I våras tog hon Finland till final med svenskskrivna danspoplåten Monster och i somras gjorde hon succé på EuroPride. På fredag står Sara Aalto på scenen i Fryshuset i Stockholm. Nu kan du och en kompis få chansen att se den fabulösa flatan och ESC-stjärnan live.
QX tog ett snack med Sara inför konserten.

Om du ser tillbaka på Eurovision, vad är dina tankar?
– Att det är så mycket arbete inför de tre minuter som de flesta ser. Från att jag fick frågan att tävla för Finland så tog det nio månader att välja låtar, göra musikvideos, spela in, lära sig koreografi och skapa nummer. Det var hårt arbete, och samtidigt släppte jag mitt album. Men det var också grymt kul, för jag träffade så många kul människor. Och jag var den första öppet lesbiska som tävlade i Eurovision!

Över 100 000 människor var ute på gatorna under helsinki Pride. Upplever du att du har bidragit till ett öppnare HBTQ-klimat i Finland?
– Kanske är det så. Men jag har bara varit mig själv. Jag lever ett normalt liv med min flickvän, och det är konstigt att det påverkar folk. När vi kom ut för tre år sedan var det en stor grej eftersom det knappt finns några lesbiska publika par. Journalisterna trodde att det var ett skämt när vi kom ut. Jag tror att jag med mitt utseende har öppnat dörrar eftersom en del bara har sett en typ av lesbiska. Det viktiga är att folk slutar sätta folk i fack. Men visst, mina föräldrar har fått mail där andra föräldrar tackar dem för att jag hjälpt dem bli mer accepterande i sin syn på homosexuella.

Tänker du på pronomen när du skriver och sjunger in låtar?
– Jag har en låt på plattan som heter HÄN. I Finland separerar vi inte könen när vi använder pronomen och det är skönt. Men på engelska är det knivigare. Jag tänker mycket på det eftersom jag vill att musiken ska representera mig.

Om du vill gå och se Saara Aaltos första svenska konsert:
De tio första som svarar rätt på VILKET LAND SAARA TÄVLADE FÖR I EUROVISION SONG CONTEST 2018 får ta med sig en vän till konserten. Maila svaret och ditt namn, så snabbt du kan till: [email protected] .