar sig gå bra. Förutom restaurang och bar så planeras från starten temakvällar som karaoke, schlager och 80-tal liksom specialinbjudna bartenders och DJs.
– På lördagar är det ett bra förfestarställe innan Wonk, tispar Joakim Nilsson som berättar att han har Oscar i Köpenhamn och Torget i Stockholm som sina förebilder.
– Är Malmö nu äntligen moget för ett ställe som är öppet flera dagar i veckan?
– Jag tycker ju att det det borde vara det, svarar Joakim. Så litet är det ju inte Malmö och det finns absolut ett behov av att kunna gå ut varje dag.
Med öppningen av Q-Lounge på Leo Leo lägger Joakim Nilsson ner fredagsbaren Pour Les Pédés och onsdagsbaren Gaybar.
Premiären på lördag sammanfaller med finalen i Melodifestivalen och denna kombination gör det klokt att boka bord snarast möjligt.