I natt hölls årets stora Emmygala i Hollywood där tv-världen prisades inom olika kategorier. Och det blev en kväll full av överraskningar, där det bjöds på allt ifrån frierier till vinstskrällar på scenen.

Givetvis märktes det att förändringens vindar just nu blåser starka, och att galan håller på att lämna en cis-stereotyp vit mansfålla och istället bli en gala för alla. Äntligen var en person med asiatiska rötter nominerad i en av galans huvudkategorier, äntligen var det en övervägande mängd afroamerikaner som delade ut priser, äntligen var det inte bara en öppen homosexuell person som syntes på scenen.

På regnbågsfronten kunde man glädja sig åt att RuPauls Drag Race vann Bästa realitytävling före klassiker som Amazing Race, Top Chef och Project Runway. Givetvis intog Ru, Michelle Visage och de andra scenen och utropade seriens mantra ”If You Can´t Love Yourself how in the hell are you gonna love somebody else?” till publikens jubel.

Ryan Murphy har genom åren gett oss HBTQ-fyllda serier som American Horror Story och Glee. I år var han kung på galan med sin serie American Crime Story: The Assasination of Gianni Versace. Serien om mordet på den homosexuelle modeikonen vann tre tunga priser, bland annat för Bästa miniserie och Bästa manliga huvudroll (Darren Criss). Murphy tillägnade serie-priset alla hatbrottsutsatta HBTQ-personer.

På scenen syntes också hyllade lesbiska komiker som SNL:s Kate McKinnon och hyllade Hannah Gadsby (som hade ett genialt presentationssnack om hur hon hatar män. Typ.). Fab5-gänget som delade ut pris till The Americans Matthew Rhys (en gång i tiden älskad bögkaraktär i tv-serien Brothers & Sisters).